De voor- en nadelen van een eenmanszaak

  • Redactie
  • 1535

Je start. Dan is één van de eerste vragen: welke rechtsvorm kies je? Veel ZZP'ers komen uit bij de eenmanszaak. Wat is dat? En wat zijn de voor- en nadelen?


Categorie: NieuwsDe meeste ZZP'ers zullen starten als eenmanszaak. Je bent dan oprichter, eigenaar en helemaal zelfstandig. Je kunt naar eigen inzicht handelen. Er is geen akte nodig voor de oprichting van een eenmanszaak. Inschrijving in het handelsregister is wel verplicht.

Aansprakelijk voor alle handelingen.

Je bent als eigenaar aansprakelijk voor alle handelingen en vermogensaangelegenheden. Er is geen onderscheid tussen privé- en ondernemingsvermogen. En dat kan vervelend zijn. Schuldeisers van de onderneming kunnen zich verhalen op je privébezit en privéschuldeisers kunnen de bezittingen van de onderneming aanspreken. Als de zaak failliet gaat, ga ook jij als eigenaar failliet. Dit is de reden dat sommige ZZP'ers kiezen voor bijvoorbeeld een BV.
Ook je familiekapitaal kan worden opgeëist.

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan vallen de bezittingen van je echtgenoot ook onder de aansprakelijkheid. Dus zelfs dat antieke horloge uit de familie-erfenis van je echtgenoot kan worden opgeëist als je niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen! Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden voorkom je dit. Vaak hebben huwelijkse voorwaarden echter minder effect doordat banken de echtgenoot laten meetekenen voor leningen. De echtgenoot kan dan toch aansprakelijk worden gesteld.

Winst? Die wordt belast in box 1.

De winst uit een eenmanszaak wordt belast in box 1. Als de Belastingdienst je als ondernemer erkent, kun je gebruikmaken van belastingfaciliteiten zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en de fiscale oudedagsvoorziening.

Overstappen naar een BV?

Wil je een eenmanszaak starten? Dan kun je snel aan de slag. Wil jij weten of een BV iets voor je is? Lees dan eerst dit verhaal en bereken vervolgens of dit een aantrekkelijke optie voor je is.

Lees ook:
 


Redactie

Redactie, Myler