Senior IT architect

Opdrachtnummer: MY20052014   |   Sluitingstijd: 31-12-2020

calendar_icon

01-07-2020 t/m 31-12-2020

pin_icon

Apeldoorn

clock_icon

36 uur per week

Opdrachtbeschrijving
Als IT-architect speel je een belangrijke rol binnen de innovatie waarmee het team COA volop bezig is. De COA-applicatie is een groot en belangrijk systeem, maar het is ook een oud systeem. Een aantal jaren geleden is dan ook een vernieuwing ingezet met als doel de huidige COA-applicatie te ontmantelen en de functionaliteit ervan onderbrengen in nieuwe, duidelijk afgebakende, business-service. Deze business-services worden ontwikkeld conform de huidige richtlijnen voor het ontwikkelen van COBOL/CICS/DB2-software en op basis van een service oriented architecture. Je stelt een innovatieve solution-architectuur op en legt de requirements en kaders vast. Daarnaast is het belangrijk dat je goed contact houdt wat er in de 4 bouwteams speelt, ben je sparringspartner en geef je richting zodat gezamelijk goede oplossingen worden gerealiseerd.
Ook draag je bij aan de domeinarchitectuur voor je deelgebied.

Achtergrond opdracht
De COA is de debiteurenadministratie van de Belastingdienst. Een groot, belangrijk maar ook oud systeem dat per dag meer dan een miljard euro verwerkt. Een aantal jaren geleden is een start gemaakt met de vernieuwing van de COA. Doel is uiteindelijk om de huidige COA te ontmantelen en de functionaliteit van het huidige systeem in nieuwe, duidelijk afgebakende, business-services onder te brengen. Deze services worden hoofzakelijk in Cobol ontwikkeld conform de huidige richtlijnen (w.o. SOA) voor het ontwikkelen van software.

Het productteam COA bestaat uit rond de 50 personen verdeeld over 5 agile teams van 7 tot 9 personen. Daarnaast werken een aantal medewerkers team overstijgend. De werkwijze binnen de teams is gebaseerd op de SAFe aanpak. De inrichting daarvan is in ontwikkeling.

Deze aanvraag biedt de ervaren seniore IT architect de kans om een belangrijke bijdrage te leveren aan het moderniseren van de COA. Geen eenvoudige klus, maar voor diegene die het lef heeft een uitdaging aan te gaan een uitgelezen kans om zichzelf tot het maximale uit te dagen.

Organisatorische context en cultuur
De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit
moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center.

Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is,
maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.

Eisen
Opleiding, Certificaten, Kennisniveau
- WO

Professionele Kennisgebieden
- Architectuur (methoden, modelleertechnieken, tools, modellen, etc.)

Werk- en denkniveau
- WO / 6 jaar ervaring
- Ervaring met het testen van Mainframe (CICS/Cobol/DB2) applicaties. Dit vereist tevens kennis in en ervaring met het toepassen van JCL en SQL.. / 5 jaar ervaring


Wensen
Competenties
- Resultaatgerichtheid, Analytisch, Pro-actieve, positieve houding; pragmatisch; initiatiefrijk;
- Agile-minded, en in staat om anderen daarin mee te nemen.
- Communicatief vaardig en gesprekspartner op verschillende niveaus;
- Zelfontwikkeling; Teamspeler; Zelfstandig; Klant- en kwaliteitsgerichtat
- In staat om richting te geven aan de (proeces) ontwerpers en (lead) bouwers binnen COA, standaarden af te dwingen en sturend te zijn op basis van kaders waarbinnen ontwikkeld moet worden.

Aanvullende kennis
- Kennis van de Inningprocessen en het Inning applicatielandschap en/of massale transactie verwerkende systemen

Overige functiewensen
Je hebt bij voorkeur ervaring met het werken in een agile-SAFe-omgeving.
• Je hebt kennis van COBOL en bij voorkeur van tools als Git en Jira.
• Je hebt bij voorkeur kennis van CICS/DB2, ArchiMate 2.1 en BPMN Foundation.