De vraag naar cybersecurity specialisten groeit enorm hard. Tegelijkertijd constateert de Nederlandse Cyber Security Raad dat er een braindrain dreigt. Veel kansen dus voor cybersecurity specialisten om door te groeien.

De vraag naar cybersecurity specialisten groeit enorm hard. Een van de oorzaken in Nederland is de aanstaande invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Tegelijkertijd constateert de Nederlandse Cyber Security Raad dat er een braindrain dreigt. In een markt waarin steeds meer werk voor cybersecurity specialisten ligt, ziet deze raad veel specialisten naar het buitenland vertrekken. Genoeg kansen dus voor cybersecurity specialisten die blijven.

Braindrain van cybersecurity specialisten?

Hoogleraar Bibi van den Berg van de raad spreekt daadwerkelijk van een noodsituatie. In een interview met het FD constateert ze dat er steeds meer cybersecurity specialisten worden opgeleid, maar dat de hoeveelheid werk nog veel sneller toeneemt: Van den Berg heeft het hier specifiek over onderzoekers en docenten, maar automatisch geldt dit ook voor de specialisten die daadwerkelijk de projecten bij bedrijven en overheid moeten gaan bemensen. Ook daar lijkt steeds meer behoefte aan specialisten te ontstaan.

“We leiden steeds meer studenten op in cybersecurity. In Delft sprong het aantal studenten in een jaar van 400 naar 1000 en bij mij in Leiden gaat het komend jaar naar verwachting van 150 naar 300. Maar een groot deel vertrekt na de studie naar het buitenland. In Duitsland krijgen postdocs zomaar een riant onderzoeksbudget en een eigen onderzoeksgroep.”

350.000 extra cybersecurity specialisten nodig binnen 5 jaar?

Vorig jaar al meldde het International Information System Security Certification Consortium dat binnen 5 jaar in Europa 350.000 cybersecurity-vacatures zouden ontstaan. En dat alleen al als gevolg van de invoering van de GDPR (General Data Protection Regulation). Dat is de Europese wetgeving, die in Nederland AVG wordt genoemd. Mede dankzij deze nieuwe strenge wetgeving groeit cybersecurity als vakgebied in Europa harder dan elders in de wereld.

Overigens geeft hoogleraar van den Berg in het genoemde interview aan dat de vraag nadrukkelijk méér omvat dan puur technische cybersecurity specialisten: Er zijn dus meer mensen nodig die kunnen schakelen tussen techniek en business. En dat beperkt zich niet alleen tot organisatorische, bedrijfseconomische en regelgeving vraagstukken. Kennis van psychologie en gebruiksgedrag lijkt soms nog veel belangrijker. Waarom maken mensen bijvoorbeeld toch gebruik van USB sticks, zelfs als de IT afdeling de USB-poorten afplakt? Waarom worden desktop telefoons conform bedrijfsbeleid met een pincode beveiligd, maar geeft de beheerafdeling vervolgens iedereen dezelfde pincode omdat er anders zoveel naar de helpdesk wordt gebeld?

“Mij valt op dat er steeds meer vraag komt naar mensen die begrijpen wat er speelt aan de niet-technische kant. Hoe en waar zit cybersecurity in je organisatie? Hoe zit het juridisch en internationaal? Hoe volg je de wet- en regelgeving? Zijn er economische prikkels om iets te doen?”

Veel kansen voor beginnende en ervaren cybersecurity specialisten

Je ziet het. Als je als cybersecurity specialist op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, zijn er kansen genoeg. Of het nu om vaste vacatures gaat of om tijdelijke interim opdrachten, check zeker even de mogelijkheden voor security experts op de Myler site. Schrijf je nu in op ons platform Select en je krijgt direct toegang tot de laatste opdrachten voor cybersecurity specialisten.