Solution Architect

Opdrachtnummer: MY210511542   |   Sluitingstijd: 21-06-2021 12:00

calendar_icon

01-06-2021 t/m 31-12-2021

pin_icon

Utrecht

clock_icon

36 uur per week

Vanuit de Opdrachtgever is deze tijdelijke opdracht beoordeeld dat in het kader van de Wet DBA en de beleidsregels hieromtrent, alleen professionals voorgesteld kunnen worden die een dienstbetrekking hebben bij een Leverancier.

Opdrachtbeschrijving

Binnen het domein Analytics in de Belastingdienst is er een transitie gaande van werkwijze en platform. Voor de uitwerking en vertaling van gebruikerswensen enerzijds en de bestuurlijke visie van de IT-aanpassingen anderzijds, vorm jij een belangrijke schakel.
Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van de architectuur voor een solution. Deze solution positioneer je als onderdeel van het gehele domein Analytics. Je bent een sparringspartner voor de domeinarchitect, het IV team, de productmanagers en de eindgebruiker. 


Achtergrond opdracht
Over A3V
Onze maatschappij verandert snel. Daar hebben we uiteraard ook binnen de Belastingdienst mee te maken. Wetgeving en technologie zijn in beweging. De informatievoorziening speelt hier al volop op in. Advanced analytics neemt daarin een steeds belangrijkere positie in: door big data verantwoord in te zetten wordt slim en wendbaar werken mogelijk, terwijl de vrijwillige naleving van burgers en bedrijven centraal staat. Om te zorgen dat analytics deze belofte blijft waarmaken, werkt de Belastingdienst aan de implementatie en doorontwikkeling van een nieuw analytics platform door middel van het programma Analytics Veilig, Vertrouwd en Vernieuwend (A3V), dat meteen de KPI’s verwoordt. Het platform stelt de medewerkers van verschillende dienstonderdelen in staat analytics verantwoord in te zetten om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Belastingdienst van de toekomst.

Organisatie
Bij de Belastingdienst werken 30.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Afdeling
Domein Analytics is een samenwerkingsverband binnen de ketenstructuur van de Belastingdienst met als doel samenwerking, synergie en faciliteiten op het gebied van Analytics te verzorgen in aansluiting op de bedrijfsdoelen van de organisatie. Het domein wordt voorgezeten door de directeur van de Corporate Dienst Datafundamenten en Analytics (DF&A). DF&A werkt voor directies van de Belastingdienst die belast zijn met de fiscale behandeling van burgers en bedrijven én voor bedrijfsvoering. DF&A levert signaalmodellen en informatiedashboards die zijn gebaseerd op de analyse van ‘big data’ en die de organisatie inzicht geven in de mogelijkheden om werkzaamheden slimmer en beter uit te voeren. Zo kunnen op informatie-gestuurde wijze keuzes worden gemaakt in bijvoorbeeld handhavingsstrategieën, behandeladviezen en procesinrichtingen.
De signaalmodellen en dashboards worden gebouwd door gebruik te maken van innovatieve IT-ontwikkelingen en het koppelen van zeer divers aangeleverde data. DF&A maakt hiervoor gebruik van een zelfontwikkelde methodiek om data op te bouwen tot datafundamenten, die de basis zijn voor de producten.
Standplaats Utrecht

Organisatorische context en cultuur
De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center.
Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt.

Eisen
Opleiding, Certificaten, Kennisniveau
kennis van TOGAF, Archimate

Professionele Kennisgebieden
Proces Modelleren en Analyseren

Kwaliteitenprofielen
1.1.2 Functioneel Ontwerp / Startarchitectuur
1.1.4 Technische Architectuur

Werk- en denkniveau
Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau, wat bijvoorbeeld blijkt uit een diploma (3 jaar werkervaring)
Je hebt ervaring met TOGAF en met actuele ontwikkelingen, zoals microservices, containertechnologie, bouwblokeken en development pipelines, met daarbij het gebruik van architectuurtools zoals Archimate
Je hebt ervaring met het oplossen van complexe IT-vraagstukken in multidisciplinair verband
Je hebt ervaring met het ophalen van wensen en behoeftes bij eindgebruikers en deze kan je vertalen naar logische architectuurplaten
je hebt kennis op het gebied van Informatiemanagement en analytics

Wensen
Competenties
-    Samenwerken
-    Resultaatgerichtheid
-    Netwerken
-    Analyseren
-    Overtuigingskracht

Aanvullende kennis
Ervaring met SAS en/of Teradata infrastructuur
Ervaring als solution architect in een overheidsorganisatie

Kennis van actuele ontwikkelingen, zoals microservices, containertechnologie, bouwblokken en development pipelines.