Op zoek naar nieuwe en uitdagende ZZP IT opdrachten? Dan kijk je wellicht ook wel eens naar alle actuele blockchain ontwikkelingen. 

Want hoewel veel blockchain projecten nog een verkennend karakter hebben, zien we de technologie al steeds meer terug in businessprojecten. Niet zo gek dus dat het aantal ZZP IT opdrachten hierin groeit. En ook niet vreemd dat steeds meer IT-ers zich verdiepen in dit nieuwe vakgebied. Zo lag het aantal inschrijvingen voor een masteropleiding bij het Blockchain Lab van de TU Delft maar liefst drie keer hoger dan het aantal beschikbare plaatsen.

Waarom zijn ZZP IT opdrachten op blockchain gebied interessant?

Dat begint natuurlijk met het blockchain concept zelf. Veel mensen kennen blockchain van de bitcoin hype, maar daarmee doen we het concept eigenlijk tekort. Want het is zoveel meer. Via een blockchain zijn we in staat om alle mogelijke complexe transacties tussen meerdere deelnemers op een snelle, betrouwbare en relatief goedkope manier te verwerken. Als je op dit ogenblik bijvoorbeeld geld overschrijft gaat dat via een ‘trusted third party’, de bank. Die ontvangt de opdracht, zorgt dat de betaling wordt verwerkt en dat alle betrokken rekeningen worden bijgewerkt. Dat is een gecentraliseerde oplossing die verre van kosteloos is en om veel veiligheidsmaatregelen vraagt. En zo zien we op allerlei plaatsen centrale, dure en moeilijk te beveiligen oplossingen.

Met blockchain technologie introduceren we een zogeheten ‘distributed ledger’, een gedistribueerd grootboek. Alle betrokkenen in het blockchain netwerk slaan kopieën van alle goedgekeurde transacties op in versleutelde gegevensblokken. Als één node wordt gehackt, is dat direct duidelijk voor de anderen en herstelt het systeem de fout automatisch. Het maakt de kans op misbruik veel kleiner en zorgt voor goedkopere transacties omdat er geen ‘middle man’ meer nodig is. En dankzij zogeheten ‘smart contracts’ kunnen blockchains nu al uiterst ingewikkelde transacties afhandelen. Zo kan een groot aantal processen waar nu nog tussenpersonen, notarissen of makelaars bij nodig zijn, in de toekomst volledig automatisch in een blockchain worden verwerkt. Direct ‘peer-to-peer’ tussen de eindgebruikers.

Grote variatie in blockchain ZZP IT opdrachten

Het leuke aan blockchain technologie is ook dat we die in de toekomst werkelijk overal tegenkomen. Niet alleen in financiële processen waarvan we de blockchain kennen. In de energiemarkt wordt blockchain technologie straks ingezet zodat partijen onderling direct energie kunnen verhandelen. Zonder dat daar nog een energieleverancier tussen hoeft te zitten. In de zorg biedt blockchain straks een veilige oplossing om te zorgen dat medische gegevens alleen worden geraadpleegd door de specialisten die de informatie ook daadwerkelijk nodig hebben. Terwijl de patiënt te allen tijde zicht houdt op wie zijn of haar informatie allemaal gebruikt. En op dit ogenblik loopt in de kraamzorg een proef met een blockchain oplossing om registratie, controle en verwerking van de gewerkte uren eenvoudig en efficiënt uit te voeren.

Op zoek naar leuke blockchain of andere ZZP IT opdrachten?

Blockchain is natuurlijk maar een van de vele IT innovaties van deze tijd. Ook onderwerpen als kunstmatige intelligentie zorgen voor nieuwe uitdagende trajecten. Terwijl zaken als big data die al wat langer op de radar staan, in de praktijk nog lang niet uitontwikkeld zijn. Voor jou als IT professional zijn het dan ook prettige tijden. Want als je op zoek bent naar vernieuwende ZZP IT opdrachten, zijn er meer dan genoeg aantrekkelijke projecten beschikbaar. Meld je dan ook snel aan op ons platform Select.