Pensioen? Lijfrente is populaire optie

  • Redactie
  • 859

ZZP'ers zijn doorgaans niet zo van de pensioenen. Wie dan leeft, enzovoort. Wil je wel graag werk maken van je pensioen? Dan is - naast sparen, banksparen en de FOR - een lijfrenteverzekering een populaire optie.


Categorie: Nieuws

Lijfrente
De lijfrenteverzekering is één van de populairste pensioenvoorzieningen. Het principe: je stort maandelijks of jaarlijks geld dat door de verzekeraar wordt beheerd. Op een afgesproken moment wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een vaste uitkering (de lijfrente).
 

Premies zijn aftrekbaar als je aantoont dat je een pensioentekort hebt
Dat kan bij het bereiken van een bepaalde leeftijd zijn of na overlijden (in dat geval is de uitkering natuurlijk voor je nabestaanden). Je bepaalt zelf of je elke maand een vaste premie betaalt of dat je af en toe een bedrag stort (een koopsom) als het je goed uitkomt. Je kunt premies aftrekken van de belasting als je kunt aantonen dat je een pensioentekort heeft.

Laat je adviseren door je boekhouder
Laat je over de mogelijkheden van het afsluiten van een lijfrente voor jou adviseren door je boekhouder, je bank of ga te rade op internet. Er zijn veel sites waar de verschillende lijfrentepolissen met elkaar worden vergeleken, bijvoorbeeld Pensioenkoers.nl.

Er zijn verschillende soorten lijfrentes
Op het moment dat je eindkapitaal wordt omgezet in een vaste uitkering, kunt je kiezen uit verschillende soorten lijfrentes (ook combinaties zijn mogelijk):

Oudedagslijfrente
Je ontvangt zelf de periodieke uitkeringen totdat je komt te overlijden. Daarna houden de uitkeringen op. De uitkeringen starten op zijn laatst in het jaar dat de 70-jarige leeftijd wordt bereikt.

Nabestaandenlijfrente
Deze lijfrente keert na je overlijden uit aan je nabestaanden. De nabestaande voor wie je de lijfrente afsluit kan een familielid zijn (echtgenoot, partner, kinderen), maar dat hoeft niet. Je kunt ook bepalen dat een vriend of kennis de uitkeringen krijgt.

Tijdelijke oudedagslijfrente
Deze lijfrente gaat in op de datum van pensionering of op het 65e jaar, echter op zijn laatst in het jaar waarin de 70-jarige leeftijd wordt bereikt. De uitkering geeft gedurende een door jouw gekozen periode een aanvulling op je pensioen en/of AOW. Je kunt hier bijvoorbeeld behoefte aan hebben als je studerende kinderen hebt of de aflossingen van de hypotheek op je huis wil kunnen blijven betalen. De uitkeringsduur is ten minste 5 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 


Redactie

Redactie, Myler