Hoe staat het met informatica op scholen?

  • Abbe Koffeman
  • 1219

Scholen geven steeds minder informaticalessen. Hoe kan dat in een markt met een groeiend tekort aan IT-professionals? Myler legt het uit. Lees snel meer!


Categorie: Nieuws

Terwijl de vraag naar ICT’ers groeit, worden op scholen steeds minder informaticalessen gegeven. Onlogisch zou je denken, maar het is helaas wel de realiteit. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat dit, in combinatie met een toenemende vraag naar ICT’ers, langzamerhand een tekort aan ICT’ers oplevert. Volgens het UWV zijn 65 procent van de vacatures in de ICT-sector moeilijk in te vullen.

Waardoor komt dit nou eigenlijk? Onder andere door een groot tekort aan ICT-docenten. De verwachte tekortkoming voor bovenbouwdocenten die informaticales geven is in 2018 19,9 procent. Door dit tekort kunnen  minder informaticalessen gegeven worden. SStudenten raken minder geïnteresseerd in dit vakgebied, want onbekend maakt onbemind. Het is een vicieuze cirkel, die moeilijk te doorbreken is. Als dit zo doorgaat is de verwachting dat in 2025 bijna 50 procent van de vacatures voor ICT-docenten niet kunnen worden vervuld. Met serieuze economische gevolgen voor Nederland.

Wat wordt er gedaan om hier verandering in te brengen? Informatica is op dit moment nog een keuzevak, maar er wordt wel over nagedacht om dit als verplicht vak aan alle studenten te geven. De ICT-branche is hier een groot voorstander van.

Door een flexibeler systeem aan te nemen zouden mensen naast hun werk eenvoudiger een paar dagen in de maand les kunnen geven. Dat 1 op de 5 Nederlanders zegt dit wel graag te willen doen, laat zien dat hier best potentie in zit. In Brabant zijn al een aantal bedrijven en onderwijsinstellingen een proces gestart om dit probleem aan te pakken.

Andere landen kennen vergelijkbare problemen. Veel scholen willen het vakgebied informatica introduceren, maar kunnen de docenten hiervoor niet vinden. In Amerika pakken zij dit aan door programma’s op te zetten met behulp van MIT (Massachusetts Institute of Technology) om leraren een spoedcursus in programmeren aan te bieden.

Er is dus een groot belang bij dat dit probleem wordt opgelost. Wil jij hier iets in betekenen? Kijk dan HIER voor een overzicht van docent informatica. En HIER lees je een overzicht van de studies die je kan doen om je docentbevoegdheid te halen.


Abbe Koffeman

Stagiair Online Marketing


Ik loop bij Myler stage op de afdeling Marketing en ben medeverantwoordelijk voor het inrichten en uitbouwen van verschillende (online) marketing projecten, events en content.


Tags
  • ICT
  • School
  • tekort docenten