'Ik geef mensen tips hoe ze sneller kunnen werken'

  • Redactie
  • 610

Myler telt inmiddels ruim 6000 leden. Wie zijn dat? Wat doen ze? Waarom zijn ze ZZP’er? Dit keer: Niels Gouman (21) die ZZP’ers en bedrijven helpt als ‘Slimmer Werken Coach'.


Categorie: Nieuws

Sinds wanneer ben je ZZP’er? In januari 2010 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar toen wist ik eigenlijk nog niet precies wat ik ging doen. Pas een paar maanden later bracht iemand mij op het idee om iets te doen met mijn kennis op het gebied van efficiënter werken.

Hoe kom je aan die kennis? Tijdens een stage ontdekte ik het belang van efficiënt werken. Ik kwam erachter dat je veel sneller kon werken als je je werkzaamheden bundelt. Dus niet één mailtje per keer, maar spaar het op en doe er dertig tegelijk. Ik ontdekte vervolgens lifehacking.nl en zag veel terug van waar ik mee bezig was. Later ontmoette ik Herman Kopinga, die al als Slimmer Werken Coach werkte. Via hem ben ik ook als Slimmer Werken Coach aan de slag gegaan.

Hoe omschrijf je je werkzaamheden? Ik geef mensen veel tips hoe ze sneller kunnen werken. Het gaat vaak om praktische tips waarmee ze direct aan de slag kunnen.

Wie zijn je opdrachtgevers? ZZP’ers, maar ook grotere bedrijven. Ik heb nu een aanvraag lopen om meerdere managers te begeleiden.

Tevreden over de omzet? Kun je ervan leven? Ja.

Je hebt een bijzonder beloningsmodel: Waardebepaling achteraf. Waarom? ‘Ik vind het systeem van uurtarieven, tijd ruilen voor geld, stom. Met een advies van een half uur kan ik misschien voor een opdrachtgever tienduizenden euro’s of zelfs wel tonnen besparen. Dan is het raar als ik maar een half uur in rekening breng. Andersom werkt het ook: als de klant denkt ‘Wat een kluns’, dan betaalt hij niets.

Werkt het? Het geeft wel verbaasde gezichten. Sommige mensen willen er nog niet aan. Dat is jammer, maar ik merk dat veel klanten het wel waarderen. Het hoeft ook niet per definitie geld te zijn. Soms kan beloning ook zijn dat je toegang krijgt tot een nieuwe opdrachtgever of gebruik mag maken van bedrijfsmiddelen. In mijn omgeving zijn er meer mensen die werken volgens dit principe en die aangeven dat ze er in brede zin rijker van worden dan toen ze nog op uurbasis factureerden.

Last van de recessie? Nee, ik geloof niet in de recessie. ik snap helemaal niet wat het probleem is. Er zijn heel veel mensen in paniek om wat ze op televisie zien. Volgens mij is er eigenlijk weinig aan de hand, die mensen hebben hun baan nog steeds, het zijn de media die hen bang maakt.

Hoe kom je aan je klanten? Via mijn netwerk. Mensen die ik heb geholpen, worden enthousiast en vertellen het door.

Bevalt het ZZP’en? Het is mooi om mijn eigen tijd in te delen. Als het mooi weer is, werk ik buiten. Bovendien heb ik een beroep dat niet bestaat. Er zijn misschien maar hooguit twintig 'Slimmer Werken Coaches'. Mijn werk kun je niet eens in loondienst doen.

Zijn er dingen die je minder bevallen aan het ZZP’en? Het is soms lastig om een volgende stap te nemen. In loondienst is er iemand die tegen je zegt wat je moet doen. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor het vervolg.

Welke tips heb je om ZZP’ers effectiever te laten werken? Gebruik RSS en zorg ervoor dat als je je mail verwerkt, je inbox altijd op ‘nul’ eindigt. Gebruik je mailbox dus niet als database of iets dergelijks. Een derde tip: ga naar lifehacking.nl. Daar vind je een berg boeken die je gratis kunt downloaden. Dan heb je al zeker driehonderd tips!

Meer over Niels vind je op zijn eigen site of volg hem op Twitter.

 


Redactie

Redactie, Myler