Hoewel het vakgebied Enterprise Architectuur niet altijd even duidelijk is afgebakend, werd me deze week wel weer duidelijk wat een prachtige uitdagingen er spelen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Van 17 t/m 19 april werd de vakbeurs Zorg & ICT georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht – bijna een thuiswedstrijd voor Myler – en daar werd duidelijk wat voor complexe enterprise architectuur vraagstukken spelen in de zorg. En niet alleen in de zorg overigens.

Zorg en ICT toont enterprise architectuur uitdagingen

Voor veel mensen is de zorg een glashelder voorbeeld van hoe ingewikkeld het is om met verschillende organisaties een samenhangende dienst te bieden aan klanten en in dit geval dus patiënten. De hele keten – van huisarts tot ziekenhuis en van specialist tot apotheek – moet naadloos samenwerken om patiënten te helpen.

Er zijn indrukwekkende digitale ontwikkelingen binnen de zorg. Sommigen daarvan helpen bij specifiek zorgtaken, zoals slimme software voor diagnostiek of geavanceerde zorgrobots. Anderen hebben bijvoorbeeld betrekking op het verzamelen en gebruiken van informatie uit verschillende bronnen (patiëntdata, vakliteratuur, medische databases) om diagnostiek en behandeling te verbeteren. Of zorgen voor een eenvoudiger ontsluiting van patiënt- en zorggegevens voor alle betrokkenen. Van dashboards waarmee het Elektronisch Patiënt Dossier (EPD) goed is te beheren tot een digitaal patiënten kluisje waarin iemand zelf zijn of haar actuele medicatiedossier kan bewaren en inzien.

Tegelijkertijd is vaak nog volkomen onduidelijk hoe we al die prachtige zorginnovaties kunnen laten samenwerken. Op een dusdanige manier dat de zorg betrouwbaar en veilig blijft, terwijl de privacy van patiënten gewaarborgd is. Dat zijn uitdagende Enterprise Architectuur vraagstukken, zo bleek tijdens een expert sessie over dit onderwerp.

Debat over centrale architectuur binnen de zorg

Tijdens het door Computable georganiseerde debat op Zorg & ICT werden deze uitdagingen nog maar eens helder neergezet. Vertegenwoordigers van grote IT-dienstverleners, zorgverleners en architecten kruisten de degens over hoe het verder moet met de digitalisering binnen de zorg. Duidelijk werd dat er bij veel spelers de behoefte is aan een meer centraal georganiseerde architectuur tussen alle partijen in de zorgketen. Op zo’n uniforme zorgarchitectuur kunnen allerlei partijen vervolgens hun eigen onafhankelijk zorgdiensten aanbieden en systemen koppelen. Waarbij zo’n centrale architectuur zorgt dat zaken als privacy, efficiency en kwaliteitsbewaking op een toekomst vaste wijze zijn georganiseerd. Dat is overigens allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de deelnemers verwees naar landen waar zulke zaken iets meer top-down door de overheid worden afgedwongen en verzuchtte dat op dit vlak een beetje ‘Poetinisme in de zorg’ geen kwaad zou kunnen.

Nieuwe uitdagingen op enterprise architectuur gebied?

Het is zomaar een voorbeeld van hoe uitdagend het werk van enterprise architectuur professionals is. Ik noemde al dat hun rol niet altijd even duidelijk is binnen de organisatie. Een onderzoek uit 2017 door het Nederlands Architectuur Forum (NAF) onder 47 enterprise architecten toont dat velen van hen worstelen met de definitie van hun rol, de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die ze hebben en hoe ze hun werk moeten inrichten. Enterprise architecten zijn betrokken bij belangrijke besluiten als het gaat om de inrichting van organisatie en IT. Maar tegelijkertijd moeten ze vaak knokken om de eigen positie en rol binnen de organisatie vorm te geven.

De beloning is echter groot. Als enterprise architect doe je werk dat er toe doet. Je bent direct betrokken bij de digitalisering van ondernemingen, organisaties en – zie het voorbeeld van de zorg – zelfs complete sectoren. De uitdagingen zijn enorm. Inhoudelijk natuurlijk want het gaat om complexe vraagstukken in een steeds veranderende omgeving. Maar ook van je organisatorische en persoonlijke vaardigheden wordt veel gevraagd. Want hoe zorg je dat binnen een organisatie of branche één gezamenlijke visie op de enterprise architectuur wordt ontwikkeld? Als enterprise architect ben je daar wellicht niet alléén verantwoordelijk voor. Maar jouw communicatie en overtuigingskracht zijn wel cruciaal om dat resultaat te bereiken.

Als architect op zoek naar nieuwe enterprise architectuur uitdagingen?

Meld je dan zeker aan op ons platform Select op onze website of check onze laatste architectuur vacatures en opdrachten. Voor jou als enterprise architect zijn het mooie tijden met volop uitdagende projecten.