Wanneer je gaat starten als zzp’er is de grootste uitdaging waarschijnlijk het krijgen van zzp opdrachten. Uiteraard kent het werken als freelancer of zzp’er vele voordelen. Veel mensen vinden het niet fijn om voor een werkgever te werken en dit soort werk past goed bij de toenemende behoefte van zowel mensen als organisaties aan flexibiliteit. Maar het is wel goed om te bedenken dat het zeker niet voor iedereen is weggelegd. Hieronder gaan we allereerst kijken naar het verschil tussen werken in loondienst en als zelfstandig professional. Daarna kijken we naar de voordelen en tot slot naar hoe je aan nieuwe opdrachten kunt komen.

Het verschil tussen werken in loondienst en werken als zelfstandige

Veel mensen staan voor de keuze om te werken als werknemer in loondienst of als zzp’er. Maar wat is nou precies het verschil? Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Je bent dan een zelfstandig ondernemer die arbeid verricht voor je eigen rekening, en voor eigen risico. Andere termen die vaak worden gebruikt hiervoor zijn freelancer of zelfstandige. Je hebt natuurlijk verschillende soorten freelancers. Een kleine bakker bijvoorbeeld is ook een freelancer, die gewoon in zijn eentje zijn producten aan mensen verkoopt. Wanneer we het over freelancers hebben bedoelen we meestal echter de zelfstandig professionals die arbeid of diensten verkopen aan opdrachtgevers. Dit is veruit het grootste deel van alle freelancers. De belastingdienst hanteert 5 criteria om te bepalen of jij wel of niet een zelfstandige bent.

  • Heb je zelfstandigheid bij het inrichten en uitvoeren van je werkzaamheden
  • Je werkt voor meer dan één opdrachtgever
  • Je bent gericht op het maken van winst en hebt hier perspectief op
  • Je hebt de bijbehorende risico’s van werkzaamheden
  • Je geeft kennis van ondernemerschap, dus je staat zo officieel te boek

Wat zijn de belangrijkste voordelen van werken als zzp’er?

Werken als freelancer biedt verschillende voordelen. Uiteraard zijn er ook nadelen, zoals meer risico, minder zekerheid op inkomen en meer uren kwijt aan werken. De voordelen zijn echter groot, de belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Meer vrijheid en flexibiliteit

Het grootste voordeel van werken als freelancer is misschien wel dat je vrij bent om te werken wanneer jij wil en waar jij wil. Je richt je werk en werkdag natuurlijk helemaal zelf in. Natuurlijk heb je hierbij wel te maken met deadlines en moet je altijd goede kwaliteit leveren. Daarnaast heb je meer flexibiliteit. Je kunt zelf weten op welke dagen je werkt, wanneer je vakantie neemt, en hoe je werkplek eruit ziet. Je kunt ook op verschillende werkplekken werken, als jij dat fijn vindt. Rekening houdend met je deadlines kun je helemaal zelf je privé/werk balans creëren. Let wel op, een valkuil is dat deze doorslaat naar werken. Als je het goed inricht zijn vrijheid en flexibiliteit echter grote voordelen.

Je bent eigen baas

Je bent natuurlijk eigen baas als freelancer, wat altijd leuk is. Je kiest je eigen opdrachten, je kiest met wie je werkt en zoals al genoemd wanneer en waar. Je bepaalt dus ook hoeveel uur je werkt. Heb je even minder energie of veel leuke dingen gepland? Dan werk je even wat minder. Heb je juist veel energie en tijd? Dan werk je langer door. Ideaal!

Je bepaalt je eigen tarieven

Als freelancer bepaal je helemaal zelf je tarieven, die uiteraard wel marktconform moeten zijn. Wanneer je een goede naam hebt opgebouwd kun je steeds meer vragen voor je diensten. In dat geval zul je vaak meer verdienen dan iemand die in loondienst werkt. Bijkomend voordeel is dat je dan steeds minder op zoek hoeft naar nieuwe opdrachten, omdat je jouw netwerk goed kunt inzetten voor het vinden van jouw volgende zp opdracht.

Hoe vind je nieuwe opdrachten als zzp’er?

De grootste uitdaging voor veel freelancers is toch het wel vinden van nieuwe zzp opdrachten. Je kunt dat op veel manieren doen, door middel van marketing of via goede online platformen. Wil jij starten als zzp’er en ben je op zoek naar nieuwe opdrachten? Registreer je dan op het online platform Striive. Vind nieuwe opdrachten, werk aan je ervaring en competentie en bouw je netwerk uit. Op deze manier kan jij direct profiteren van alle voordelen!