Belastingtips voor zzp'ers

 • Redactie
 • 3306

Hoe onzeker je leven als zelfstandig professional ook is, je hebt één zekerheid: je moet belasting betalen. Wat goede tips zijn dus geen overbodige luxe. In dit artikel behandelen we de kleinschaligheidsaftrek, tijdelijke willekeurige afschrijving, zorgtoeslag, kantoorruimte en aftrekbare kosten.


Categorie: Nieuws

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrak is een onderdeel van de investeringsaftrek en speciaal bedacht om je te laten investeren met minimaal €2.301 en maximaal € 311. 242. Dat levert 28% of een vast bedrag aan aftrek op. Kijk voor de precieze aftrek op de site van de Belastingdienst.

Jammer genoeg valt niet alles onder investeringen, zoals bepaalde bedrijfsmiddelen onder de €450 per stuk (dat zijn dan gewoon kosten, die je soms wel van je winst voor belasting mag aftrekken.) Je mag voor de investeringsaftrek uitgaven wel bij elkaar optellen en investering noemen als ze één geheel vormen (bijvoorbeeld een PC met randapparatuur). Bij twijfel: vragen aan de Belastingdienst. Bij voorkeur schriftelijk laten bevestigen ook of het gesprek opnemen.

Tijdelijke willekeurige afschrijving

In 2009 door de overheid geïntroduceerd om iedereen aan het investeren te krijgen. Zodat ook jij de economie in deze tijden van crisis een handje helpt. Wegens succes is deze regeling nog steeds van toepassing. De regeling houdt in dat je de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen willekeurig mag afschrijven qua periode en percentage. Je bepaalt dus zelf over hoeveel jaren je afschrijft (minimaal 2 jaren, het eerste jaar maximaal 50%). Voordeel op korte termijn: door veel afschrijven heb je minder winst, waardoor je minder belasting betaalt of zelfs terug krijgt! Voorwaarde is dat je recht op startersaftrek hebt en er zijn natuurlijk ook nog wat aanvullende eisen. Zie hier.

Zorgtoeslag

Je staat er misschien niet bij stil, maar misschien kom je wel in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering: in dit geval een erg mooie belastingtip. Als je geen toeslagpartner hebt dan mag je inkomen niet hoger zijn dan € 27.012 per jaar. Heb je wel een toeslagpartner? In dit geval mag het gezamelijke inkomen niet meer zijn dan €33.765. De hoogte van de toeslag hangt onder andere af van het inkomen.

Werk- of kantoorruimte aan huis

Helaas is het in de meeste gevallen niet mogelijk dat je kosten kunt aftrekken voor je werk-of kantoorruimte. Een kantoorruimte moet nu helemaal zelfstandig zijn, dus met een eigen opgang en sanitaire voorzieningen, ofwel verhuurbaar aan een derde. En dan mag je nog niets aftrekken, tenzij je tenminste 30% van je inkomen in de werkruimte thuis verdient en de rest van je inkomen vanuit die werkruimte. ‘Vanuit’ betekent volgens de Belastingdienst dat het de uitvalsbasis is voor je werkzaamheden.Wil je meer weten?  De Belastingdienst biedt dit hulpmiddel om te beoordelen of de kosten aftrekbaar zijn..

73,5% aftrekbare kosten

 • Kosten voor voeding en drank 
 • Kosten voor representatie, diners, eten, enzovoorts 
 • Kosten voor congressen, seminars en studie bijeenkomsten 

Voor deze posten geldt dat je de kosten boven een drempel van € 4.500 geheel kunt aftrekken. Daarnaast is het ook mogelijk om in plaats van het toepassen van de € 4.500 drempel ook 73,5% van de totale kosten af te trekken. Deze keuze moet worden aangegeven bij het doen van de aangifte. 

100% aftrekbare kosten

 • Vakliteratuur 
 • Zakelijke telefoongesprekken thuis 
 • Werkkleding 
 • Aktetassen

Niet alle kosten zijn tot achter de komma gedefinieerd. Er is dus ruimte voor eigen interpretatie. Van beide kanten. Houd maar aan dat excessieve uitgaven of kosten die geen weldenkende zzp’er zou maken, niet aftrekbaar zijn
Meer weten? De Belastingdienst.nl heeft een speciaal voor zzp'ers ingerichte pagina met allerlei nuttige info en belastingtips voor zzp'ers.

Ook interessant

Overstappen van AOV verzekeraar kan veel geld besparen

De belangrijkste aftrekposten voor zelfstandige professionals: ken jij ze al?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers: dit moet je weten

Volg Myler op Twitter, Facebook en LinkedIn om altijd op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!

Bijgewerkt op: 1/2/2016
Gepubliceerd op: 21/2/2013


Redactie

Redactie, MylerTags
 • belasting
 • belastingdienst
 • zelfstandig professional
 • zzpers