'Het mooiste dat je kunt zijn, is jezelf'

  • Redactie
  • 526

Myler telt inmiddels ruim 6000 leden. Wie zijn dat? Wat doen ze? Waarom zijn ze ZZP’er? Dit keer: Ruud Brouwer, communicatie- en netwerktrainer en authenticiteitscoach.


Categorie: Nieuws

Sinds wanneer ben je ZZP’er? - Sinds 2006

Waarom ben je voor je zelf begonnen? - Ik koesterde altijd al die droom. In 2006 had ik een mooi veranderingsmanagement afgerond bij een bedrijf. Ik had ervaren dat ik in staat was om veranderingen in gang te zetten en dingen voor elkaar te krijgen. Ik dacht toen: ‘Mooi, ik weet dat ik het kan: laat ik het nu zelf doen.’

Hoe omschrijf je je werkzaamheden? Ik richt me op een aantal thema’s: authenticiteit, uitstraling, zakelijk flirten en netwerken. Met name ondernemers en werkzoekenden ondersteunen bij het netwerken vormt nu de hoofdmoot van mijn werkzaamheden. Belangrijk daarbij is dat ik mensen leer dat ze netwerken van uit zichzelf.

Leg uit! Veel mensen zien netwerken als scoren. Ze zijn bezig om zo veel mogelijk visitekaartjes rond te delen of willen perse die opdracht binnenhalen. Ik herken het; ik deed het vroeger zelf ook. Maar nu leer ik het mensen af. Ik heb gemerkt dat je op een heel andere manier kan netwerken: door werkelijk geïnteresseerd te zijn in de ander. Op die manier krijg je contact met mensen. Als er een klik is, kun je toch wat voor elkaar betekenen. Je wordt dan elkaars ambassadeur. Want zo werkt het toch in zaken doen: je wilt een ander iets gunnen.

Geef ‘s een voorbeeld. Ik reis veel met het openbaar vervoer. Laatst zat ik naast iemand en had een heel leuk gesprek. Er ontstond een ‘klik’. Ze vroeg me wat ik voor werk deed, maar moest uitstappen. Ik gaf haar mijn kaartje. Een paar maanden later werd ik gebeld door een universiteit of ik een workshop ‘Zakelijk flirten’ wilde geven. Die vrouw was student aan deze universiteit en had mijn naam doorgegeven. Zo werkt het.

Voor wie werk je? Het zijn nu met name ondernemers en werkzoekenden. Ik begeleid hen individueel, maar ik train ook groepen. Ik geef bijvoorbeeld een keer in de acht weken een netwerkseminar. Zichtbaar zijn;(net)werken vanuit jezelf. Hierin laat ik deelnemers ervaren hoe zij plezierig en succesvol kunnen netwerken.

Heb je last van de recessie? Ik kwam laatst iemand tegen die zei: “De crisis is het moment van de waarheid of een keerpunt.” Daar herken ik mij in. Ik deed bijvoorbeeld veel freelance opdrachten, maar die zijn door de recessie echt afgenomen. Ik heb me voorgenomen om minder afhankelijk te worden van anderen en daaruit zijn nieuwe producten ontstaan, zoals netwerkseminars. Hierdoor is ook weer een nieuw bedrijf ontstaan: ID Academie. Met een team richten we ons op personal branding, persoonlijke groei, netwerken en marketing.

Bevalt het ZZP’en? Ja. Ik vind het heerlijk: de vrijheid en het creëren van eigen dingen. Als ZZP’er ligt de hele wereld voor je open. Maar het is heus niet vanaf dag 1 succesvol geweest. Ik heb me in het begin ook wel eens afgevraagd of ik de juiste beslissing heb genomen. Je mist je zekerheden. Maar je weet dat je als trainer niet in twaalf maanden je geld kunt verdienen; in de zomermaanden is het bijvoorbeeld rustiger. Daar moet je tegen kunnen. Ik volg mijn passie en heb vertrouwen in mezelf. Dat is de sleutel tot succes voor iedereen.’

Zijn er ook dingen die minder bevallen? Tja, dat is toch de administratie... Ik heb het lang zelf gedaan; dat is zo’n valkuil van veel ZZP’ers. Je denkt dat je alles zelf moet doen, maar belangrijker is dat je gewoon de dingen doet die je leuk vindt.

Nog een tip voor ZZP’ers? Het mooiste dat je kunt zijn is jezelf. Alles wat je nodig hebt, zit in jezelf. Durf het te laten zien. Nog een tip: bij succesvol netwerken gaat het erom: wie herinner je nog en waardoor komt dat? Iedereen kan leren een succesvol netwerker te worden. Iedereen heeft namelijk wat te delen, ongeacht leeftijd en ervaring (ik leer ook van mijn kinderen).

Meer over Ruud vind je op zijn eigen site of volg hem op Twitter.

 


Redactie

Redactie, Myler