Internationaal talenten werven is niet gebonden aan de Europese grenzen, weten we inmiddels bij Myler. In onder andere Azië en Amerika is een enorm aanbod aan hoog opgeleide IT’ers. Maar hoe zit dat met de papierwinkel? Myler ontzorgt.

Buitenlandse IT‘ers als oplossing in een overspannen markt

Iedere recruiter en HR professional weet dat het vandaag de dag een uitdaging is om goed gekwalificeerde IT’ers te vinden. En zoals we in eerdere blogs al schreven, is internationaal IT talent werven daarvoor steeds vaker de oplossing. Op onze site vind je meerdere cases van succesvolle matching van IT experts uit onder andere Costa Rica bij toonaangevende Nederlandse opdrachtgevers.

Behalve de uitdaging om in die enorme internationale pool van experts de juiste kandidaten te vinden en te matchen, is er ook een administratieve uitdaging. Voor veel Nederlandse werkgevers blijkt dat vaak nog iets waar ze tegenop zien. En zien we dat ondanks de urgentie van een vacature men toch de buitenland route links laat liggen. En dat is zonde.

Vergunningen voor buitenlandse IT’ers

Moet de ingehuurde IT expert bijvoorbeeld beschikken over een vergunning om hier te mogen werken? Dat hangt allereerst af van hun land van herkomst. Komt de IT’er uit een land in de zogenaamde Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, dan is geen verdere vergunning nodig. Ze profiteren van het vrije economische verkeer tussen landen in Europa. Maar vinden we een buitenlandse IT’er in bijvoorbeeld Zuid-Amerika? Dan is het papierwerk ingewikkelder.

In dat geval zijn er voor IT’ers gelukkig wel meer mogelijkheden dan voor reguliere arbeidsmigranten. ‘Gewone’ werknemers moeten veelal een werkvergunning (TWV) of een zogenaamde gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen. Maar zoekt een bedrijf werknemers met gespecialiseerde kennis dan kunnen die vaak relatief eenvoudig als zogenaamde kennismigrant of via een blauwe kaart regeling worden ingehuurd. In beide gevallen gaat het om leidinggevende of specialistische functies op HBO+ niveau. Waarbij de hoogte van het salaris vaak de maatstaf is. Los van de toestemming om als kennismigrant of via zo’n blauwe kaart aan de slag te gaan, kan er uiteraard nog steeds een visum nodig zijn voor de werknemer. Afhankelijk van het land van herkomst moet ook die procedure worden doorlopen.

Overigens zijn er ook nog regelingen die gelden voor IT’ers die van buiten de EU komen maar bij een internationaal bedrijf binnen de EU werken. Onder specifieke voorwaarden kunnen die vanuit een andere Europese vestiging tijdelijk in Nederland komen werken.

Myler ontzorgt bij internationaal IT talent werven

Het zijn zomaar voorbeelden van vraagstukken waar je als werkgever tegenaan loopt als internationaal IT talent werven een oplossing is voor je vacatureprobleem. Want zo’n traject beperkt zich uiteraard niet alleen tot werkvergunningen en visa. Hoe zit het met belastingen en arbeidsrechtelijke zaken? Mag het gezin meekomen en mag ook de partner in ons land aan het werk? En ook heel praktisch, hoe regelen we huisvesting voor onze internationale werknemers? Het zijn stuk voor stuk zaken waarin de Myler Global Sourcing dienstverlening jou als werkgever ontzorgt. Want is het niet doodzonde om belangrijke vacatures niet in te vullen terwijl ergens ter wereld een droomkandidaat rondloopt. Myler vindt die kandidaat en zorgt dat hij of zij probleemloos aan het werk kan. Check hier hoe we dat doen.