Hoe wordt je interimmer?

De ontwikkelingen wat betreft werk en carrière gaan ontzettend hard de laatste jaren. Thuiswerken is steeds normaler geworden, net zoals werken als zzp’er en/of interimmer steeds vaker voor komt. Door de crisis en deze ontwikkelingen zal de vraag naar zzp’ers alleen maar toenemen, net als de interim opdrachten. Als jij dat wel ziet zitten is werken als zzp’er natuurlijk geweldig. Tegelijkertijd is het ook uitdagend, zeker in het begin. Hoe word je nou eigenlijk interimmer en vooral, hoe kom je aan opdrachten? Wij geven tips!

Zorg voor een goede positionering

Een bedrijf moet zichzelf natuurlijk goed positioneren, en branden. Wat is de toegevoegde waarde van het bedrijf of van het product/dienst? Als zzp’er is dat niet anders. Het is daarom goed om te beginnen met het opschrijven van jouw sterke punten. Zorg er hierbij voor dat deze onderscheidend zijn. Wat kun jij betekenen dat anderen niet kunnen? Dit noemen we ook wel USP’s, unique selling points. Zorg dat je weet wat die van jou zijn. En zorg er daarna voor dat dit ook duidelijk is voor opdrachtgevers. Interimmen draait namelijk deels om jezelf verkopen. Zorg daarom dat men duidelijk kan zien wie jij bent, waar je voor staat en wat je kan.

In lijn hiermee ligt een goede elevator pitch. We kennen het fenomeen wel. Stel dat je in de lift staat met iemand aan wie je jouw product of dienst kunt verkopen, hoe zorg er dan in de korte tijd voor dat deze interesse heeft? Ook als zzp’er moet je dit kunnen. Je moet in korte bewoordingen, maximaal een minuut, duidelijk maken waarom jij de beste optie bent. Benoem daarom alleen de kern. Focus je niet op wie jij bent en wat je kan, maar focus je op wat jij kan betekenen voor de opdrachtgever. Welk probleem los jij op, en hoe ga jij dat doen?

Zorg voor een goed cv en LinkedIn profiel

Een cv is en blijft van groot belang, zeker als interimmer. Wat heb je allemaal al gedaan en wat waren de resultaten. LinkedIn is hiervoor tegenwoordig de beste tool. Je hebt ontzettend veel zakelijke mogelijkheden met LinkedIn, zeker wanneer je werkt als zzp’er. Kom in contact met andere mensen, met bedrijven en laat zien wat je allemaal kan. Als je echt succes wil met LinkedIn zal je hiervoor een strategie moeten ontwikkelen. Uiteindelijk draait het vooral om zichtbaarheid. Ook je foto en algehele indruk zijn belangrijk. Besteed hier dus aandacht aan. Werk je in een informele sector of ben je zelf gewoon informeel, zorg dan dat je ook zo over komt. Als je juist in een zakelijke sector werkt is het verstandig om op deze manier over te komen. Denk ook aan je kopregel. Deze moet heel kort en bondig omschrijven wat jij kan en wie je bent. Mensen bezoeken je profiel vaak maar heel kort, in die tijd moeten ze dus al een gedachte bij je hebben. Je kan ook als persoon een bedrijfspagina aanmaken. Dat klinkt misschien gek voor sommigen, maar dat is het eigenlijk niet. Jij bent ook een professional, en je hebt ook producten of diensten te bieden. Op die manier krijg je nog meer mogelijkheden met LinkedIn. Begin overigens wel eerst met de basis, uitbreiden kan altijd nog.

Bouw een goed portfolio en vind nieuwe opdrachten

Als zzp’er is een goed portfolio van groot belang. Dit portfolio moet zowel qua inhoud als presentatie heel goed en professioneel zijn. Je cv is belangrijk, maar het portfolio is belangrijker. Je zou kunnen zeggen dat je LinkedIn profiel als interimmer tegenwoordig je visitekaartje is, en dat je portfolio bepaald of men daadwerkelijk met je gaat werken. Qua presentatie is een portfolio te allen tijde overzichtelijk. Daarnaast moet het in lijn zijn met wie je bent en wat je doet. Als je professioneel bent, zorg dan voor een professioneel en zakelijk portfolio. Ben je creatief? Dan is je portfolio de perfecte manier om te laten zien wat je kan.

Qua inhoud moet het allemaal een kort en bondige omschrijving zijn van opdrachten waar je trots op bent. Natuurlijk is het goed als er veel opdrachten in staan, maar kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.

Met een goede positionering, een goed CV en LinkedIn profiel en een goed portfolio moeten de nieuwe opdrachten binnen komen. Uiteraard kun je ook zelf mensen benaderen, maar dan moet je wel weten hoe je dit doet en wat je komt brengen. Alleen halen vindt men over het algemeen namelijk heel irritant. Zorg er sowieso ook voor dat je hebt nagedacht over hoe je communiceert met potentiële opdrachtgevers nadat ze je hebben gevonden. Dit is minstens zo belangrijk.

Een interim opdracht vinden kan ook nog makkelijker. Vind jouw nieuwe interim opdracht via Select.

Hoe kom je als zzp’er aan nieuwe opdrachten?
Hoe wordt je interimmer?
Hoe krijg je zzp opdrachten?
Uitdagende interim opdrachten voor professionals
Zes redenen voor een btw boete. En hoe voorkom je zo’n boete?
Wij zijn verhuisd!
Inspirerende kennissessies voor zelfstandig professionals
Internationaal IT talent werven, Myler helpt
Internationale IT recruitment? Myler regelt het
Tijdelijk inhuren van buitenlandse IT’ers een optie? Absoluut!
Krapte in de freelance ICT markt blijft
Werken voor de overheid, bij DigiJust bijvoorbeeld?
Een gave opdracht als inkoper via Myler bij het CAK
Handige tips voor een perfect intakegesprek
Embedded software development, van lantaarnpaal tot Formule 1
Zorgeloze facturering met reversed billing en selfbilling
Til sourcing van IT professionals naar een hoger niveau
Teams succesvoller maken, daar gaat IT professional Peter voor!
Volop opdrachten voor zzp’ers
IT-professional Lenno over verademend werken via Myler
Global recruitment, oplossing voor developers tekort
Waarom Embedded Software Engineer Hernan Costa Rica verlaat
Defensie kiest CGI en Myler als voorkeursleveranciers voor ICT-inhuur
De JavaScript developer kom je overal tegen
Overname Myler door HeadFirst Source Group is afgerond
IT-professional Erik over de voordelen van werken via Myler
De 4 redenen waarom IT-professional Max via Myler werkt.
Al een beetje uitgestorven, Cobol developer?
Freelance opdrachten in de Eredivisie?
Omscholing nodig, Python Developer?
Pega architect in de spotlights
Bedankt, Citrix beheerder!
HeadFirst Source Group neemt Myler over
ICTU selecteert Myler opnieuw als preferred supplier
Een droombaan in Nederland voor Software Engineer Alexander
Wehkamp selecteert Myler opnieuw voor samenwerking
Klaar met je werk, AVG privacy specialist?
Cyber Security Raad vreest tekort aan cybersecurity specialisten
Enterprise Architectuur in de zorg, van patiëntenkluis tot ziekenhuis
Debriefing? Maak je opdrachtgever blij met een evaluatie!
Technisch applicatiebeheer, wat is dat ook alweer?
Leuke ZZP IT opdrachten op blockchain gebied?
Zzp en arbeidsongeschiktheid: de feiten
Werk jij als php developer al met Docker?
Stoppen als zzp’er: ik ben er klaar mee! 6 aandachtspunten
Security consultant! Klaar voor het jaar van de privacy?
5 tips voor een succesvol profiel!
Global Sourcing What and Why?
Hoe bepaal ik mijn uurtarief – alles behalve een grove schatting!
ZZP’er én in loondienst: het beste van twee werelden?