De bedrijfsanalist programmeert tegenwoordig zelf (een beetje)

  • Rowel Milatz
  • 500

Nee, echt programmeren is en wordt niet de core business van de bedrijfsanalist. Maar hij of zij krijgt wel steeds directer te maken met developers. En als ‘citizen developer’ gaat de rol van de analist soms zelfs nog een stapje verder.


Categorie: Nieuws

De business analist binnen moderne scrum teams

Als bedrijfsanalist, business analist – of kortweg analist – ben je verantwoordelijk voor een goede vertaling van eisen en wensen uit de business naar haalbare IT oplossingen. Voorheen vaak een taak die in een apart traject voorafgaand aan development werd uitgevoerd. Nu we IT ontwikkeling tegenwoordig vooral agile aanvliegen, verandert die rol mee en hebben analisten veel directer contact met developers.

Niet overal op dezelfde manier overigens. In sommige organisaties zie je nog steeds aparte teams met bedrijfsanalisten. In andere omgevingen maakt de analist deel uit van een multidisciplinair ontwikkelteam dat samen met de product owner en scrum master een scrum team vormt. Soms zien we de bedrijfsanalist zelf de rol van product owner innemen. Contacten met stakeholders zijn immers al een tweede natuur van de analist, evenals het opstellen van user stories. De product owner moet echter ook beslissen over de backlog en heeft dan ook een business verantwoordelijkheid. Zeker als externe bedrijfsanalist moet je er dan op letten dat je ook de bijbehorende bevoegdheid hebt om knopen door te hakken.

Als bedrijfsanalist zelf ontwikkelen

Verandert de rol van de bedrijfsanalist al sterk door de transformatie naar agile werken, er is nog een andere ontwikkeling die het werk van analisten raakt. Met name bij toepassingen met veel gebruikers-interactie – van CRM en E-commerce tot Data Science en Business Intelligence - zijn er steeds meer mogelijkheden voor business professionals om zelf applicaties te ontwikkelen. Daarbij gaat het niet direct om grote core applicaties die het hart van de automatsering vormen, maar wel om allerlei apps, rapportages en analyses. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in zogenaamde low-code of no-code platforms waarmee zulke toepassingen kunnen worden ontwikkeld.

Een voorbeeld is het Nederlandse bedrijf Betty Blocks dat een no-code platform ontwikkelt. Ook een leverancier als Microsoft levert met PowerApps en PowerBI tools waarmee een business professional met relatief weinig training zelf aan de slag kan. Deze trend richting de ‘citizen developer’ is belangrijk, al was het maar vanwege het grote gebrek aan professionele ontwikkelaars. Het is niet zelden de bedrijfsanalist die zo’n ‘citizen developer’ rol oppakt. Hij of zij is immers bij uitstek de persoon die business kennis heeft, requirements helder kan krijgen en al affiniteit met IT ontwikkeling heeft.

Volop nieuwe paden voor de analist

In welke omgeving jij ook werkt als bedrijfsanalist, er zitten leuke ontwikkelingen aan te komen. Het werk in agile omgevingen maakt je werk veel dynamischer. Steeds minder zitten analisten ‘opgesloten’ in aparte teams en steeds vaker maken ze deel uit van dynamische scrum teams, soms zelfs als product owner. Maar ook de mogelijkheid om als citizen developer direct wensen om te zetten in applicaties, is voor veel bedrijfsanalisten een bijzondere uitdaging. Tijd dus om ook voor jezelf als bedrijfsanalist weer eens een andere uitdaging aan te gaan? Check dan zeker ons actuele opdrachtenoverzicht. En schrijf je uiteraard direct even in bij Myler. Dat verplicht je tot niets maar we houden je wel direct op de hoogte van leuke kansen voor een volgende opdracht.


Rowel Milatz

Online Marketeer


Bij HeadFirst Group werk ik op de afdeling Marketing en Communicatie en ben onder andere verantwoordelijk voor het inrichten en uitbouwen van de Myler website.


Tags
  • zzp'ers
  • Scrum
  • ZZP
  • IT
  • bedrijfsanalist