Wat kan global recruitment betekenen voor het huidige tekort aan IT’ers? Wellicht meer dan je in eerste instantie denkt.

Juist in de IT zijn er namelijk nogal wat rollen waarin de nationaliteit van de professional minder belangrijk is. Voor een business analist die zich vrij door de organisatie beweegt, is het vaak cruciaal dat hij het Nederlands goed beheerst. Maar voor echte developers vormen Engels en hun programmeertalen – van Python tot C# – een prima ‘lingua franca’. Iets waar we misschien nog wel te weinig bij stilstaan en bij Myler tonen we dan ook graag de mogelijkheden van global recruitment.

Stevig tekort aan IT developers in Nederland

Hoe zit het eigenlijk met dat tekort aan IT’ers? Het recente State of European Tech Report 2018 schetst een stevige groei van de Europese tech sector, maar ook een groeiende schaarste aan goed gekwalificeerde professionals. Nederland wordt daarbij genoemd als een van de grootste probleemgebieden, en binnen ons land specifiek de regio Amsterdam. Volgens het rapport lopen daar momenteel al zo’n 217.000 developers rond. Een enorm aantal, maar desondanks blijkt 46 procent van de vacatures voor software engineers in Nederland niet of moeilijk in te vullen. Een uitdaging voor onze lokale recruitment, maar ook een stimulans voor global recruitment inspanningen.

Nederland, aantrekkelijk land voor IT’ers

Want wat we wellicht te weinig beseffen, is hoe aantrekkelijk ons land kan zijn voor IT professionals uit het buitenland. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) presenteert op haar site wat highlights van de Nederlandse IT markt:

  • Veel toonaangevende innovaties hebben Nederlandse roots. Denk bijvoorbeeld aan de CD en DVD (Philips), de populaire programmeertaal Python (Guido van Rossum), het niet weg te denken wifi (TU Delft) en Bluetooth (Jaap Hartsen).
  • In de DHL Global Connectedness Index 2014 waren we de ‘most connected country’. Ons breedband is het op een na beste van Europa en de grootste Internet Exchange ter wereld staat in Amsterdam (AMS-IX).
  • We zijn de nummer 1 in Europa ‘for outstanding use of IT’ volgens het World Economic Forum Europe 2020 Competitiveness rapport.
  • 60% van alle Forbes 2000 bedrijven die actief zijn in de IT hebben hier een vestiging, 70% van onze innovatie is IT gerelateerd en we zijn wereldwijd de 4e exporteur van IT diensten.
  • Met The Hague Security Delta beschikken we over het grootste Europese security cluster.

De NFIA ondersteunt buitenlandse bedrijven die internationale activiteiten in Nederland opzetten of uitbreiden. Hun verhaal is dus gemaakt met een oranje bril op, maar zelfs als we die oranje glans even wegpoetsen blijft het overzicht indrukwekkend. Niet alleen voor bedrijven die hier activiteiten willen ontplooien, maar juist ook voor professionals die aan de slag willen in een toonaangevend IT land. Een kans voor Nederlandse ondernemingen die op zoek zijn naar zulke professionals.

Myler helpt klanten bij de global recruitment van IT specialisten

We zijn dus een aantrekkelijk land voor IT professionals wereldwijd. En met name echte specialisten zoals developers. Daarom zet Myler volop in op global recruitment voor IT functies. Zoals de interviews op onze site illustreren, levert dat vaak prachtige matches op voor beide partijen. Bedrijven lossen hun sourcing problemen op terwijl internationale kandidaten een prachtige kans hebben hun professionele horizon te verbreden. Meer weten over onze global recruitment mogelijkheden? Lees hier alles over onze global sourcing dienstverlening.