ZZP’er én in loondienst: het beste van twee werelden?

Als ZZP’er ben je vrij en onafhankelijk. Geen baas, dus zelf je opdrachten kiezen , je werktijden en werkplek bepalen. Maar ook minnen als wisselende inkomsten, gedoe om een hypotheek krijgen en wat dies meer zij. De oplossing: deeltijd-ZZP’er worden en daarbij werken in loondienst. Of toch niet?

Let op: Vanaf 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de modelovereenkomst. Meer informatie over de vervanging van de VAR, onze modelovereenkomst of over de wet DBA  kun je hier vinden.

De plussen

Heerlijk die zekerheid van vaste inkomsten uit loondienst. Kun je mooi de hypotheek en andere vaste lasten van betalen. Want als je voltijds ZZP’er bent, is de vraag of je daar (in het begin) wel genoeg voor verdient. Of dat de bank vindt dat je daar genoeg voor verdient.

Wil je een zakelijke lening bij de bank aangaan, dan zal dat (met een goed ondernemingsplan) makkelijker gaan met een vast inkomen erbij. Je kunt je bedrijf rustig opbouwen en je komt nog eens iemand tegen bij de koffieautomaat.

De minnen

Ondertussen gaat je vaste baan voor. Dat wordt time managen! En nachtwerk. Want je hebt lang niet zoveel tijd als je zou willen voor die leuke opdracht en kunt vaker wel dan niet tijdens kantooruren. Daarbij ben je niet altijd bereikbaar voor je eigen klanten, want mailen en bellen in de baas zijn tijd kan natuurlijk niet. En acquisitie plegen ook niet. Daar gaat je groei. Oh, en nog een minnetje: dat je in loondienst zo griezelig weinig verdient, vergeleken met je ZZP-werk.

Verzekeringen/sociale zekerheid

Via je werkgever ben je verzekerd (of krijg je salaris of een uitkering) in geval van vakantie, ziekte, arbeidsongeschiktheid en je spaart voor je pensioen. Maarrrrr: dat geldt alleen voor de uren die je werkt in loondienst, niet voor de uren die je in je bedrijf stopt als zelfstandig ondernemer. Dat wordt dus bijverzekeren, als je dat inkomen ook nodig hebt. En denk ook aan de verzekeringen als een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Goed regelen

Het is wel zo netjes om toestemming voor je ZZP-werkzaamheden te vragen aan je werkgever waarbij je in loondienst bent. Misschien ben je dat zelfs verplicht volgens je arbeidsovereenkomst, CAO-voorwaarden of personeelsreglement. Het draait natuurlijk allemaal om belangenverstrengeling: kaap je geen werk of relaties weg van je werkgever? Ga na of je een concurrentie- of relatiebeding hebt en zo ja, voor hoe lang of voor welke regio die geldt. Is afkopen een mogelijkheid? Overleg met je werkgever. En komen jullie er niet uit, dan kun je altijd nog naar de rechter stappen. Let op: Ben je bij je opdrachtgever ook in loondienst? Dan is het risico wel heel groot dat je ZZP-werkzaamheden worden aangemerkt als dienstbetrekking.

Ook met de Belastingdienst

Vallen je ZZP-werkzaamheden voor de inkomstenbelasting onder ‘winst uit onderneming’, dan gelden normaliter fiscale aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar dan moet je wel minstens 1225 uur per jaar (gemiddeld 24 uur per week) als ondernemer werkzaam zijn. Lastig, als je ook nog in loondienst bent. En jammer, want deze aftrekposten verlagen je winst en dus je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Andere aftrekposten zijn misschien wel van toepassing. Checken loont.

Denk je toch aan die 1225 uren te komen, houd er dan rekening mee dat hiervoor een zware bewijslast geldt voor de
Belastingdienst. Die geloven niet zomaar dat je tijd hebt voor én een baan én een zaak. Je urenadministratie dient dus meer dan volledig te zijn.

BTW-vrijstelling

Werk je niet zoveel uren als ZZP’er en maak je weinig winst, niet getreurd. Draag je minder af dan € 1883 aan BTW, dan val je misschien onder de ‘kleine ondernemingsregeling’. Dan hoef je weinig of helemaal geen BTW te betalen. Vraag een ontheffing van de BTW-aangifte aan. Bewaar wel je facturen voor een eventuele controle.

Wel of niet doen?

Als deeltijd ZZP’er moet je aan dezelfde formaliteiten voldoen als iedere voltijds ZZP’er. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, VAR verklaring, verzekeringen afsluiten, administratie bijhouden en aangiftes doen. Je overhead in tijd (en geld; voor bedrijfsruimte, verzekeringen, telefoonabonnementen, apparatuur etcetera) is dus relatief hoog voor de uren die je als zelfstandige werkt. Vraag je af of je dat kunt bolwerken. En natuurlijk of de voordelen voor jou tegen de nadelen opwegen. We zijn benieuwd naar je keuze!

Hoe kom je als zzp’er aan nieuwe opdrachten?
Hoe wordt je interimmer?
Hoe krijg je zzp opdrachten?
Uitdagende interim opdrachten voor professionals
Zes redenen voor een btw boete. En hoe voorkom je zo’n boete?
Wij zijn verhuisd!
Inspirerende kennissessies voor zelfstandig professionals
Internationaal IT talent werven, Myler helpt
Internationale IT recruitment? Myler regelt het
Tijdelijk inhuren van buitenlandse IT’ers een optie? Absoluut!
Krapte in de freelance ICT markt blijft
Werken voor de overheid, bij DigiJust bijvoorbeeld?
Een gave opdracht als inkoper via Myler bij het CAK
Handige tips voor een perfect intakegesprek
Embedded software development, van lantaarnpaal tot Formule 1
Zorgeloze facturering met reversed billing en selfbilling
Til sourcing van IT professionals naar een hoger niveau
Teams succesvoller maken, daar gaat IT professional Peter voor!
Volop opdrachten voor zzp’ers
IT-professional Lenno over verademend werken via Myler
Global recruitment, oplossing voor developers tekort
Waarom Embedded Software Engineer Hernan Costa Rica verlaat
Defensie kiest CGI en Myler als voorkeursleveranciers voor ICT-inhuur
De JavaScript developer kom je overal tegen
Overname Myler door HeadFirst Source Group is afgerond
IT-professional Erik over de voordelen van werken via Myler
De 4 redenen waarom IT-professional Max via Myler werkt.
Al een beetje uitgestorven, Cobol developer?
Freelance opdrachten in de Eredivisie?
Omscholing nodig, Python Developer?
Pega architect in de spotlights
Bedankt, Citrix beheerder!
HeadFirst Source Group neemt Myler over
ICTU selecteert Myler opnieuw als preferred supplier
Een droombaan in Nederland voor Software Engineer Alexander
Wehkamp selecteert Myler opnieuw voor samenwerking
Klaar met je werk, AVG privacy specialist?
Cyber Security Raad vreest tekort aan cybersecurity specialisten
Enterprise Architectuur in de zorg, van patiëntenkluis tot ziekenhuis
Debriefing? Maak je opdrachtgever blij met een evaluatie!
Technisch applicatiebeheer, wat is dat ook alweer?
Leuke ZZP IT opdrachten op blockchain gebied?
Zzp en arbeidsongeschiktheid: de feiten
Werk jij als php developer al met Docker?
Stoppen als zzp’er: ik ben er klaar mee! 6 aandachtspunten
Security consultant! Klaar voor het jaar van de privacy?
5 tips voor een succesvol profiel!
Global Sourcing What and Why?
Hoe bepaal ik mijn uurtarief – alles behalve een grove schatting!
ZZP’er én in loondienst: het beste van twee werelden?