Nieuws

Hoe kom je als zzp’er aan nieuwe opdrachten?

Hoe kom je als zzp’er aan nieuwe opdrachten?

Wanneer je gaat starten als zzp’er is de grootste uitdaging waarschijnlijk het krijgen van zzp opdrachten. Uiteraard kent het werken als freelancer of zzp’er vele voordelen. Veel mensen vinden het niet fijn om voor een werkgever te werken en dit soort werk past goed bij de toenemende behoefte van zowel mensen als organisaties aan flexibiliteit. Maar het is wel goed om te bedenken dat het zeker niet voor iedereen is weggelegd. Hieronder gaan we allereerst kijken naar het verschil tussen werken in loondienst en als zelfstandig professional. Daarna kijken we naar de voordelen en tot slot naar hoe je aan nieuwe opdrachten kunt komen.

Het verschil tussen werken in loondienst en werken als zelfstandige

Veel mensen staan voor de keuze om te werken als werknemer in loondienst of als zzp’er. Maar wat is nou precies het verschil? Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Je bent dan een zelfstandig ondernemer die arbeid verricht voor je eigen rekening, en voor eigen risico. Andere termen die vaak worden gebruikt hiervoor zijn freelancer of zelfstandige. Je hebt natuurlijk verschillende soorten freelancers. Een kleine bakker bijvoorbeeld is ook een freelancer, die gewoon in zijn eentje zijn producten aan mensen verkoopt. Wanneer we het over freelancers hebben bedoelen we meestal echter de zelfstandig professionals die arbeid of diensten verkopen aan opdrachtgevers. Dit is veruit het grootste deel van alle freelancers. De belastingdienst hanteert 5 criteria om te bepalen of jij wel of niet een zelfstandige bent.

 • Heb je zelfstandigheid bij het inrichten en uitvoeren van je werkzaamheden
 • Je werkt voor meer dan één opdrachtgever
 • Je bent gericht op het maken van winst en hebt hier perspectief op
 • Je hebt de bijbehorende risico’s van werkzaamheden
 • Je geeft kennis van ondernemerschap, dus je staat zo officieel te boek

Wat zijn de belangrijkste voordelen van werken als zzp’er?

Werken als freelancer biedt verschillende voordelen. Uiteraard zijn er ook nadelen, zoals meer risico, minder zekerheid op inkomen en meer uren kwijt aan werken. De voordelen zijn echter groot, de belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Meer vrijheid en flexibiliteit

Het grootste voordeel van werken als freelancer is misschien wel dat je vrij bent om te werken wanneer jij wil en waar jij wil. Je richt je werk en werkdag natuurlijk helemaal zelf in. Natuurlijk heb je hierbij wel te maken met deadlines en moet je altijd goede kwaliteit leveren. Daarnaast heb je meer flexibiliteit. Je kunt zelf weten op welke dagen je werkt, wanneer je vakantie neemt, en hoe je werkplek eruit ziet. Je kunt ook op verschillende werkplekken werken, als jij dat fijn vindt. Rekening houdend met je deadlines kun je helemaal zelf je privé/werk balans creëren. Let wel op, een valkuil is dat deze doorslaat naar werken. Als je het goed inricht zijn vrijheid en flexibiliteit echter grote voordelen.

Je bent eigen baas

Je bent natuurlijk eigen baas als freelancer, wat altijd leuk is. Je kiest je eigen opdrachten, je kiest met wie je werkt en zoals al genoemd wanneer en waar. Je bepaalt dus ook hoeveel uur je werkt. Heb je even minder energie of veel leuke dingen gepland? Dan werk je even wat minder. Heb je juist veel energie en tijd? Dan werk je langer door. Ideaal!

Je bepaalt je eigen tarieven

Als freelancer bepaal je helemaal zelf je tarieven, die uiteraard wel marktconform moeten zijn. Wanneer je een goede naam hebt opgebouwd kun je steeds meer vragen voor je diensten. In dat geval zul je vaak meer verdienen dan iemand die in loondienst werkt. Bijkomend voordeel is dat je dan steeds minder op zoek hoeft naar nieuwe opdrachten, omdat je jouw netwerk goed kunt inzetten voor het vinden van jouw volgende zzp opdracht.

Hoe vind je nieuwe opdrachten als zzp’er?

De grootste uitdaging voor veel freelancers is toch het wel vinden van nieuwe opdrachten. Je kunt dat op veel manieren doen, door middel van marketing of via goede online platformen. Wil jij starten als zzp’er en ben je op zoek naar nieuwe opdrachten? Registreer je dan op het online platform Select. Vind nieuwe opdrachten, werk aan je ervaring en competentie en bouw je netwerk uit. Op deze manier kan jij direct profiteren van alle voordelen!

Hoe wordt je interimmer?

Hoe wordt je interimmer?

De ontwikkelingen wat betreft werk en carrière gaan ontzettend hard de laatste jaren. Thuiswerken is steeds normaler geworden, net zoals werken als zzp’er en/of interimmer steeds vaker voor komt. Door de crisis en deze ontwikkelingen zal de vraag naar zzp’ers alleen maar toenemen, net als de interim opdrachten. Als jij dat wel ziet zitten is werken als zzp’er natuurlijk geweldig. Tegelijkertijd is het ook uitdagend, zeker in het begin. Hoe word je nou eigenlijk interimmer en vooral, hoe kom je aan opdrachten? Wij geven tips!

Zorg voor een goede positionering

Een bedrijf moet zichzelf natuurlijk goed positioneren, en branden. Wat is de toegevoegde waarde van het bedrijf of van het product/dienst? Als zzp’er is dat niet anders. Het is daarom goed om te beginnen met het opschrijven van jouw sterke punten. Zorg er hierbij voor dat deze onderscheidend zijn. Wat kun jij betekenen dat anderen niet kunnen? Dit noemen we ook wel USP’s, unique selling points. Zorg dat je weet wat die van jou zijn. En zorg er daarna voor dat dit ook duidelijk is voor opdrachtgevers. Interimmen draait namelijk deels om jezelf verkopen. Zorg daarom dat men duidelijk kan zien wie jij bent, waar je voor staat en wat je kan.

In lijn hiermee ligt een goede elevator pitch. We kennen het fenomeen wel. Stel dat je in de lift staat met iemand aan wie je jouw product of dienst kunt verkopen, hoe zorg er dan in de korte tijd voor dat deze interesse heeft? Ook als zzp’er moet je dit kunnen. Je moet in korte bewoordingen, maximaal een minuut, duidelijk maken waarom jij de beste optie bent. Benoem daarom alleen de kern. Focus je niet op wie jij bent en wat je kan, maar focus je op wat jij kan betekenen voor de opdrachtgever. Welk probleem los jij op, en hoe ga jij dat doen?

Zorg voor een goed cv en LinkedIn profiel

Een cv is en blijft van groot belang, zeker als interimmer. Wat heb je allemaal al gedaan en wat waren de resultaten. LinkedIn is hiervoor tegenwoordig de beste tool. Je hebt ontzettend veel zakelijke mogelijkheden met LinkedIn, zeker wanneer je werkt als zzp’er. Kom in contact met andere mensen, met bedrijven en laat zien wat je allemaal kan. Als je echt succes wil met LinkedIn zal je hiervoor een strategie moeten ontwikkelen. Uiteindelijk draait het vooral om zichtbaarheid. Ook je foto en algehele indruk zijn belangrijk. Besteed hier dus aandacht aan. Werk je in een informele sector of ben je zelf gewoon informeel, zorg dan dat je ook zo over komt. Als je juist in een zakelijke sector werkt is het verstandig om op deze manier over te komen. Denk ook aan je kopregel. Deze moet heel kort en bondig omschrijven wat jij kan en wie je bent. Mensen bezoeken je profiel vaak maar heel kort, in die tijd moeten ze dus al een gedachte bij je hebben. Je kan ook als persoon een bedrijfspagina aanmaken. Dat klinkt misschien gek voor sommigen, maar dat is het eigenlijk niet. Jij bent ook een professional, en je hebt ook producten of diensten te bieden. Op die manier krijg je nog meer mogelijkheden met LinkedIn. Begin overigens wel eerst met de basis, uitbreiden kan altijd nog.

Bouw een goed portfolio en vind nieuwe opdrachten

Als zzp’er is een goed portfolio van groot belang. Dit portfolio moet zowel qua inhoud als presentatie heel goed en professioneel zijn. Je cv is belangrijk, maar het portfolio is belangrijker. Je zou kunnen zeggen dat je LinkedIn profiel als interimmer tegenwoordig je visitekaartje is, en dat je portfolio bepaald of men daadwerkelijk met je gaat werken. Qua presentatie is een portfolio te allen tijde overzichtelijk. Daarnaast moet het in lijn zijn met wie je bent en wat je doet. Als je professioneel bent, zorg dan voor een professioneel en zakelijk portfolio. Ben je creatief? Dan is je portfolio de perfecte manier om te laten zien wat je kan.

Qua inhoud moet het allemaal een kort en bondige omschrijving zijn van opdrachten waar je trots op bent. Natuurlijk is het goed als er veel opdrachten in staan, maar kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.

Met een goede positionering, een goed CV en LinkedIn profiel en een goed portfolio moeten de nieuwe opdrachten binnen komen. Uiteraard kun je ook zelf mensen benaderen, maar dan moet je wel weten hoe je dit doet en wat je komt brengen. Alleen halen vindt men over het algemeen namelijk heel irritant. Zorg er sowieso ook voor dat je hebt nagedacht over hoe je communiceert met potentiële opdrachtgevers nadat ze je hebben gevonden. Dit is minstens zo belangrijk.

Een interim opdracht vinden kan ook nog makkelijker. Vind jouw nieuwe interim opdracht via Select.

Hoe krijg je zzp opdrachten?

Hoe krijg je zzp opdrachten?

Tips voor het vinden van ZZP opdrachten

Als zzp’er kan het soms lastig zijn om zzp opdrachten te vinden. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Zeker als beginnend zzp’er kan het lastig zijn om te starten. Want waar begin je? Je hebt wellicht al wat netwerk opgebouwd voordat je begon als zzp’er maar als ook jouw netwerk niets te bieden heeft sta je met lege handen. De volgende tips kunnen je helpen bij het krijgen van zzp opdrachten.

 

1. Kijk om je heen

Als de zzp opdrachten niet naar jou toekomen, zal jij naar de zzp opdrachten toe moeten komen. Dit kan op verschillende manieren. Een van de aller belangrijkste manieren is door jezelf aan te melden op online platforms. Door jezelf aan te melden op online platforms beschik je over een continue stroom van opdrachten. Hierdoor is het haast onmogelijk dat de juiste zzp opdracht er niet tussen zit. Bovendien dienen online platforms als een verlenging van jouw bestaande netwerk. Het aanmelden op platforms biedt jou zo de ultieme mogelijkheid om verschillende opdrachten onder ogen te krijgen.

 

2. Maak een plan

Waar de markt voor zzp’ers groeiende is, is het belangrijk dat je de focus legt op jouw ‘unique selling points’. Door hier de nadruk op te leggen val je op voor opdrachtgevers. Zo weet een opdrachtgever wat jouw speciaal maakt en waarom jij ingehuurd moet worden en niet een ander. Door jouw unieke verkooppunten te benadrukken in een intakegesprek weet een opdrachtgever direct wat jouw belangrijkste kwaliteiten zijn.

 

3. Zakenrelaties en eerdere tevreden klanten: de weg naar zzp opdrachten

Uit onderzoek van KvK is gebleken dat 83% van de 580 ondervraagden aan zzp opdrachten kwam middels diens formele netwerk. Daaropvolgend kwam 74% aan een opdracht door eerdere tevreden klanten. Dit impliceert dat het van belang is om ten eerste je netwerk goed te onderhouden. Ten tweede impliceert dit dat je de band met eerdere tevreden klanten warm moet houden. Je weet immers nooit wat er in het verschiet ligt en of opdrachtgevers uit het verleden in de toekomst zzp’ers zoeken voor het vervullen van hun zzp opdrachten. Naast het gebruik maken van een online platform en het maken van een plan om jezelf in de kijker te zetten, is het onderhouden van jouw netwerken erg belangrijk.

 

4. Tot slot, wees overtuigd van jouw eigen kennis en kunde

Jij hebt jezelf niet zomaar als zzp’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je bent immers overtuigd van jouw kennis en kunde. Zorg er dan ook voor dat als jij een intakegesprek hebt, je overtuigend overkomt en jouw specialiteiten optimaal overkomen.

 

 

Uitdagende interim opdrachten voor professionals

Uitdagende interim opdrachten voor professionals

Vind uitdagende interim opdrachten

Als zelfstandig professional is er een scala aan aanbod van interim opdrachten. Dit maakt het voor jou lastig om de geschikte opdracht te vinden. Waar moet je zoal op letten als jij de perfecte opdracht voor jou wilt vinden? En wat kan je doen om de kans op het vinden van uitdagende interim opdrachten te vergroten?

 

Oriënteren op de arbeidsmarkt

In Nederland kan het een behoorlijk karwei zijn om de juiste uitdagende opdracht te vinden. Wellicht is het voor jou gemakkelijk om een opdracht te vinden maar ontbreekt toch iedere keer dat ene wat de opdracht zo uitdagend maakt. Wellicht is het van belang dat jij jezelf goed oriënteert op de arbeidsmarkt. Door jezelf hierop te oriënteren krijg je ten eerste een goed beeld van wat er speelt binnen jouw werkveld. Ten tweede zorg je met een goede oriëntatie, die ja kan op doen middels carrièrebeurzen, voor verbreding van jouw netwerk waardoor het vinden van uitdagende interim opdrachten een stap dichterbij komt.

 

Sociale media, een handige tool voor het vinden van interim opdrachten

Een steeds groter wordende factor omtrent het neerzetten van jouw persona is de sociale media. Voor iedere doelgroep is er een medium, zo ook voor professionals en opdrachtgevers: LinkedIn. Op LinkedIn kan je jezelf ten eerste kenbaar maken aan opdrachtgevers. Jij kunt jezelf zodanig kenbaar maken dat opdrachtgevers niet meer om jou heen kunnen. Je kan op dit platform namelijk deelnemen aan discussies, je kan je aanmelden bij de brancheorganisatie of simpelweg contact leggen met andere professionals in jouw werkveld. LinkedIn biedt zodoende vele voordelen zodat de kans op het vinden van uitdagende interim opdrachten vergroot wordt.

LinkedIn is tevens een handige tool voor het warm houden van oud opdrachtgevers. Zo kan je bijvoorbeeld reageren op hun berichten of simpelweg hun berichten liken. Het klinkt simpel, maar hierdoor komt jouw naam toch weer voorbij. Mocht een oud opdrachtgever in de toekomst verschillende interim opdrachten aanbieden, is het handig als ze jouw naam uiteraard niet zijn vergeten.

 

Wat zijn je doelen?

Door voor jezelf een doel te stellen waar jij in de toekomst wilt staan, krijg je een beter beeld van de opdracht die bij jou past. Als jij voor jezelf een bepaald doel hebt gesteld, weet je waar je naartoe wilt werken en merk je sneller of een opdracht wel of niet uitdagend genoeg is. Ga eens bij jezelf na of jij duidelijk in het vizier hebt wat jouw doelen zijn. Zodra jij in kaart hebt waar je naartoe wilt werken ben je onbewust al een stuk dichterbij het vinden van uitdagende interim opdrachten.

Zes redenen voor een btw boete. En hoe voorkom je zo’n boete?

Zes redenen voor een btw boete. En hoe voorkom je zo’n boete?

Een btw boete is nooit leuk. Er zijn verschillende redenen voor de Belastingdienst om je zo’n boete op te leggen. Maar gelukkig kun je zo’n boete ook eenvoudig voorkomen. We zetten het even voor je op een rijtje.

Belangrijk hierbij is het onderscheid dat de Belastingdienst maakt tussen verzuim- en vergrijpboetes.

 • Een verzuimboete is een btw boete voor lichtere overtredingen. Zoals te laat aangifte doen of te laat betalen. De bedragen zijn meestal te overzien.
 • Vergrijpboetes zijn een stuk hoger en worden bijvoorbeeld opgelegd als de Belastingdienst van mening is dat je erg nalatig bent geweest of zelfs bewust verkeerde informatie hebt gegeven.

1. Aangifte te laat indienen

Boetebedrag: € 65,-

Als je te laat aangifte van de omzetbelasting doet, riskeer je een btw boete. Die boete is in veel gevallen nog wel te voorkomen door binnen zeven dagen na de uiterste aangiftedatum alsnog aangifte te doen. De Belastingdienst kijkt in dat geval of je de vorige aangifte wel op tijd hebt ingediend en betaald. Je krijgt dan alleen een verzuimmededeling. Maar als je vorige keer ook te laat was, kun je op een verzuimboete rekenen. De Belastingdienst moet zo’n boete overigens opleggen binnen een jaar na afloop van het betreffende tijdvak.

2. Te laat of te weinig omzetbelasting betalen

Boetebedrag: 3% met een minimum van € 50,- en een maximum van € 5.278,-

De btw boete voor het te laat aangeven van omzetbelasting lijkt misschien niet zo hoog, maar meestal betekent te laat aangifte doen ook dat je te laat betaalt. Of misschien heb je wel op tijd aangifte gedaan, maar die aangifte vervolgens niet (volledig) betaald. In al die gevallen kun je een verzuimboete krijgen. In het uitzonderlijke geval dat iemand stelselmatig te laat betaalt, kan de Belastingdienst het boetepercentage verhogen van 3% naar 10%.

Overigens geldt ook voor deze boete een coulancetermijn van 7 kalenderdagen. Betaal je binnen die periode alsnog? Dan krijg je alleen een verzuimmelding en geen boete. Als je vorige keer wel op tijd was tenminste.

3. Vergissen bij je btw aangifte

Boetebedrag: 5% van de verschuldigde belasting met een maximum van € 5.278,-

Een mens kan zich vergissen bij zijn btw aangifte. Je kunt een factuur vergeten of een andere administratieve fout maken. Zorg dan je dat zelf tijdig corrigeert. Als het bedrag van de vergissing lager is dan € 1.000,- mag je het bij je eerstvolgende aangifte verbeteren. Bij hogere bedragen moet je een zogeheten suppletieformulier invullen. Je vindt dit formulier via Inloggen voor ondernemers, bij ‘overige formulieren’.

Als een suppletieaangifte later dan 3 maanden na de betreffende btw periode wordt gedaan, kan de Belastingdienst belastingrente heffen. En als de correctie meer dan € 20.000,- of meer dan 10% van de eerdere aangifte bedraagt, kan er ook nog een verzuimboete van 5% volgen. Niet fijn, maar als je jouw vergissing niet zelf corrigeert en de belastingdienst ontdekt je vergissing achteraf, loop je het risico op een veel hogere vergrijpboete.

4. Btw boete door ‘grove schuld’

Boetebedrag: maximaal 100% van het bedrag waarop de ‘grove schuld’ betrekking heeft. De belastingdienst legt echter meestal 25% op.

De boetes tot nu toe hadden betrekking op situaties die de belasting met de term ‘verzuim’ aanduidt, een lichtere overtreding dus. Vervelender wordt het als je aangifte niet klopt, dat is volgens de Belastingdienst méér dan een vergissing. Dan kunnen er zogenaamde vergrijpboetes volgen en die zijn een stuk hoger. Een voorbeeld is als je een foutieve aangifte omzetbelasting doet die volgens de belastingdienst is veroorzaakt door grove schuld ofwel ‘aan opzet grenzende onachtzaamheid’.

5. Opzettelijk verzwijgen van inkomsten

Boetebedrag: maximaal 100% van het bedrag waarop de opzet-schuld betrekking heeft. De belastingdienst legt echter meestal 50% op.

Je kunt ook een zware vergrijpboete krijgen als je de Belastingdienst bewust verkeerde informatie geeft. Je geeft bijvoorbeeld een gedeelte van je omzet niet op om minder omzetbelasting af te hoeven dragen.

6. Geen suppletieaangifte doen

Boetebedrag: maximaal 100% van bedrag dat door het niet indienen van de suppletieaangifte te weinig is betaald.

Zoals aangegeven moet je eventuele fouten in eerdere aangiftes corrigeren via een suppletieformulier. Doe je dat niet terwijl je wist – of behoorde te weten – dat in een aangifte van de afgelopen 5 jaar fouten zijn gemaakt? Dan loop je het risico – als de belastingdienst er dan zelf achterkomt – een vergrijpboete te krijgen. Zelfs als de 5 jaar nog niet zijn verstreken!

Bezwaar maken tegen een btw boete

De eerste drie boetes betroffen verzuimboetes, de rest waren vergrijpboetes. Het onderscheid tussen verzuim en vergrijp zal niet in alle gevallen glashelder zijn. Belangrijk is dat als de Belastingdienst ergens een verzuimboete voor heeft opgelegd, er daarna géén vergrijpboete meer mag volgen. De Belastingdienst moet kiezen.

Tegen zowel een verzuim- als vergrijpboete kun je bezwaar maken. Bij een vergrijpboete heb je ook het recht om gehoord te worden, zodat je kunt toelichten waarom je de aangifte op de betreffende manier hebt ingediend.

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via e-mailadres info@myler.nl of telefoonnummer 030 – 711 4777.

Wij zijn verhuisd!

Wij zijn verhuisd!

Nadat Myler eind 2018 onderdeel werd van HeadFirst Group, volgt nu een mooie volgende stap met de verhuizing naar het hoofdkantoor.

Met ingang van 1 november 2019 zijn wij gevestigd in het Transpolisgebouw, gelegen in kantorenpark ‘Beukenhorst-Oost’ en op steenworp afstand van luchthaven Schiphol Amsterdam. Gelieve het oude adres en postbus door het nieuwe adres vervangen.

Bezoekadres:
Polarisavenue 33
2132 JH Hoofddorp

Postadres:
Postbus 2016
2130 GE Hoofddorp

Het bij jou bekende Myler e-mailadres blijft behouden, maar we zijn wel op een nieuw telefoonnummer te bereiken. Bel als je ons wilt spreken naar 088 – 018 26 10 . Het huidige nummer van Myler (030 – 711 47 77) wordt de komende tijd nog doorgeschakeld, maar zal uiteindelijk worden afgesloten.

Inspirerende kennissessies voor zelfstandig professionals

Inspirerende kennissessies voor zelfstandig professionals

Het einde van 2019 is in zicht. Dat moment grijpen wij aan om met elkaar vooruit te kijken naar 2020. Welke kansen biedt het nieuwe jaar voor jou als Zelfstandig Professional?

Op dinsdag 10 december geven Wim Davidse (Flexmarkt) en Boris Emmerig (Holla Advocaten) jou het antwoord in de kennissessie ‘Trends in 2020‘. Toost mee op de successen van 2019 en laat je informeren over de trends en ontwikkelingen in 2020. Wij nodigen jou graag uit!

Programma en locatie

De HeadsUps vinden altijd plaats in de Jaarbeurs Utrecht (Beatrixgebrouw) en het programma ziet er als volgt uit:

 • 17.45 uur: Inloop met soep en broodjes
 • 18.30 uur: Wet DBA update – Frank van Geuns (HeadFirst)
  Dit jaar zijn wederom stappen gezet rondom de (vervanging van de) Wet DBA. Zo heeft de Belastingdienst vervolgonderzoek ingesteld naar mogelijk kwaadwillende bedrijven, zijn de vragen uit de webmodule getoetst bij opdrachtgevers en brancheorganisaties, is een internetconsultatie gestart voor de ‘Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring’ en werd aangekondigd dat de mogelijkheden tot handhaving gedurende het moratorium vanaf 1 januari 2020 worden aangescherpt. Frank van Geuns, Legal Counsel bij HeadFirst, praat jou bij over deze ontwikkelingen.
 • 19.15 uur: De flexmarkt in de radicale jaren ‘20 – Wim Davidse (Flexstrateeg & hoofdredacteur Flexmarkt magazine)
  Na ruim 6 jaren van mooie economische groei, lopen we in Nederland nu aan alle kanten tegen de grenzen van ons groeivermogen aan. En staan we aan de vooravond van de doorbraak van de 4e Industriële Revolutie. Wat moeten we gaan transformeren, om te beginnen in 2020? Wat ga je daar als Zelfstandig Professional volgend jaar al van merken? En wat kun je er aan – en vooral ook: mee – doen? Wim Davidse is bij uitstek de meest geschikte persoon om hier alles over te vertellen. Door de jaren heen heeft hij de status van ’toekomstverteller’ meer dan verdiend. Als spreker en hoofdredacteur van Flexmarkt magazine, de inspiratiebron voor excellent ondernemen in flex, brengt hij zijn inzichten en inspiratie enthousiast over de bühne.
 • 20.00 uur: Uitgebreide netwerkborrel

Praktische informatie

Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6 Utrecht
Datum: Dinsdag 10 december
Tijd: 17.45 – 21.00 uur

Wil jij ook deelnemen aan een HeadsUp? Stuur ons dan een mail!

Internationaal IT talent werven, Myler helpt

Internationaal IT talent werven, Myler helpt

Internationaal talenten werven is niet gebonden aan de Europese grenzen, weten we inmiddels bij Myler. In onder andere Azië en Amerika is een enorm aanbod aan hoog opgeleide IT’ers. Maar hoe zit dat met de papierwinkel? Myler ontzorgt.

Buitenlandse IT‘ers als oplossing in een overspannen markt

Iedere recruiter en HR professional weet dat het vandaag de dag een uitdaging is om goed gekwalificeerde IT’ers te vinden. En zoals we in eerdere blogs al schreven, is internationaal IT talent werven daarvoor steeds vaker de oplossing. Op onze site vind je meerdere cases van succesvolle matching van IT experts uit onder andere Costa Rica bij toonaangevende Nederlandse opdrachtgevers.

Behalve de uitdaging om in die enorme internationale pool van experts de juiste kandidaten te vinden en te matchen, is er ook een administratieve uitdaging. Voor veel Nederlandse werkgevers blijkt dat vaak nog iets waar ze tegenop zien. En zien we dat ondanks de urgentie van een vacature men toch de buitenland route links laat liggen. En dat is zonde.

Vergunningen voor buitenlandse IT’ers

Moet de ingehuurde IT expert bijvoorbeeld beschikken over een vergunning om hier te mogen werken? Dat hangt allereerst af van hun land van herkomst. Komt de IT’er uit een land in de zogenaamde Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, dan is geen verdere vergunning nodig. Ze profiteren van het vrije economische verkeer tussen landen in Europa. Maar vinden we een buitenlandse IT’er in bijvoorbeeld Zuid-Amerika? Dan is het papierwerk ingewikkelder.

In dat geval zijn er voor IT’ers gelukkig wel meer mogelijkheden dan voor reguliere arbeidsmigranten. ‘Gewone’ werknemers moeten veelal een werkvergunning (TWV) of een zogenaamde gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen. Maar zoekt een bedrijf werknemers met gespecialiseerde kennis dan kunnen die vaak relatief eenvoudig als zogenaamde kennismigrant of via een blauwe kaart regeling worden ingehuurd. In beide gevallen gaat het om leidinggevende of specialistische functies op HBO+ niveau. Waarbij de hoogte van het salaris vaak de maatstaf is. Los van de toestemming om als kennismigrant of via zo’n blauwe kaart aan de slag te gaan, kan er uiteraard nog steeds een visum nodig zijn voor de werknemer. Afhankelijk van het land van herkomst moet ook die procedure worden doorlopen.

Overigens zijn er ook nog regelingen die gelden voor IT’ers die van buiten de EU komen maar bij een internationaal bedrijf binnen de EU werken. Onder specifieke voorwaarden kunnen die vanuit een andere Europese vestiging tijdelijk in Nederland komen werken.

Myler ontzorgt bij internationaal IT talent werven

Het zijn zomaar voorbeelden van vraagstukken waar je als werkgever tegenaan loopt als internationaal IT talent werven een oplossing is voor je vacatureprobleem. Want zo’n traject beperkt zich uiteraard niet alleen tot werkvergunningen en visa. Hoe zit het met belastingen en arbeidsrechtelijke zaken? Mag het gezin meekomen en mag ook de partner in ons land aan het werk? En ook heel praktisch, hoe regelen we huisvesting voor onze internationale werknemers? Het zijn stuk voor stuk zaken waarin de Myler Global Sourcing dienstverlening jou als werkgever ontzorgt. Want is het niet doodzonde om belangrijke vacatures niet in te vullen terwijl ergens ter wereld een droomkandidaat rondloopt. Myler vindt die kandidaat en zorgt dat hij of zij probleemloos aan het werk kan. Check hier hoe we dat doen.

Internationale IT recruitment? Myler regelt het

Internationale IT recruitment? Myler regelt het

De vakantie is bij uitstek het moment om na te denken over nieuwe sourcing oplossingen zoals internationale IT recruitment. Myler’s Global sourcing dienstverlening blijkt namelijk steeds vaker een prima optie om schaars IT talent te vinden.

Belangrijk, want de ambities van organisaties zijn vaak groter dan de beschikbare resources. En juist dan is het een prettige gedachte dat Nederland voor buitenlandse kenniswerkers erg aantrekkelijk is. Omdat we op veel gebieden voorop lopen en veel te bieden hebben. Niet alleen wat betreft de inhoud van het werk en de kwaliteit van de opdrachtgevers, maar ook als het gaat om het verdere wonen en werken.

Een voorbeeld, kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is zo’n voorbeeld van een kennisgebied waar we de komende jaren nog heel veel knowhow en inventiviteit nodig hebben. Recent werd versie 2.0 van de Nederlandse Digitaliseringstrategie gepubliceerd. Van alle nieuwe digitale technologieën wordt van Artificiële Intelligentie (AI) de grootste impact verwacht op de economie en maatschappij.

In het rapport ‘AI voor Nederland; vergroten, versnellen, verbinden’ presenteerden organisaties als TopTeam ICT, VNO-NCW, ICAI, NWO en TNO dan ook een eerste aanzet voor een nationale AI strategie. Geen luxe, want een groot aantal landen ging ons daarin voor en stimuleert actief de AI kennis- en productontwikkeling. Een belangrijke stap omdat juist bij een onderwerp als AI een voorsprong lastig blijkt om in te halen. Een concurrentievoordeel op AI gebied ‘lekt’ veel minder makkelijk weg dan bij andere technologieën, zo wordt in het rapport uitgelegd. Een enorm voordeel dus als je een voorsprong hebt, maar ook een gigantisch probleem als je achter dreigt te lopen.

Maar hoe kom je aan AI specialisten?

Het rapport toont aan dat we binnen Nederland ons best zullen moeten doen om onze AI projecten de komende jaren te bemensen. Hoewel er nogal wat toonaangevende AI spelers hun roots in Nederland hebben, is veel van de kennis op dit gebied inmiddels in buitenlandse handen. Bedrijven als Euvision en Scyfer zijn bijvoorbeeld overgenomen door de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm. En het Nederlandse onderzoek en onderwijs staat hoog aangeschreven, maar dat betekent ook dat men in het buitenland volop aast op onze wetenschappers en topspecialisten. In het rapport worden verschillende initiatieven voorgesteld om een potentiële braindrain tegen te gaan. Ook wil men meer buitenlandse studenten lokken in de hoop dat ze na hun afstuderen hun carrière binnen Nederland voortzetten.

Meer kansen met internationale IT recruitment

Voor de huidige projectplannen zijn die studenten natuurlijk geen oplossing. Daarvoor zoeken we afgestudeerde professionals met de juiste kennis en ervaring. En juist daar kan Myler met de internationale IT recruitment dienstverlening direct helpen. Op gebieden als kunstmatige intelligentie maar ook bij andere schaarse expertisegebieden. Onze global sourcing specialisten zorgen met partners binnen én buiten Europa voor de juiste match. En uiteraard gaat onze dienstverlening verder dan alleen het zoeken en vinden van hooggekwalificeerde professionals. We faciliteren ook hun huisvesting, regelen hun visa en helpen ze verder op weg in ons land. De praktijkverhalen bewijzen dat dat werkt.

Meer weten over wat onze internationale IT recruitment aanpak voor jouw organisatie kan betekenen? Check hier de ins en outs van onze dienstverlening of neem direct contact op. We vertellen je graag alles.

Tijdelijk inhuren van buitenlandse IT’ers een optie? Absoluut!

Tijdelijk inhuren van buitenlandse IT’ers een optie? Absoluut!

Is in deze krappe arbeidsmarkt het tijdelijk inhuren van IT-professionals uit het buitenland de oplossing? Niet altijd misschien, maar in veel gevallen kan het een uitkomst zijn voor een moeilijk in te vullen positie.

Als je niet met de verkeerde intentie – namelijk besparen op tarieven – naar buitenlandse professionals zoekt, kan het een goede optie zijn om tekorten op de lokale arbeidsmarkt op te vangen. Veelgehoorde praktische belemmeringen (bijv. intakegesprekken op afstand en administratieve rompslomp) blijken in de praktijk nogal mee te vallen. In steeds meer organisaties is Engels de voertaal, Skype-calls ter kennismaking zijn tegenwoordig heel normaal en het voor het organiseren van werkvergunningen en huisvesting zijn gespecialiseerde bureaus. Bij Myler zetten we serieus in op deze zogenoemde global sourcing.

Niet naar het buitenland om goedkoper uit te zijn

Wat opvalt is dat we ons soms nauwelijks bewust lijken van de beweegredenen van buitenlandse IT toppers om naar Nederland te komen. Zo wordt nogal eens gedacht dat men in het buitenland minder kritisch kijkt naar tarieven als zij de kans hebben om naar Nederland te komen. Niets is minder waar, zo wordt bevestigd door de Global Talent Acquisition Monitor van 2018. Het grootschalige onderzoek van de Intelligence Group, uitgevoerd onder 60.000 respondenten uit 28 landen, toonde dat het financiële aspect voor arbeidsmigranten juist erg belangrijk is. Een goed tarief is voor 41% van de buitenlandse IT-professionals juist een belangrijk argument om de komst naar Nederland te overwegen. Dat arbeidsmigranten vanzelfsprekend goedkoper zijn dan Nederlandse krachten kunnen we niet zomaar stellen. Dat moet voor opdrachtgevers dan ook niet de drijfveer zijn.

Tijdelijk inhuren aantrekkelijk voor de culturele verbreding

Een argument dat exact even hoog scoort voor veel buitenlandse werknemers is de mogelijkheid om een keer diepgaand kennis te maken met andere culturen. Een interessant punt waarmee we bij het tijdelijk inhuren van buitenlandse professionals ons voordeel doen. Een werkomgeving waarin niet-Nederlandse IT’ers nauw kunnen samenwerken met hun Nederlandse collega’s en echt kennismaken met onze cultuur, is voor hen veel interessanter dan in een kantoortuin en appartement terechtkomen met een paar collega expats.

Zaken als werken bij een groot internationaal bedrijf, de persoonlijke uitdaging en zelfs de mogelijkheid om een taal te leren, blijken juist minder belangrijk dan we nogal eens denken. Overigens zijn dit algemene conclusies. Het onderzoek leerde vooral dat de motivaties van de werknemers sterk verschillen, afhankelijk van hun land van herkomst. Dat maakt het tijdelijk inhuren van professionals uit het buitenland ook zo’n interessante puzzel. Wáár je gaat werven heeft direct invloed op hóe je moet werven. En omgekeerd bepalen de zaken waarmee je werknemers denkt te kunnen verleiden, dus ook in welk land je het best de zoektocht kunt starten.

Internationale recruitment, een vak

De buitenlandse markt is dus een aantrekkelijke optie voor het tijdelijk inhuren van professionals, maar wel een die deskundig moet worden aangevlogen. Bij Myler hebben we die deskundigheid in huis. We vertellen je graag alles over onze internationale recruitment aanpak. Klik hier voor meer informatie.

Krapte in de freelance ICT markt blijft

Krapte in de freelance ICT markt blijft

Dat het vinden van professionals in de freelance ICT markt een uitdaging vormt, is geen ‘breaking news’. Maar deze week werd weer eens bevestigd dat de enorme behoefte aan IT’ers voorlopig nog wel even aanhoudt.

Dat was in ieder geval de conclusie bij de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 op de Brainport Industries Campus te Eindhoven. De nieuwe voorzitter van de Landelijke Regiegroep Techniekpact – Thea Koster, bestuurder bij het Deltion College Zwolle – maakte duidelijk dat we ondanks alle inspanningen, vooral bezig zijn om niet verder achterop te raken.

Het Nationaal Techniekpact 2020

Eerst even terug naar dat Nationaal Techniekpact, want wat hield dat ook alweer in? Het samenwerkingsverband is in 2013 gesloten door bedrijven, overheden, onderwijs en vakbonden. Doelstelling was om veel meer mensen warm te maken voor een beroep in de techniek. Destijds was de waarschuwing dat er in 2020 zo’n 70.000 technisch geschoolden (waaronder veel IT’ers) met pensioen zouden gaan. Dat lag toen nog 7 jaar in de toekomst en we waren net de crisis aan het wegspoelen, maar inmiddels is 2020 dus nog maar 7 maanden weg.

Wat zeggen de cijfers?

Laten we het eens concreet maken met wat cijfers die door het Techniekpact werden gepresenteerd. Allereerst is tussen 2013 en 2018 het aantal personen met een ICT baan met 81.000 gestegen. En nee, niet slechts in rollen die ‘iets met IT doen’, 62.000 van die mensen zijn daadwerkelijk bezig met software en applicatieontwikkeling. In absolute aantallen een uitpuilende Johan Cruijff Arena vol, maar qua percentages zijn de cijfers al wat minder indrukwekkend. Als onderdeel van de totale beroepsbevolking is de groei van het aantal IT’ers minder dan een procent in 5 jaar tijd.

Tegelijkertijd rapporteert het UWV dat over het laatste kwartaal van vorig jaar er ruim 71.000 vacatures in de techniek open stonden, waarvan 15.000 alleen al in de IT. Dat waren er twee jaar eerder nog iets meer dan 11.000. Het aantal IT professionals is met minder dan een procent gegroeid, het aantal openstaande vacatures met ruim 30 procent, we hebben dus nog wat te doen de komende tijd. Met name het aantal vrouwen in de IT en het docententekort op middelbare scholen vormen daarbij volgens het Techniekpact een uitdaging.

Te weinig vrouwen, ook in de freelance ICT markt

Om met de vrouwen te beginnen, daar is wat vreemds aan de hand. Hoewel het aantal vrouwen in bèta beroepen in de periode tussen 2013 en 2018 met bijna een kwart is gestegen, stagneert het percentage vrouwelijke IT’ers al jaren op zo’n 11% van de gehele beroepsgroep. Kennelijk is er behalve het veelbesproken glazen plafond ook nog zoiets als een glazen firewall. Het gaat daarbij tijdens de werving van vrouwelijke IT’ers vaak al mis volgens een interessant onderzoek van Booking.com. Overigens geeft Booking.com zelf het goede voorbeeld. Een vrouwelijke ceo, de Nederlandse Gillian Tans, geeft leiding aan dit ‘IT-centric’ bedrijf.

Meer ICT docenten nodig

Een ander pijnpunt is het tekort aan ICT docenten in het voortgezet onderwijs. Daar is ICT een relatief nieuw vak dat erg belangrijk is om scholieren enthousiast te krijgen om een IT richting te kiezen. Er zijn alleen geen docenten te vinden. Het aantal moeilijk te vervullen vacatures is in het hele onderwijs natuurlijk groot, maar ICT spant de kroon. Van alle vacatures voor ICT docenten is maar liefst 70% moeilijk in te vullen. Tegelijkertijd zijn er wellicht zat IT’ers die het eigenlijk wel leuk lijkt om ook een dag per week les te geven als parttime freelance ICT docent, maar part-time en IT zijn ook nog geen gelukkige combinatie. Wat ongetwijfeld mede komt door het tekort aan IT’ers, waarmee de cirkel weer rond is. Uitdagingen genoeg dus de komende jaren.

Kansen genoeg voor de freelance ICT professional

Als je nu als freelance IT’er werkzaam bent, betekent het bovenstaande in eerste instantie natuurlijk vooral dat je volop kansen hebt. Je zult het de komende jaren druk hebben om alle freelance posities en onvervulde vaste vacatures in te vullen. En tegelijkertijd heb je alle ruimte om goed na te denken over de volgende stap in je ontwikkeling (waaronder een dagdeel lesgeven wellicht?). Daar helpen we je graag mee bij Myler. Niet alleen met opdrachten, maar bijvoorbeeld ook met concrete ondersteuning bij je verdere loopbaanplanning via ons Myler Premium programma. Meer weten over je mogelijkheden? Schrijf je vandaag nog in, dan houden we je up-to-date in de freelance ICT markt.

Werken voor de overheid, bij DigiJust bijvoorbeeld?

Werken voor de overheid, bij DigiJust bijvoorbeeld?

Gelukkig zijn er naast krantenkoppen over falende overheidsprojecten ook volop succesnummers, zoals DigiJust bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tijd om eens na te denken of zo’n overheidsuitdaging ook iets is voor jou?

IT en de overheid, een lastige relatie

De overheid en automatisering, het lijkt vaak geen gelukkig huwelijk. Afgelopen maand nog haalde minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid de krantenkoppen nadat ze het INSPECT project bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) per direct stopzette. De kosten zouden tientallen miljoenen hoger uitvallen, de doelen zouden niet gehaald worden en de deadline van 2021 bleek niet realistisch.

Niet voor niets was in 2014 het advies van het ‘Parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid’ om een Bureau ICT-toetsing (BIT) op te zetten. Dat BIT is er gekomen en toetst sindsdien de risico’s en slaagkans van grote projecten bij de rijksoverheid en zelfstandig bestuursorganen. De adviezen zijn openbaar en dat heeft effect. Het stopzetten van de NVWA automatisering was nadrukkelijk op advies van het BIT.

Ook veel succesvolle projecten

Toch verdient dit wat nuancering. Als er veel IT projecten bij de overheid moeizaam verlopen, mogen we allereerst niet vergeten dat er simpelweg ook heel veel projecten zijn. En dat die stuk voor stuk enorm complex zijn door hun reikwijdte, de talloze afhankelijkheden en relaties. Nog los van het feit dat door maatschappelijk en politieke ontwikkelingen doel en scope van deze projecten gaandeweg de rit nogal eens wijzigen. Terwijl overheidsprojecten er natuurlijk wél toe doen. Belangrijk in een tijd waar veel van onze IT professionals op zoek zijn naar maatschappelijk relevant werk. En dus is het goed om soms ook even naar succesnummers te kijken.

Zoals bijvoorbeeld DigiJust

Zomaar een voorbeeld is DigiJust. Dat is een digitale werkomgeving die binnen Justitie en Veiligheid (JenV) wordt gebruikt voor onder andere het organiseren van documentstromen, het dossierbeheer en de archivering van documenten. Het systeem staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid en de intuïtieve manier van werken. Het is dan ook leuk om te zien dat DigiJust sinds de invoering niet alleen door het bestuursdepartement en verschillende uitvoeringsorganisaties van JenV – zoals DJI, IND, DT&V en Justis – is ingezet. DigiJust is inmiddels ook al buiten het ministerie bij het Rijksvastgoedbedrijf in gebruik genomen.

Naast DigiJust volop innovatie bij JenV

Los van grote systeemprojecten op het gebied van bijvoorbeeld digitaal document- en dossierbeheer wordt er bij de overheid ook volop uitgekeken naar nieuwe IT Toepassingen voor actuele maatschappelijke issues. Om even bij datzelfde JenV te blijven, onder de noemer ‘Innoveer mee met JenV’ wordt daar veel aandacht besteed aan innovatie. Dat varieert van technologie om drones te detecteren tot een robot om sneller relevante jurisprudentie te vinden in tientallen miljoenen rechterlijke uitspraken. En van een digitale datakluis voor burgers tot en met het automatisch herkennen van stempels in paspoorten en het analyseren van het bijbehorende reisgedrag.

Ook zin in uitdagingen bij de overheid?

Je komt bij Myler dan ook regelmatig nieuwe opdrachten tegen bij de overheid. Op ieder werkgebied en voor ieder type professional. Van belastingdienst tot DigiJust en van productowner tot tester. Een idee voor jou om eens na te denken over een opdracht bij de overheid? Begin dan met je bij ons aan te melden. Dat kost je niets en verplicht je tot niets maar we zorgen wel dat je automatisch op de hoogte blijft van de leukste opdrachten in overheidsland.

Een gave opdracht als inkoper via Myler bij het CAK

Een gave opdracht als inkoper via Myler bij het CAK

Dankzij de ruim 20 jaar ervaring als inkoper bij verschillende soorten organisaties, heeft zelfstandig professional Jos nu een gave opdracht bij het CAK in Den Haag.

Jos deed zijn ervaring op bij veel verschillende opdrachtgevers, van beursgenoteerde bedrijven tot aan (semi) overheid instellingen. De laatste tien jaar specialiseerde hij zich in het vakgebied van Europees aanbesteden en projectmanagement, en het verder ontwikkelen van soft- en social skills. Jos heeft de evolutie van het inkoopvak van kelderfunctie tot aan boardroom level mogen meemaken en vindt het ook helemaal leuk om (jong) talent te enthousiasmeren voor zijn prachtige vak.

Bij het CAK in Den Haag ervaart hij een mooie en inspirerende werkomgeving in een veranderende werkcultuur. Jos begeleidt daar Europese aanbestedingen: van inkoop van ICT software, SAAS Cloud oplossingen tot aan inhuur van extern personeel. Waarom Jos dit tegenwoordig met groot plezier als zelfstandig professional via Myler doet, vertelt hij je graag!

Waarom werk je als zelfstandig professional?

Meer vrijheid is blijheid! Begin dit jaar heb ik voor mijzelf de knoop doorgehakt en ben ik gestart als zelfstandig professional onder de bedrijfsnaam Inkoophuis. Een spannende, maar ook een leuke periode.

Waarom kies je voor werken via Myler?

Myler heeft een raamovereenkomst met het CAK afgesloten na het doorlopen van een Europese aanbesteding. Het CAK zocht een ervaren (senior) inkoper. Vervolgens ben ik via Myler met het CAK in gesprek gegaan.

Wat vind je van onze samenwerking?

De samenwerking bevalt mij tot nu toe goed. Ik word als zelfstandig professional goed geïnformeerd en betrokken bij het plaatsingsproces en ik krijg ongevraagd goede adviezen. Daarnaast kan ik altijd terugvallen op een medewerker bij Myler als ik toch nog vragen heb.

“De professionele aanpak van Myler spreekt mij erg aan en niet geheel onbelangrijk voor een zelfstandig professional, de afspraken worden nagekomen.’

Wil je verder nog iets kwijt?

Als ondernemer wil je altijd je kansen en risico’s zoveel mogelijk spreiden. In de huidige arbeidsmarktconjunctuur zijn er relatief veel inkoopopdrachten voor het type zelfstandig professional als ik, en het einde is nog lang niet in zicht. Ik zou graag met maximaal drie matchmakers een samenwerking  willen aangaan, hierdoor ontstaat er meer commitment naar elkaar toe. Het zou dan ook mooi zijn als ik Myler hiertoe mag rekenen.

Dank je wel!

Dank je wel Jos, voor je uitgebreide antwoorden en wat goed om te horen dat wij jou zo naar tevredenheid kunnen helpen. Mede dankzij onze samenwerking binnen HeadFirst Group, waar wij sinds oktober 2018 onderdeel van zijn, kunnen wij nu ongetwijfeld nog meer voldoen aan jouw wensen. We hopen dan ook dat we nog lang met elkaar zullen samenwerken!

Handige tips voor een perfect intakegesprek

Handige tips voor een perfect intakegesprek

Of het nu de eerste keer is of als je al vaker een intakegesprek hebt gevoerd, voor de meeste mensen is zo’n gesprek toch even spannend. Een goede voorbereiding helpt dan enorm. Omdat we je hier graag bij helpen, geven je een aantal handige tips!

Wat is nu eigenlijk een intakegesprek?

Als je als zelfstandig professional op een opdracht wil starten, voer je een intakegesprek met je toekomstige opdrachtgever. Hij of zij wil er in dit gesprek achter komen wie de meest geschikte kandidaat is voor de openstaande positie. Hoewel het doel van dit gesprek dus hetzelfde is als bij een sollicitatiegesprek, is het goed je de verschillen te realiseren.

Je gaat in het sollicitatiegesprek  vooral na of de functie is zoals jij die verwacht en of de organisatie en de bedrijfscultuur bij jou passen, je wil tenslotte weten of jij je er voor langere tijd aan gaat binden. Klikte het? Dan volgt soms een extra kennismakingsgesprek met teamleden. Sowieso volgt er een onderhandelingsgesprek over je arbeidsvoorwaarden.

Bij een intakegesprek is om te beginnen de procedure al veel korter, je hebt namelijk maar één gesprek. Dit kan zijn met iemand van HR of Inkoop, maar meestal is dit met de teamleider. Als het mag van de Opdrachtgever, dan gaan wij graag mee. Het is ook mogelijk om een pre-intakegesprek in te plannen, zodat wij jou kunnen helpen met de voorbereiding. Het gaat er bij dit gesprek vooral om of jij de opdracht binnen de gestelde termijn en op een prettige manier kunt uitvoeren. Onderhandelen over het tarief is niet nodig omdat wij dat samen met jou en de opdrachtgever vooraf al vastgesteld hebben.

De voorbereiding van je intakegesprek

Ga na wat je allemaal weet over de organisatie en wat je nog meer zou willen weten. Welke vragen komen er in je op over het bedrijf en de opdracht? En welke antwoorden kun je hierop al vinden? Bekijk in ieder geval de website van het bedrijf en zoek op LinkedIn je gesprekspartner(s) op. Blijven vragen onbeantwoord? Schrijf ze op en neem ze mee naar je intakegesprek.

Bereid ook vragen voor die je kunt verwachten, voorbeelden zijn:

 • Wil je jezelf even voorstellen?
  Wees hierbij vooral jezelf en bedenk van tevoren wat je over jezelf wil vertellen. Of je nu enthousiast of juist wat gereserveerd bent, zorg er vooral voor dat jij je er lekker bij voelt. Het gaat om de indruk die jij je gesprekpartner(s) wil geven, omdat zij mede op basis daarvan bepalen of je binnen het team past.
 • Wat kun jij toevoegen aan dit team?
  Naast het noemen van specifieke skills die jij beheerst, kun je ook goed iets noemen waaraan je onlangs hebt gewerkt en waar je echt trots op bent. Vertel er vooral bij waarom je zo trots bent. Noem ook de tegenslagen die je erbij tegenkwam en hoe je dit hebt opgelost. Met de skills die hiervoor nodig waren, kun jij waarschijnlijk waarde toevoegen aan het team.
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  Bedenk hierbij goed dat je sterke punt vaak ook je zwakte kan zijn. Ben je bijvoorbeeld accuraat en wil je slagen maken, dan kun je vaak al snel irriteren aan anderen die iets meer tijd nodig hebben. Het is helemaal prima om je zelfkennis te delen en erbij te vermelden dat dit je aandacht heeft. Vind je het moeilijk om dit te bedenken, vraag anderen dan wat zij sterk en minder sterk aan jou vinden.
 • Heb jij zelf nog vragen?
  Deze vraag komt eigenlijk altijd, het is daarom goed dat je deze voorbereidt omdat je hiermee je interesse toont. Zorg er dus voor dat je een paar vragen vooraf hebt genoteerd en ga aan het einde van het gesprek ook echt even na of alles is beantwoord. Zo niet, stel dan nog even die ene brandende vraag: namelijk wat is de cultuur binnen het bedrijf? Dit vind je namelijk niet snel online.

Praktische tips

 • Check meer dan alleen je reistijd!
  Op tijd komen lijkt vanzelfsprekend, maar helaas horen we in de praktijk te vaak dat mensen toch te laat komen. Je staat dan meteen al 1-0 achter en dat geeft ook jezelf een vervelend startgevoel. Check daarom niet alleen je reistijd, maar kijk ook naar de tijd die verder nog nodig is vanaf het bijvoorbeeld het parkeerterrein, of in het gebouw zelf om op de juiste plek aan te komen. Soms is het gewoon druk bij de receptie of bij de controlepoortjes bijvoorbeeld bij overheidsinstellingen. Zorg er dus liever voor dat je 15 minuten te vroeg bent. Zo heb je nog even tijd voor een kopje koffie en kun je alvast wat indrukken opdoen van het bedrijf, de mensen en de sfeer. Je kunt hierna in alle rust het gesprek aangaan.
 • Welke kleding trek je aan?
  Ga vooral netjes en verzorgd gekleed. Afhankelijk van het bedrijf waar je naartoe gaat, kies je minimaal voor een nette broek of rok met gestreken blouse of mooie top. Wil je autoriteit uitstralen, trek er dan een jasje bij aan. Weet dat wij de opdrachtgever goed kennen en je over je kledingkeuze kunnen adviseren in het eventuele voorbereidende (telefoon)gesprek! Maar je kunt ook zelf nog eens goed op de website of op LinkedIn kijken of je foto’s van medewerkers tegenkomt. Zien de medewerkers er voor jouw gevoel anders uit dan waar jij je lekker bij voelt, stel hier dan vragen over in je intakegesprek.
 • Wat neem je mee?
  Er kan gevraagd worden om je ID, je gesprekspartner wil natuurlijk zeker zijn dat hij of zij de juiste persoon voor zich heeft. Neem dit dus mee! Bij overheidsinstellingen moet je dit zelfs bij je hebben, anders kom je het gebouw niet eens in. Zorg er ook voor dat je jouw cv en de opdracht bij je hebt. Zo kun je hier tijdens het gesprek altijd nog even in terugkijken en op terugkomen. Tot slot is het handig om naast je vragenlijst ook pen en papier bij je te hebben om notities te kunnen maken.
Embedded software development, van lantaarnpaal tot Formule 1

Embedded software development, van lantaarnpaal tot Formule 1

Nu er bijna geen product meer is te bedenken dat niet ‘slim’ wordt uitgevoerd, groeit het belang van embedded software development. Van de slimme lantaarnpalen langs de weg tot aan Formule 1 wagens op de internationale circuits.

De rol van software op het race circuit

Komend weekend gaat het Formule 1 seizoen weer van start. Er wordt in Nederland massaal naar gekeken sinds we met Max Verstappen een coureur hebben die races wint. En daadwerkelijk kans maakt op het wereldkampioenschap.

Formule 1 is niet alleen een sport voor ‘petrolheads’. Alle aandacht is weliswaar gericht op de coureurs en hun auto’s, maar daarachter staan bij raceteams als Red Bull en Mercedes honderden specialisten klaar. Een deel daarvan is natuurlijk met echte autotechniek bezig, maar de teams zijn tegenwoordig ook ruim voorzien van IT-specialisten. Uiteraard leunt men voor de gangbare backoffice zaken op standaardsoftware, maar software die te maken heeft met de motorbesturing en de verwerking van de race-data ontwikkelt men grotendeels zelf. Chris Green, IT operations manager bij het Mercedes-AMG Petronas team vertelde onlangs dat zijn team voor sommige software modules tijdens een raceweekend dagelijks zo’n 5 of 6 updates produceert.

Embedded software development in de Formule 1

Embedded software development speelt dan ook een cruciale rol. Van de circa 25.000 onderdelen van een racewagen vormen er 6.000 samen de motor, terwijl er maar liefst 8.500 elektronische onderdelen zijn. De ‘brains’ van de Formule 1 wagen zitten in de electronic control unit (ECU). Die bevat een software framework waarop de embedded software engineers van de verschillende Formule 1 teams hun eigen code ontwikkelen. Daarmee besturen en monitoren ze alles in de auto. De motorinstellingen uiteraard, maar bijvoorbeeld ook de versnellingsbak, het differentieel en het energy recovery system. En natuurlijk het drag reduction system (DRS) dat op specifieke momenten net wat extra snelheid levert om in te kunnen halen.

Tijdens de race zorgt de ECU dat alle data van 300 sensors in de auto worden verzameld en naar het team gestuurd. Zaken als motorprestaties, de staat van de banden en het brandstofverbruik worden continue bijgehouden en per race wordt er door de auto meer dan 1,5 GigaByte aan data verstuurd. Tijdens de race worden die gegevens continu geanalyseerd en wordt eventueel de strategie aangepast. Als kijker zie je een aantal mensen langs het circuit naar hun monitors kijken. Tegelijkertijd zit er in de fabriek echter een veel grotere groep mensen live mee te kijken en te rekenen. Races worden gewonnen door briljante acties op de baan, maar ook door briljante strategieën. Strategieën die realtime zijn doorgerekend op duizenden kilometers van het circuit. Onder andere dankzij de embedded software development van de IT experts. Dan kijk je toch met andere ogen de komende race weekends.

Boeiende embedded software development uitdagingen

Natuurlijk, niet iedere embedded software ontwikkelaar komt in de spotlights van de Formule 1 terecht. Maar op veel plaatsen in ons dagelijkse leven is embedded software nog veel belangrijker en technisch minstens zo complex. Of het nu om slimme voertuigen op ons wegennet gaat, de steeds complexere besturing van ons energie netwerk of de steeds slimmere medische apparatuur, zonder embedded software development is het simpelweg ondenkbaar.

Dus ben jij die ervaren embedded engineer op zoek naar een nieuwe stap? Of heb je ‘gewone’ software engineering ervaring maar wil je graag stappen zetten richting embedded software development? Kijk dan zeker een keer naar onze actuele opdrachten. Beter nog, meld je vrijblijvend even aan bij ons. Dan houden we je automatisch op de hoogte van de leukste opdrachten.

Zorgeloze facturering met reversed billing en selfbilling

Zorgeloze facturering met reversed billing en selfbilling

Heb jij al kennisgemaakt met de voordelen van onze selfbilling of reversed billing oplossingen? Myler maakt jouw facturatie namelijk heel eenvoudig. Jij voert je uren in bij de klant of in ons systeem en ontvangt volautomatisch jouw verkoopfactuur en de betaling.

Verschillende factureringsopties bij Myler

Als IT’er wil je natuurlijk bezig zijn met je vak en niet met de administratieve sores er omheen. Bij Myler doen we er dan ook alles aan om jouw administratie zo eenvoudig mogelijk te maken. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk dat de billing goed verloopt. Na een maand hard werken wil je zonder omkijken factureren en je geld incasseren. Myler heeft daarvoor verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de afspraken met de opdrachtgever. Wat de verschillende opties gemeenschappelijk hebben, is de snelle en eenvoudige online verwerking van je factuur en de betaling. Het verschil zit hem in de manier waarop jij je uren invoert. Tijd om wat uitgebreider kennis te maken met onze selfbilling en reversed billing mogelijkheden.

Selfbilling bij Myler

Selfbilling doe je via je persoonlijke Myler-account. Daar open je het urenregistratiesysteem en voert eenvoudig je uren in over de afgelopen periode. Eventueel kan dat met verschillende urencodes als dat is afgesproken met de klant.

Een keer per maand kun je die urendeclaratie indienen. Als je alles hebt ingevuld, zie je ter controle direct het totaaloverzicht en het factuurbedrag. Zodra je jouw uren bevestigt, ontvangt ook je opdrachtgever dit overzicht. Als die jouw uren heeft geaccordeerd, ontvang je van ons systeem diezelfde avond de verkoopfactuur. Die is alleen voor je administratie, wij betalen hem automatisch uit binnen de afgesproken betalingstermijn.

Reversed billing bij Myler

Reversed billing gaat voor jou net zo eenvoudig als selfbilling. Er is echter een klein verschil in de uitvoering. Bij reversed billing voer je je uren rechtstreeks in via het urensysteem van de opdrachtgever. Zodra die jouw uren heeft goedgekeurd en doorgestuurd naar ons billingsysteem, maken wij direct jouw verkoopfactuur. Ook bij reversed billing hoef je verder niets te doen. De factuur is voor je administratie en wij zorgen dat je factuur binnen de afgesproken betalingstermijn wordt voldaan.

Nergens omkijken naar met reversed billing en selfbilling

Welke billingmethode ook is afgesproken met je opdrachtgever, meer dan je uren invoeren en controleren hoef je niet te doen. Je facturen hoef je niet meer te versturen en ze worden op tijd betaald. Ook verder zorgt Myler dat bij reversed billing en seflbilling aan alle verplichtingen is voldaan. Zo zorgen we automatisch dat alle informatie op de factuur voldoet aan de actuele wettelijke regels.

Myler ontzorgt

Je ziet het. Myler is niet alleen de partij met de meest interessante opdrachten en opdrachtgevers. We zorgen er ook voor dat jij je helemaal op je werk kunt concentreren. Wij nemen je die vervelende administratieve rompslomp uit handen met reversed billing en selfbilling. Je kunt ons hele billingproces uiteraard nog eens rustig nalezen. Nog niet ingeschreven bij Myler? Meld je dan direct aan, dan verzorgen we wellicht binnenkort ook jouw facturen.

Til sourcing van IT professionals naar een hoger niveau

Til sourcing van IT professionals naar een hoger niveau

Vorige week kon je ons webinar ‘Leer het klappen van de zweep bij IT sourcing’ volgen tijdens WebinarWeek. Lees hier de korte samenvatting waarin je ook het webinar terug kunt kijken.

Dat de krapte op de arbeidsmarkt zich nog verder verspreid, is voor niemand onbekend. Tijdens de Werf& WebinarWeek in september vertelde Alexander Reuvers, commercieel directeur bij HeadFirst Group, al over creatieve oplossingen om dit probleem slim af te zijn. Nu was het de beurt aan Friso van de Kolk, manager Business Development & Partnerships bij Myler (onderdeel van HeadFirst Group) om verder in te zoomen op de schaarste van IT-talent. Zijn visie, inzichten en bevindingen deelde hij in zijn webinar op de themadag ‘Professioneel inhuren in de praktijk’. Wij hebben deze voor jou samengevat.

Lerend onderzoek

“Wij vernamen steeds vaker geluiden van HR professionals, die dagelijks te maken hebben met strategische IT sourcing, dat zij worstelen met het aantrekken van talent én graag meer willen weten hoe collega organisaties hiermee omgaan”, trapt Van de Kolk af. Om in deze informatie te voorzien onderzocht Myler, in samenwerking met TIAS Business School, voor welke uitdagingen organisaties worden gesteld op het gebied van IT Sourcing. Hij vervolgt: “Analyses van onder andere kennisborging, het IT-profiel en het veranderende IT-landschap leverden een schat aan informatie op. De resultaten van het onderzoek delen wij graag, zodat iedereen IT sourcing naar een hoger niveau kan tillen”.

Unieke kennis alleen in het hoofd aanwezig

Tijdelijke professionals zijn snel beschikbaar en leveren vrijwel direct toegevoegde waarde. Maar met hun vertrek, verdwijnt ook hun kennis. Vanuit het onderzoek blijkt dat organisaties kampen met problemen op het gebied van documentatie en kennisdeling. “Veel bedrijven beschikken over een documentatieproces, echter werkt deze zelden probleemloos. Daarnaast is het een gewoonte binnen IT om eigen werkmethodieken te ontwikkelen en te gebruiken, met als gevolg een gebrek aan standaardisatie binnen de documentatie.” Volgens van de Kolk is kennisdeling bij de inhuur van externen van uitermate belang: “De meest gebruikte vorm is een samenwerkingsschema, waarbij de externe altijd samenwerkt met een interne medewerker zodat hij/zij de kennis van de externe medewerker kan absorberen. Maar denk ook aan een transitiemeeting of behoud van kennis door development en implementatie van nieuwe systemen alleen door interne medewerkers te laten doen. Externen worden vervolgens ingezet voor het uitvoeren van processen zodra deze zijn geïmplementeerd”, licht hij toe.

Stereotype Nerdy IT’er minder gevraagd

In de markt is steeds meer vraag naar een T-shaped profiel. Dit betekent dat een professional zowel diepgaande kennis van een specifiek onderwerp als algemene kennis van andere zaken gerelateerd aan zijn expertisegebied moet beheersen.

Schaarste maakt het vinden van professionals die de verbinding kunnen leggen tussen IT-vaardigheden en de eisen vanuit de business er niet makkelijker op. “Het gaat niet enkel om expertise, maar ook om vaardigheden: is de expert in staat om op te lijnen met de business?”, aldus Van de Kolk.

“Soft skills zoals communicatie en teamvaardigheden zijn hierbij cruciaal. Door onder andere agile werken is zeker samenwerken belangrijk geworden, maar ook termen als een brede blik en communicatieve vaardigheden worden vaak genoemd.”

Ad hoc of pre-emptive?

Organisaties hebben te maken met een veranderd IT-landschap. Ondertussen lopen aanvragen voor huidige rollen gewoon door. “Stel jezelf eerst de vraag: ‘welke rollen en expertises zijn er nodig in de (nabije) toekomst?’. Voor ons is het interessant om te weten welke IT-visie de organisatie heeft en waar zij over 3-5 jaar willen staan. Zodat wij professionals kunnen voorsorteren, ook wel pre-emptive sourcing genoemd”, legt Van de Kolk uit. Juist door de schaarste is het goed om naar de vraag van de toekomst te kijken. Hij vervolgt: “Leveranciers kunnen hier veel beter op inhaken. Zo gaan wij eerst na of de gewenste professional in Nederland te vinden is, zo niet dan kijken wij buiten de landgrenzen. De inzet van deze professionals moet zo geregeld zijn, dat de drempel van in Nederland specifieke situaties geen obstakel vormen.

Organisaties willen gechallenged worden

Een snel veranderende omgeving, vraagt dus om adequate respons. Met als gevolg dat organisaties om een langetermijnrelatie met hun leverancier vragen. Van de Kolk: “De leverancier moet de organisatie door en door kennen om zijn behoeftes goed te kunnen plaatsen. Door goede kennis van de organisatie ervaren zij dat leveranciers beter inzicht hebben in de problemen en vragen.” Dit vraagt op creativiteit en pro-activiteit van zowel leverancier als de organisatie. “Het gaat echt om een partnership, waarbij je elkaar challenged om tot de juiste oplossing te komen.”

Strategic Workforce Sourcing

Hoe zou dit er in de praktijk uit kunnen zien? Van de Kolk maakt dit inzichtelijk middels een model: Strategic Workforce Sourcing.

“Het model is een combinatie van wat er bij de klant en de leverancier gebeurt. Met de business strategie als vertrekpunt. Vervolgens kan in kaart worden gebracht welke mensen er nu zijn, en welke je nodig hebt. Leg deze vast in een Strategic Workforce plan. De strategische profielen kunnen geformuleerd worden aan de hand van ontwikkelingen als schaarste, veranderend IT-landschap en de verhouding vast/flex binnen de organisatie. Deze informatie helpt je niet alleen rollen beter te vervullen, het zorgt ook voor een houdbare en toekomstgerichte IT-sourcing strategie”, besluit Van de Kolk.

Het webinar terugkijken?

Klik hier voor het  webinar ‘Leer het klappen van de zweep bij IT Sourcing’ door Friso van de Kolk op 12 februari 2019.

Meer weten?

Als je meer wil weten over het Strategic Workforce Sourcing-model of op zoek bent naar meer achtergrondinformatie, neem dan gerust even contact met Friso (06 – 171 234 19 | friso.van.de.kolk@myler.nl ) op! Hij vertel je er graag over en stuurt je met alle plezier ook het onderzoeksrapport toe.

Teams succesvoller maken, daar gaat IT professional Peter voor!

Teams succesvoller maken, daar gaat IT professional Peter voor!

Als teamleider, operationeel leidinggevende, product owner of Srum Master begeleidt Peter diverse IT teams. Vanuit die rollen wil hij teams graag succesvoller maken. En dat horen wij graag!

Want hoe beter een team samenwerkt, hoe beter de resultaten! In dit interview vertelt Peter je meer over zijn huidige opdracht via Myler en waarom hij dit het liefst als zelfstandige doet.

Aan wat voor een opdracht werk je nu?

Eerst had ik toffe opdrachten bij de Politie. Daar heb ik vanuit verschillende rollen, verschillende teams, succesvol begeleid.

Sinds kort werk ik als Scrum Master van een system team bij de Belastingdienst. Dit team van specialisten op heel divers gebied, biedt ondersteuning aan meerdere ontwikkelteams van de douane, erg gaaf dus.

Waarom werk je als zelfstandige?

Er zijn meerdere redenen waarom ik eigen baas ben.

Ik raak gemotiveerd door mezelf steeds weer af te vragen of ik voldoende toegevoegde waarde lever aan het bedrijf waarvoor ik werk, de opdracht die ik heb en aan de teams die ik begeleid. Het is dan ook heel fijn om te merken dat ik steeds weer contractverlengingen krijg.

En eerlijk is eerlijk, ook financieel gezien, levert het werken als zelfstandige mij gewoon meer op.

“Zo kan ik zelf besluiten nemen over de richting waarin ik mezelf wil ontwikkelen en over de markt die ik wil opzoeken.”

Waarom kies je voor werken via Myler?

Via partijen als Myler kom ik binnen bij opdrachtgevers waar ik in mijn eentje niet verder kom. Ik wilde graag bij de Belastingdienst aan de slag en Myler had die ingang. Zo kon ik snel aan deze toffe nieuwe opdracht beginnen.

Wat vind je van onze samenwerking

Ik ben echt heel tevreden met hoe ik geholpen ben om deze klus te krijgen. Door heel snel te schakelen, is het Myler gelukt om mij onder de aandacht te krijgen en kon ik ook snel beginnen.

Verder is er eigenlijk weinig samenwerking, maar dat is ook niet echt nodig. Zo lang het goed gaat, gaat het goed. En toen ik meer wilde verdienen, heb ik aan de bel getrokken en is dit geregeld.

De maandelijkse administratie en terugkoppeling zijn verder ook prima verzorgd, net als de website!

Dank je wel Peter!

Erg leuk om te horen dat ook jij gelooft in het betere teamwork. Where great people team up! ? Heel veel succes met deze gave opdracht!

Volop opdrachten voor zzp’ers

Volop opdrachten voor zzp’ers

Als je op zoek bent naar opdrachten voor zzp’ers wordt dit waarschijnlijk een prima jaar. Er is volop leuk werk.

Aan het einde van het jaar kwamen veel banken en andere ‘economy-watchers’ met hun vooruitzichten. Achter de komma verschillen die nog wel, maar de teneur is overal hetzelfde: de krapte in de arbeidsmarkt wordt nu echt voelbaar. Voor jou als IT’er geen slecht nieuws natuurlijk. Het betekent dat je wat te kiezen hebt.

Ik citeerde al eerder uit het recente State of European Tech Report 2018. Dat noemde Nederland als een van de plaatsen in Europa waar het moeilijk is om IT-vacatures te vervullen. Concreet bleek het bijvoorbeeld voor 46% van de software engineer vacatures lastig om een geschikte kandidaat te vinden.

“Personeelstekorten gaan nu echt pijn doen”

De meest recente sectorprognose van ABN AMRO bevestigt dit. Die prognose trapt af met de quote: ‘Personeelstekorten gaan nu echt pijn doen’. Het percentage ondernemingen dat het tekort aan arbeidskrachten echt als belemmerend ervaart, is sterk toegenomen in de afgelopen 2 jaar. In de IT ligt dat percentage volgens het CBS inmiddels op 28,2%. In de transport sector (34,8%), zakelijke dienstverlening (34,7%), de bouw (31,8%) en de horeca (30,3%) is de nood overigens nog hoger. Alleen is een ober sneller op te leiden dan een IT-specialist.

Volop keuze als je opdrachten voor zzp’ers zoekt

Je kunt dus als IT’er goed gaan nadenken over wat jij hierna wil gaan doen. En goed nadenken doet de IT’er. Want hoe belangrijk de materiële beloning ook is, er wordt vandaag de dag nadrukkelijk naar meer zaken gekeken dan alleen de portemonnee. Wervingsevents in de showroom van de dealer zijn niet meer van deze tijd, zoals een deelnemer aan onze recente sourcing sessie het samenvatte. De huidige IT’er is meer dan vroeger op zoek naar de betekenis en relevantie van zijn of haar werk. Wat voeg je persoonlijk toe in je werk aan zaken als duurzaamheid of veiligheid? Een mooie ontwikkeling, al blijft het natuurlijk zo dat krapte meestal ook een beter financieel aanbod oplevert. Maar daar zal je niet op tegen zijn waarschijnlijk.

Nadenken over jouw ideale nieuwe opdracht

Voor je de opdrachten voor zzp’ers in 2019 gaat doorzoeken, zul je dus ook de eigen wensen op een rijtje willen zetten. Zit je nog steeds in het goede vakgebied of wil je wel eens een overstap maken? Naar een andere programmeertaal bijvoorbeeld. Of van development richting consultancy? Heb je altijd bij commerciële organisatie gewerkt en vraag je af hoe leuk het bij de overheid kan zijn? Zet het voor jezelf eens op een rijtje en wellicht blijken er dan nog veel meer leuke opdrachten voor zzp’ers te zijn.

Myler helpt je bij je zoektocht

Gelukkig sta je er bij die zoektocht niet alleen voor. We helpen je graag bij Myler. Met concrete opdrachten uiteraard die je altijd in ons actuele overzicht kunt vinden. Maar ook via bijvoorbeeld Myler Premium waarbij je een vaste contactpersoon hebt die weet waar jouw expertises liggen en samen met jou op zoek gaat naar de beste match tussen jou en opdrachtgevers. Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Meld je gewoon even aan, dan houden wij je op de hoogte.

IT-professional Lenno over verademend werken via Myler

IT-professional Lenno over verademend werken via Myler

Als Oracle ERP expert heeft Lenno, via Myler, een belangrijke opdracht bij het CAK. In dit interview vertelt hij je graag meer over zijn uitdagingen en over onze ‘verademende’ samenwerking.

Wat voor een opdracht heb je precies?

Als Oracle ERP expert, analyseer en adviseer ik rondom de inrichting van Oracle ERP voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO2020). Op 1 januari 2020 moet niet alleen Oracle ERP staan, maar ook de regelingen en afdrachtensystemen. Die datum lijkt nog ver, maar een jaar is zo om, spannend dus!

Waarom werk je als zelfstandige?

Als zelfstandige kan ik diverse opdrachten combineren. Hierdoor blijf ik scherp. Zo hoor en zie ik veel in verschillende branches en dat werkt voor mij erg verfrissend. Want Oracle ERP is dan wel een standaard applicatie, maar veel zaken zijn met een klein beetje aanpassing ook toepasbaar bij andere organisaties in verschillende branches.

Waarom kies je voor werken via Myler?

Myler is een heel belangrijke partner van het CAK. En omdat ik uit de markt heel goede berichten hoorde over Myler, was de keuze voor Myler snel gemaakt.

Wat vind je van onze samenwerking?

Als medeoprichter van een Oracle ERP dienstverlener, werk ik met mijn bedrijf zoveel mogelijk direct voor eindopdrachtgevers. Maar vaak gaat dit ook via partijen als Myler. En Myler springt er wat mij betreft echt bovenuit. De begeleiding richting de intake, de totstandkoming van het contract en, niet onbelangrijk, de maandelijkse facturering en betaling verlopen heel erg soepel.

“Vanaf het eerste contact tot en met de maandelijkse facturering is het echt een verademing.”

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat we in 2019 veel mogen samenwerken!

Dank je wel Lenno

Dank voor je mooie antwoorden Lenno! Uiteraard hopen ook wij in 2019, maar ook nog lang daarna, fijn met je te mogen blijven samenwerken!

Global recruitment, oplossing voor developers tekort

Global recruitment, oplossing voor developers tekort

Wat kan global recruitment betekenen voor het huidige tekort aan IT’ers? Wellicht meer dan je in eerste instantie denkt.

Juist in de IT zijn er namelijk nogal wat rollen waarin de nationaliteit van de professional minder belangrijk is. Voor een business analist die zich vrij door de organisatie beweegt, is het vaak cruciaal dat hij het Nederlands goed beheerst. Maar voor echte developers vormen Engels en hun programmeertalen – van Python tot C# – een prima ‘lingua franca’. Iets waar we misschien nog wel te weinig bij stilstaan en bij Myler tonen we dan ook graag de mogelijkheden van global recruitment.

Stevig tekort aan IT developers in Nederland

Hoe zit het eigenlijk met dat tekort aan IT’ers? Het recente State of European Tech Report 2018 schetst een stevige groei van de Europese tech sector, maar ook een groeiende schaarste aan goed gekwalificeerde professionals. Nederland wordt daarbij genoemd als een van de grootste probleemgebieden, en binnen ons land specifiek de regio Amsterdam. Volgens het rapport lopen daar momenteel al zo’n 217.000 developers rond. Een enorm aantal, maar desondanks blijkt 46 procent van de vacatures voor software engineers in Nederland niet of moeilijk in te vullen. Een uitdaging voor onze lokale recruitment, maar ook een stimulans voor global recruitment inspanningen.

Nederland, aantrekkelijk land voor IT’ers

Want wat we wellicht te weinig beseffen, is hoe aantrekkelijk ons land kan zijn voor IT professionals uit het buitenland. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) presenteert op haar site wat highlights van de Nederlandse IT markt:

 • Veel toonaangevende innovaties hebben Nederlandse roots. Denk bijvoorbeeld aan de CD en DVD (Philips), de populaire programmeertaal Python (Guido van Rossum), het niet weg te denken wifi (TU Delft) en Bluetooth (Jaap Hartsen).
 • In de DHL Global Connectedness Index 2014 waren we de ‘most connected country’. Ons breedband is het op een na beste van Europa en de grootste Internet Exchange ter wereld staat in Amsterdam (AMS-IX).
 • We zijn de nummer 1 in Europa ‘for outstanding use of IT’ volgens het World Economic Forum Europe 2020 Competitiveness rapport.
 • 60% van alle Forbes 2000 bedrijven die actief zijn in de IT hebben hier een vestiging, 70% van onze innovatie is IT gerelateerd en we zijn wereldwijd de 4e exporteur van IT diensten.
 • Met The Hague Security Delta beschikken we over het grootste Europese security cluster.

De NFIA ondersteunt buitenlandse bedrijven die internationale activiteiten in Nederland opzetten of uitbreiden. Hun verhaal is dus gemaakt met een oranje bril op, maar zelfs als we die oranje glans even wegpoetsen blijft het overzicht indrukwekkend. Niet alleen voor bedrijven die hier activiteiten willen ontplooien, maar juist ook voor professionals die aan de slag willen in een toonaangevend IT land. Een kans voor Nederlandse ondernemingen die op zoek zijn naar zulke professionals.

Myler helpt klanten bij de global recruitment van IT specialisten

We zijn dus een aantrekkelijk land voor IT professionals wereldwijd. En met name echte specialisten zoals developers. Daarom zet Myler volop in op global recruitment voor IT functies. Zoals de interviews op onze site illustreren, levert dat vaak prachtige matches op voor beide partijen. Bedrijven lossen hun sourcing problemen op terwijl internationale kandidaten een prachtige kans hebben hun professionele horizon te verbreden. Meer weten over onze global recruitment mogelijkheden? Lees hier alles over onze global sourcing dienstverlening.

Waarom Embedded Software Engineer Hernan Costa Rica verlaat

Waarom Embedded Software Engineer Hernan Costa Rica verlaat

Voor schaarse profielen kijken wij verder dan ons landje klein is. Zo vonden we voor een van onze opdrachtgevers hun nieuwe Embedded Software Engineer Hernan helemaal in Costa Rica.

Hernan start op 7 januari in Nederland en is superblij met deze gave nieuwe uitdaging. In dit interview vertelt hij je graag hoe dit allemaal verliep waarom hij niet kan wachten om te beginnen.

Hoe heb je Myler gevonden?

Eigenlijk is het andersom, Myler vond mij! Op basis van mijn LinkedIn-profiel dat matchte met een opdracht bij jullie klant, werd ik door jullie benaderd. Omdat ik interesse had in deze mooie stap is het balletje gaan rollen.

Wat is je specialisme en waar werkte je?

Na mijn studie Electrical Software Enginering, met als richting M.Sc. in Microelectronics, kon ik meteen aan de slag bij Intel in Costa Rica. De eerste 4 jaar als microelectronic designer en de laatste 3 jaar heb ik mezelf gespecialiseerd als embedded software engineer. In Nederland ga ik dan ook aan de slag als Computer Systems VxWorks Embedded Software Engineer.

Wat trekt je aan in Nederland?

Nederland is natuurlijk veel verder ontwikkeld dan Costa Rica, ik kan hier mijn professionele carrière een flinke boost geven.

Nederland biedt mij op meer manieren waanzinnige mogelijkheden. Want wat ik ook heel fijn vind is dat Nederland open staat voor andere culturen waar ik van kan leren. Zo kan ik mij ook op persoonlijk vlak verder ontwikkelen. Daarnaast heeft Nederland een rijke geschiedenis en zijn er veel mooie culturele plaatsen. En het feit dat de meeste Nederlanders op de fiets in plaats van met de auto naar hun werk gaan, gaf mij de doorslag, ik wil dat ook!

“Ook zijn er veel voordelen op gebied van work life balance omdat er veel meer oog is voor een goede werk-privébalans.”

Hoe vind je onze samenwerking?

Het loopt echt fantastisch, voor ons alle drie. Myler kon voor mij en met mij, de perfecte match maken met jullie klant, een win-win-win dus.

Myler weet ook echt wat er allemaal bij komt kijken als iemand naar Nederland verhuist. Vanaf het eerste moment hebben jullie mij overal mee geholpen, en nog steeds helpen jullie mij. Van het voorbereiden op mijn sollicitatie tot het aanvragen van visa, werkvergunningen en noem maar op. Dat is echt superfijn want zo kan ik mij met een gerust hart, volledig focussen op mijn nieuwe job.

Ik ben eerlijk gezegd ook echt onder de indruk van wat jullie allemaal doen om jullie klanten te helpen. Jullie zoeken zelfs buiten Europa naar de juiste match. En daarmee hebben jullie mij ook enorm geholpen, zoals ik al zei een echt win-win situatie. Hiermee laten jullie echt zien hoe cool Nederland is en de Nederlanders zijn.

Welkom in Nederland en heel veel succes!

Dank je wel Hernan voor je toffe reactie! We wensen jou een heel fijn verblijf in Nederland en heel veel succes met je nieuwe job! En weet dat je voor elke ‘vriend’ die je over Myler vertelt, een bonus kunt verdienen op het moment dat ook hij via ons aan de slag gaat!

Defensie kiest CGI en Myler als voorkeursleveranciers voor ICT-inhuur

Defensie kiest CGI en Myler als voorkeursleveranciers voor ICT-inhuur

Het ministerie van Defensie heeft per 1 november 2018 de combinatie CGI en Myler geselecteerd als een van de zeven voorkeursleveranciers voor de inhuur van ICT-professionals in de komende vier jaar.

Naar verwachting heeft deze mantelovereenkomst een gemiddelde opdrachtwaarde van 350 miljoen euro. Met dit nieuwe contract wordt de strategische relatie tussen Defensie, CGI en Myler verder verstevigd.

Defensie loopt voorop

De impact van ICT op de Defensie-activiteiten en de veiligheid van ons land is enorm. Vele ICT-professionals dragen bij aan verbeterde communicatie, aan een hoge mate van veiligheid in binnen- en buitenland en aan efficiënte processen. Defensie is één van de grootste Nederlandse werkgevers en behoort tevens tot de koplopers op ICT-gebied. Gemiddeld huurt dit ministerie in totaal zo’n 700 ICT-professionals in per jaar.

Combinatie CGI en Myler

CGI en Myler werken al vaak samen op het gebied van inhuur van tijdelijke ICT-professionals. Met de inzet van relevante kennis draagt ICT-dienstverlener CGI bij aan de ontwikkeling van een Adaptieve Krijgsmacht. Myler is naast resourcing, verantwoordelijk voor het organiseren en faciliteren van het leveringsproces, de contractafhandeling en het factureringsproces.

Binnen deze samenwerking is een speciaal ‘Netwerk voor Defensie’ gecreëerd. Dit netwerk bestaat uit gespecialiseerde partners, waaronder specialisten die werkgelegenheid bieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt: Bright Cubes, Dimension Data, Grabowsky, ITvitae, Le Blanc Advies, Legian, Plus IT, Teamwerk Participatiediensten, TenICT, TriOpSys, en Vesta Partners.

“Met de kennis en ervaring van CGI en de resourcing en matching skills van Myler vormen we een unieke samenwerking. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we echt waarde gaan toevoegen aan de inhoudelijke kennis van Defensie en zo optimaal zullen bijdragen aan hun ICT-projecten,” vertelt Geo van der Wilk, CEO van Myler.

“Defensie speelt een cruciale rol als het gaat om internationale vrede en veiligheid. Het is een eer om met de inzet van onze ICT-kennis en expertise daar een bijdrage aan te mogen leveren. Wij zoeken voortdurend naar mogelijkheden om de digitalisering van de krijgsmacht echt te laten werken in de praktijk. Met een netwerk aan partners nemen we onze verantwoordelijkheden, opdat Defensie de uitdagingen van vandaag en morgen aan kan gaan. Mede daarom is deze nieuwe mantelovereenkomst met Defensie en Myler van strategische waarde,” concludeert Dirk de Groot, Business Unit Leader van CGI in Nederland.

De JavaScript developer kom je overal tegen

De JavaScript developer kom je overal tegen

Samen met C# en Python collega’s behoort de JavaScript developer tot een bijzondere categorie ontwikkelaars. Want zij beheersen de lastige taal niet alleen, zij vinden hem ook nog eens erg leuk om mee te werken.

Dat bleek immers uit de jaarlijkse Stack Overflow Developer Survey 2018. En dan heb je het natuurlijk getroffen in je werk.

JavaScript, ontwikkeld om websites dynamisch te maken

Buitenstaanders verwarren het werk van de JavaScript developer nog wel eens met de Java developer. Waar Java echter een platform onafhankelijke object oriented programmeertaal is, is JavaScript van origine een scripttaal voor scripts die binnen een browser draaien om websites dynamisch te maken. In samenwerking met de HTML en CSS code die zorgen voor respectievelijk de statische content en de opmaak van de site.

De ‘carrière’ van de JavaScript developer

We komen JavaScript vandaag de dag echter op veel meer plaatsen tegen. Want met de groei van interactieve, dynamische websites groeide ook de populariteit van JavaScript. De taal wordt ook allang niet meer alleen gebruikt in de browser, je kunt er tegenwoordig ook ‘server side’ applicaties mee bouwen. Op steeds meer plaatsen zien we dat complete delen van de backend met behulp van JavaScript zijn gerealiseerd. Niet de minste bedrijven als Microsoft, Google, LinkedIn en Netflix maken gebruik van het zogenaamde Node.js platform voor hun server side applicaties.

Dat effect lijkt zichzelf te versterken. Omdat er veel JavaScript developers zijn, bestaat de neiging om JavaScript steeds vaker toe te passen. Iets dat ook onderling bij ontwikkelaars discussie geeft. Tussen de puristen die JavaScript alleen als een scripttaal voor online browsertoepassingen zien, en de ‘rekkelijken’ die het eenvoudigweg een mooie en krachtige taal vinden die je op veel meer plaatsen kunt gebruiken. Of, zoals de vaak geciteerde Atwood’s Law stelt:

Developer en blogger Jeff Atwood bedoelde het ooit als grap, maar de grap lijkt door de realiteit te zijn ingehaald. Want naast websites, web applicaties en server side toepassingen komen we JavaScript ook tegen in onder andere games en mobiele apps. En eerder dit jaar introduceerde Microsoft JavaScript binnen haar Office omgeving om maatwerk Excel functies mee te ontwikkelen.

“Any application that can be written in JavaScript, will eventually be written in JavaScript”

Meer verantwoordelijkheid voor de JavaScript developer

Omdat JavaScript tegenwoordig zo’n cruciale rol speelt in bedrijfstoepassingen, zul je jezelf als JavaScript developer ook steeds nadrukkelijker bewust zijn van de kwaliteits- en veiligheidseisen aan jouw code. Juist omdat JavaScript zoveel wordt gebruikt, zo krachtig is en er ook nog eens zoveel mensen kennis van hebben, ligt misbruik op de loer.

Eerder dit jaar werd British Airways (BA) via hun website en mobiele app beroofd van de gegevens van 380.000 klanten. Een nachtmerrie in het tijdperk van GDPR en privacy wetten. Boosdoeners bleken 22 regels code te zijn die ongemerkt waren toegevoegd aan een van de standaard meedraaiende JavaScript-elementen. Dit skimmer-script sluisde gedurende ruim 2 weken de gegevens van de bezoekers door naar een speciaal daarvoor opgezette externe server. Het illustreert de centrale en bedrijfskritische positie die JavaScript tegenwoordig bij veel klanten inneemt.

Je kunt dus alle kanten op, JavaScript developer

Het is dus niet onlogisch dat je als JavaScript developer volgens de Stack Overflow Developer Survey een van de gelukkigste developers op aarde bent. Want je kunt werkelijk alle kanten op met jouw expertise. Van online applicaties tot complexe server software. En van zware wiskundige Excel toepassingen tot mobiele apps en games.

By Myler helpen we je graag aan zo’n nieuwe opdracht. Want als je ons overzicht met developers opdrachten checkt, zie je dat we dagelijks interessante nieuwe uitdagingen hebben. Meld je dan ook snel aan zodat we je direct op de hoogte kunnen houden. Met Myler zit je als JavaScript developer gegarandeerd in no time op een fantastische plek.

Overname Myler door HeadFirst Source Group is afgerond

Overname Myler door HeadFirst Source Group is afgerond

Op 2 oktober 2018 is de overname van Myler door HeadFirst Source Group afgerond. De groep is nu marktleider in de Benelux op gebied van organiseren van inhuur van externe professionals.

Samen kunnen we onze opdrachtgevers nu een nog grotere diversiteit aan diensten aanbieden:

 • Matchmaking
 • Contracting
 • Payrolling
 • Managed service providing
 • Global sourcing

Meer kansen met een nog groter netwerk

We blijven natuurlijk de matchmaker zoals jij die kent, maar nu met een versterkte marktpositie en een nog groter netwerk van IT-professionals, leveranciers en uitdagende opdrachtgevers. We zijn blij om onze relaties hiermee nog meer commerciële kansen te kunnen bieden. Daarnaast zal de Premium dienstverlening aan onze IT-professionals de komende maanden worden uitgebreid.

Blijf op de hoogte!

Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden over het laatste nieuws, trends & ontwikkelingen en over de nieuwste opdrachten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Meer achtergrondinformatie over de overname vind je hier.

Heb je vragen?

Bel of mail ons gerust. We helpen je graag verder!
030 – 7411 47 77 | marketing@myler.nl

IT-professional Erik over de voordelen van werken via Myler

IT-professional Erik over de voordelen van werken via Myler

Erik werkt via Myler bij het UWV. Hij heeft daar een verantwoordelijke toffe klus en is dan ook blij met onze samenwerking. Hij vertelt je graag waarom!

Als Functioneel ontwerper werkt Erik op dit moment aan een nieuw systeem dat de nieuwe wet- en regelgeving binnen de wet Werk en zekerheid (Wwz) moet ondersteunen. Dit is heel gaaf want hierbij kan en mag hij onder andere meedenken over werkprocessen en systeemfunctionaliteiten. Dit doet hij met zijn team in een Agile/Scrum omgeving zodat er snel (bij)geschakeld kan worden. Bij elke sprint worden er namelijk delen van het werkende systeem opgeleverd, die dan meteen getest en eventueel aangepast kunnen worden. En is het klaar, dan is dat deel gewoon klaar!

De voordelen van zelfstandig ondernemen

Hierover is Erik meteen heel duidelijk: “Als zelfstandige IT-professional is het fijn dat je je eigen keuze kunt maken. Ik kan zo zelf kiezen welke job ik aanneem. En door de afwisseling blijf ik kritisch en scherp. Alleen opdrachten die je écht aanspreken, neem je aan. Dat is heel wat anders dan dat je in loondienst ‘gewoon’ je taken moet uitvoeren, ook als die even wat minder boeiend zijn.”

Daarom kiest Erik voor Myler!

Naast het grote netwerk en de vele interessante opdrachten bij gave opdrachtgevers, geeft Erik aan het erg fijn te vinden dat Myler een transparante dienstverlening biedt.

Maar ook het persoonlijke contact, de pragmatische aanpak,  en de kennis van de klant, worden enorm gewaardeerd.

“Er werd bijvoorbeeld meteen gecheckt of ik en mijn cv paste bij de aanvragen die jullie hadden. Zo kon ik snel starten!”

Dank je wel, Erik!

Erg leuk om te horen hoe jij tegen onze samenwerking aankijkt. Wij vinden dat net zo fijn en wat ons betreft gaan we dan ook nog lang zo door!

Heb jij als IT-professional ook interesse om te werken via Myler?

Ben jij ook geïnteresseerd in een uitdagende toffe opdracht, meld je dan nu aan! Met een Myler-profiel kun je direct reageren op de nieuwste opdrachten.

De 4 redenen waarom IT-professional Max via Myler werkt.

De 4 redenen waarom IT-professional Max via Myler werkt.

IT-professional Max Bettman werkt met veel plezier via Myler aan opdrachten. Waarom? Dat legt hij je graag uit!

IT-professional Max Bettman werkt via Myler aan een opdracht bij DJI. Als projectmanager helpt hij een categoraal/specialistisch ziekenhuis bij de implementatie en doorontwikkeling van hun Elektronisch Patiënten Dossier. Als specialist in bedrijfsvoering en optimalisatie van administratieve processen bij zorginstellingen heeft Max, zeker met het oog op de toenemende complexiteit van wet- en regelgeving, een uitdagende, maar zeer dankbare taak. Max legt je graag uit waarom hij als zelfstandige werkt, en waarom hij dat met veel plezier via Myler doet.

Waarom werk je voor jezelf?

Zelfstandigheid betekent voor mij zelf keuzes maken, daar de vruchten van plukken en er de consequenties van dragen. Ik kan me achter niemand verschuilen, ik kan niet achterover leunen en iemand anders de keuzes voor me laten maken of ergens de schuld van geven.

Als zelfstandige ga ik mezelf daardoor steeds beter kennen en waarderen.

“Dat dwingt mij elke dag weer om weloverwogen te bepalen wat ik wel en niet doe. Voor mezelf en voor mijn bedrijf, en zeker ook in de opdrachten die ik uitvoer.”

Waarom werk je via Myler?

Daar heb ik meerdere redenen voor, Myler heeft namelijk:

 • Mooie opdrachten bij leuke opdrachtgevers.
 • Een duidelijke en prettige manier van communiceren en komt afspraken na.
 • Snelheid! Bij deze opdracht startte ik al binnen 2 weken.
 • De financiële afwikkeling goed voor elkaar. Het urenregistratiesysteem en reversed billing werken prima en de betaling is altijd op de afgesproken datum.

Tot slot…

Als eigenaar van een consultancy bureau heb ik meerdere werknemers. Bij DJI werk ik samen met een van hen, die ook via Myler werkt. Dit bevalt zo goed dat ik het liefst al mijn werknemers via Myler zou inzetten, ik check dan ook regelmatig de nieuwe opdrachten op jullie site.

Dank je wel, Max!

We zijn erg blij met jouw mooie woorden en hopen dat we nog lang op deze prettige manier met jou mogen samenwerken!

Ben je na het lezen van dit blog ook geïnteresseerd in een leuke opdracht, schrijf je dan nu in! Met een Myler-profiel kun je direct reageren op de nieuwste opdrachten.

Al een beetje uitgestorven, Cobol developer?

Al een beetje uitgestorven, Cobol developer?

Of lees je als Cobol developer deze blog met frisse energie en ga je zo dadelijk weer aan de slag met jouw huidige opdracht? Wij denken dat laatste 😉

Want ook bij Myler weten we dat Cobol software nog steeds prachtige uitdagingen biedt. Om applicaties te onderhouden, maar ook om ze te koppelen aan nieuwe systemen of te migreren naar een cloud-based alternatief.

Ouder, maar niet achterhaald

Bij smartphonebouwer Huawei moesten ze even slikken deze week. Het bedrijf introduceerde recent de nieuwe Nova 3 smartphone. De Nova 3 is met zijn vier ingebouwde camera’s volgens Huawei een echte ‘camera powerhouse’ en het bedrijf illustreert dat in een reclamecampagne met prachtige foto’s. Foto’s die door de camerapositie suggereren selfies te zijn. Android Police ontdekte echter dat niet de Huawei 24 megapixel camera met kunstmatige intelligentie verantwoordelijk is voor de perfecte foto’s, maar een fotograaf met een spiegelreflexcamera. De good old spiegelreflex levert kennelijk nog altijd betere foto’s op. Innovaties in 2018 maken technologie uit 1861 – het jaar van het spiegelreflex octrooi – bepaald nog niet overbodig.

Iets soortgelijks geldt voor de Cobol developer

Vergeleken met de spiegelreflex is Cobol nog een jonkie. Deze programmeertaal zag het daglicht immers pas in 1960, een eeuw later. Toch hebben alle IT-professionals, zelfs de 60-plussers, al in het begin van hun carrière gehoord dat de Cobol developer een uitstervend ras vormt. Iets dat steeds opnieuw onzin blijkt te zijn.

Niet dat er hippe startups zijn die in een mainframe investeren om daarop Cobol applicaties ontwikkelen. Maar de realiteit is wel dat belastingdiensten, banken, luchtvaartmaatschappijen en tal van andere organisaties wereldwijd nog dagelijks enorme aantallen financiële en andere transacties verwerken met zeer complexe software die in Cobol is geschreven.

Zo presenteerde Reuters in 2017 cijfers over het Cobol gebruik binnen de Amerikaanse financiële sector. Daar draait nog 43% van alle banksystemen op Cobol. Systemen waarvoor in totaal 220 miljard regels code zijn geschreven. En met die software wordt dagelijks 80% van alle persoonlijke financiële transacties uitgevoerd (en ook nog 95% van de pinacties bij geldautomaten). En ook vliegtickets worden in veel gevallen nog via een Cobol applicatie gereserveerd.

Volop uitdagingen voor de Cobol developer

Om al die software te kunnen blijven gebruiken, zijn dagelijks talloze Cobol experts in de weer. Om Cobol applicaties te onderhouden, en om ze te koppelen met steeds weer nieuwe systemen. Maar ook om bestaande Cobol applicaties te migreren naar modernere ontwikkelomgevingen en -platformen. Iets dat verre van eenvoudig is, en soms zelfs bijna onmogelijk. Want de processen waarvoor Cobol software wordt gebruikt, zijn zonder uitzondering bijzonder ingewikkeld.

Bovendien blijken veel moderne ontwikkeltalen voor sommige berekeningen van nature minder geschikt dan Cobol. Bijvoorbeeld omdat ze standaard gebruik maken van floating-point berekeningen, waar Cobol nog fixed-point ondersteunt. De mainframe expert Marianne Bellotti citeert in een van haar blogs een Cobol expert bij de Amerikaanse belastingdienst IRS die vertelt over de vruchteloze pogingen om specifieke Cobol software te migreren:

“We tried to rewrite the code in Java and Java couldn’t do the calculations right.”

Kortom, ook de Amerikaanse belastingdienst wil graag een smartphone, maar kan voorlopig nog niet zonder de spiegelreflex camera.

Nog niet uitgekeken op Cobol?

Ook wij zien bij Myler regelmatig interessante Cobol opdrachten voorbij komen. Zeker omdat de tegenwoordige Cobol developer natuurlijk wel meer in zijn mars heeft dan enkel Cobol. Juist op het grensvlak van Cobol en andere technologieën en voor complexe migratievraagstukken zullen de komende jaren nog heel veel Cobol developers nodig zijn. We komen dan ook graag met je in contact. Schrijf je daarom vandaag nog in. Dat kan overigens wél gewoon met je smartphone.

Freelance opdrachten in de Eredivisie?

Freelance opdrachten in de Eredivisie?

Lekker ontspannen de zomer doorgekomen? En nu op zoek naar leuke freelance opdrachten? Dat treft, want veel bedrijven staan in de startblokken met ambitieuze projecten.

Toen afgelopen weekend de Eredivisie van start ging, vroeg ik me direct af hoeveel data science experts daar de komende tijd eigenlijk nodig zijn. Want ons profvoetbal wordt behoorlijk digitaal dit seizoen.

Moneyball, data science in de sport

Louis van Gaal presenteerde recent als VPRO zomergast een interessante keuzefilm, Moneyball. Een honkbalfilm over teammanager Billy Bean van de Oakland Athletics die door een krap budget wordt gedwongen buiten de gebaande paden te denken. Behoorlijk lastig in de traditionele honkbalwereld waarin – zie de hilarische scouting scene – talenten worden beoordeeld met platte wijsheden als ‘he has an ugly girlfriend, so a lack of confidence’. Om met weinig middelen toch succes te hebben, huurt Bean een net afgestudeerde Harvard-econoom in. Die helpt hem met behulp van statistische analyses een winnend team te vormen uit de 2e en 3e garnituur spelers. Dat zoiets werkt, bewees Bean in 2002. Dat jaar schreef Oakland Athletics geschiedenis met een ongeslagen reeks van 20 wedstrijden.

Eredivisie verzamelt 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd

Moneyball is natuurlijk geromantiseerd, maar feit is dat de sportwereld behoorlijk terughoudend is als het om innovaties gaat. In de eredivisie zijn ze echter om. Bij de aanvang van het nieuwe seizoen kondigden de samenwerkende eredivisieclubs aan dat ze dit seizoen starten met het collectief verzamelen en delen van data uit alle wedstrijden.

In alle stadions zijn hypermoderne camera’s geïnstalleerd die 25 keer per seconde alle bewegingen van spelers en de bal registreren. Dat levert per wedstrijd 3,5 miljoen datapunten op. Om spelers te analyseren, hun teamprestaties, de gebruikte tactieken en de tegenstanders. Moneyball 2.0 dus. Het trackingsysteem wordt ook al gebruikt in de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, bij Champions League-wedstrijden en in de Amerikaanse Major League Baseball.

Een aantal clubs gaat nog een stap verder en verzamelt soortgelijke data bij de eigen trainingen. Ook worden de spelersdata nog verrijkt met zogeheten event data: aantallen doelpunten, assists, balbezit, tackles etc. Het uiteindelijke doel is om met behulp van geavanceerde data analyse de kwaliteit van ons voetbal naar een hoger plan te tillen. 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd, van alle 306 eredivisie wedstrijden in een seizoen. Een droom voor data science specialisten en als je op zoek bent naar uitdagende freelance opdrachten op dit gebied, kun je waarschijnlijk niet wachten om met zo’n dataset aan de slag gaan.

Freelance opdrachten op eredivisie niveau

Nu verwacht ik niet dat we bij Myler direct tientallen freelance opdrachten hebben bij verschillende eredivisieclubs (al moet je ook niet verbaasd zijn). Maar ook onze andere klanten doen dagelijks aan topsport binnen hun eigen vakgebied en zijn op zoek naar freelance IT-professionals om hen te helpen. We zien dan ook volop boeiende freelance opdrachten binnenkomen. Voor data science projecten vanzelfsprekend. Maar ook op het gebied van cybersecurity, applicatieontwikkeling of IT-beheer. Stuk voor stuk uitdagende freelance opdrachten bij topteams in het bedrijfsleven. Een mooi moment voor jou om weer eens na te denken over een nieuwe opdracht. Check onze actuele vacatures en schrijf je direct in. Kunnen we samen scoren.

PS Ben jij technisch manager binnen een professionele sportorganisatie? En ben je benieuwd of Myler data science experts kan verzorgen? Neem dan zeker contact op, want we kennen die ‘Whizzkids-type-Moneyball’ inderdaad!

Omscholing nodig, Python Developer?

Omscholing nodig, Python Developer?

Moet je je zorgen maken als Python developer, nu Python-goeroe Guido van Rossum de Python community verlaat? Betekent zijn vertrek dat je moet gaan omscholen? Niets is minder waar, want Python lijkt populairder dan ooit.

Guido van Rossum, de ‘oer’ Python developer

Wie op ‘van Rossum’ googelt, komt geheid op Maarten van Rossem uit. Maar hoe bekend onze nationale troetel-historicus annex brombeer inmiddels ook is, er is een van Rossum (met een ‘u’ overigens) die veel meer invloed heeft. Zeker buiten onze landsgrenzen.

De naam is Guido van Rossum. Deze topprogrammeur heeft een carrière achter de rug bij gerenommeerde organisaties als het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Google en Dropbox. In zijn jaren bij het CWI ontwikkelde hij de eerste versie van de open sourcetaal Python, zijn geesteskind. Python is geen afkorting van een mondvol technische termen, maar verwijst simpelweg naar van Rossum’s favoriete tv-programma, Monty Python’s Flying Circus (de volledige serie vind je inmiddels op Netflix).

Het idee achter Python is een ontwikkeltaal waarin met heldere, begrijpelijke statements wordt geprogrammeerd. Van Rossum had moeite met het feit dat veel talen een overkill aan symbolen gebruiken. Hij gebruikt zelf Perl als voorbeeld:

“Een taal die vrijwel volledig uit het bovenste rijtje van je toetsenbord bestaat, in shift-modus.” ~Van Rossum over Perl~

Leesbare Python-code

Met Python kun je ‘leesbare’ code ontwikkelen waarin bijvoorbeeld regelinspringing wordt gebruikt om structuur aan te brengen. Het doet veel mensen denken aan de pseudocode die vaak wordt gebruikt om algoritmes uit te leggen. Python levert toegankelijke code op die de lezer toont wat een algoritme doet, maar waarmee je tegelijkertijd daadwerkelijk de software bouwt. De droom van veel ontwikkelaars.

Het resultaat is een taal die in korte tijd erg populair werd voor een veelheid van toepassingen. Een taal die zoals veel ontwikkeltalen door een open source community verder wordt ontwikkeld. Die community werd al sinds het prille begin door van Rossum geleid. Tot afgelopen juli dus, toen hij bekend maakte terug te treden als ‘Benevolent Dictator For Life’.

Wat betekent dit voor jou als Python developer?

Niet zoveel gelukkig, want het blijft druk en uitdagend voor Python specialisten. De reden dat van Rossum vertrekt heeft te maken met interne meningsverschillen en fricties binnen de Python community. Niet uniek binnen open source gemeenschappen. Maar Python is als programmeertaal inmiddels zo wijdverbreid en populair, dat deze hick-up geen probleem is. Van Rossum’s geesteskind is volwassen.

Zeker omdat Python door zijn kracht en elegantie niet ‘gewoon populair’ is, maar op een aantal gebieden zelfs een toonaangevende ontwikkeltaal is geworden. Hoewel je met Python alle mogelijke software en scripts kunt ontwikkelen, ligt de kracht met name in het ontwikkelen van software met complexe wiskundige algoritmes. Python heeft dan ook een grote footprint binnen data science, AI en machine learning toepassingen.

Volop werk voor de Python developer

Omscholen is dus absoluut niet nodig voor de Python specialist. Integendeel, developers met Python kennis zijn werkelijk overal nodig vandaag de dag!

Kijk maar in ons overzicht met developer vacatures en opdrachten. En ook jij weet natuurlijk dat goede developers nooit maar één taal beheersen. Een ontwikkeltaal is slechts gereedschap. Python developers hebben evengoed ervaring in Java, C++, R of andere talen. Ben jij die veelzijdige Python developer en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Meld je dan direct aan! We komen graag met je in contact.

Pega architect in de spotlights

Pega architect in de spotlights

Met de groeiende lijst gebruikers wereldwijd en de erkenning van analisten als Gartner, timmert Pega stevig aan de weg. Tijd voor een kennismaking. Wat is Pega en wat doet de Pega architect?

Pega architect op de kruising van klantcontact en procesautomatisering

Deze softwareleverancier bestaat inmiddels 35 jaar en heeft verschillende producten in haar portfolio. Waaronder uitgebreide crm en customer onboarding toepassingen. Maar ook software voor procesoptimalisatie waarin kunstmatige intelligentie en Robotic Process Automation (RPA) een centrale rol spelen.

Bij dat RPA concept worden innovatieve software robots ontwikkeld om routinematige schermtaken zoveel mogelijk te automatiseren. Een deel van de oplossingen is dan ook vooral gericht op klantinteractie, maar net zo goed digitaliseren we met behulp van Pega software complexe bedrijfsprocessen in de backoffice. Op beide vlakken wordt het bedrijf gezien als een toonaangevende speler. Gartner neemt Pega al 9 jaar op als ‘leader’ in haar Magic Quadrant voor crm customer engagement centers. Terwijl Forrester het bedrijf op het gebied van procesautomatisering de hoogst mogelijke scores gaf op een lijst met 20 criteria. Je ziet dat als Pega architect terug in de projecten die je uitvoert. Daar kunnen uiteraard customer loyalty, klantretentie en cross/up-selling projecten bijzitten. Maar evengoed zijn er projecten op het gebied van operational excellence en workforce automation.

Klanten van Pega systems vind je overigens wereldwijd. In Nederland zijn er bekende klanten als Rabobank, Transavia en Philips. En eerder dit jaar selecteerde retailer De Mandemakers Groep de software voor het nieuwe crm. Bij die keuze bleek vooral die synergie tussen de crm software en de proces optimalisatie functies een belangrijk argument.

Voorbeeldcase: Pega voor financiële diensten

De Rabobank stroomlijnde met behulp van Pega Systems het complete proces van kredietverlening en leasen binnen de zakelijke markt. De bank bedient met haar lease- en financieringsportfolio zo’n 40% van alle grote ondernemingen in Nederland. Om daarin concurrerend te blijven, moest het inmiddels te trage en papieren proces drastisch worden gereorganiseerd. En dat is gelukt!

Met behulp van het low-code Pega Platform is het complete krediet- en leaseproces gedigitaliseerd. Het goedkeuren van een lening kan nu binnen een dag (voorheen weken), terwijl een lease-aanvraag zelfs binnen een minuut kan worden afgehandeld. Het aantal documenten voor een kredietaanvraag is teruggebracht van 10 naar 3. Rabobank gaat met deze oplossing bijna 70 miljoen euro per jaar besparen.

Mooie uitdagingen voor de Pega architect

Via Myler vind je veeleisende projecten voor ambitieuze Pega professionals. Heb jij die Pega kennis en de brede ervaring van een architect? Dan moet je zeker onze actuele architecten opdrachten even checken. En schrijf je direct in, want we komen graag met Pega professionals in contact!

Bedankt, Citrix beheerder!

Bedankt, Citrix beheerder!

Een Citrix beheerder herinnerde mij eraan: op 27 juli is het ‘Dag van de Systeembeheerder’. Deze dag is speciaal in het leven geroepen om systeembeheerders één keer per jaar in het zonnetje te zetten. Dat doen we dan ook met alle plezier!

Ken jij je systeembeheerder eigenlijk?

Veel mensen kennen hun systeembeheerder helemaal niet. Juist omdat die zijn of haar werk prima doet, zodat onze computers het ‘gewoon doen’. Software updates lijken automatisch te worden uitgevoerd, applicaties draaien probleemloos op de servers en iedereen kan zijn werken op het moment, de plek en met het device naar keuze.

Dat daarvoor op de achtergrond systeembeheerders aan het werk zijn, beseffen we meestal niet. Vooral omdat ze dat vaak buiten kantoortijd doen. Ze willen ons, als gebruikers, liever niet hinderen en trekken pas deur achter zich dicht als de boel weer werkt. Systeembeheerders moeten regelmatig ’s avonds en in het weekend bereikbaar zijn. En als het onverhoopt toch een keer niet werkt zoals het zou moeten, fungeren ze ook nog eens als Kop van Jut.

Daarom is het ieder jaar op de laatste vrijdag van juli de internationale Systeembeheerdersdag (ofwel de System Administrator Appreciation Day). Het is dé gelegenheid om jouw waardering te tonen aan die betrokken, hardwerkende collega’s! Ook bij Myler nemen we ons petje af voor de systeembeheerder. Zowel de beheerders van onze eigen IT systemen als de talloze IT experts die via onze bemiddeling ergens als beheerder aan de slag zijn.

Petje af voor de Citrix beheerder

Dat geldt dus ook voor de Citrix beheerder die ik sprak. Citrix staat bij veel bedrijven in het centrum van het IT landschap. Met oplossingen als bijvoorbeeld XenApp, XenDesktop en XenServer verzorgen ze de virtualisatie van servers, desktops en applicaties. Zonder deze Citrix-oplossingen hebben gebruikers geen toegang tot hun bestanden, applicaties en netwerken.

Een Citrix beheerder speelt dan ook een cruciale rol. Met zijn brede kennis van de Citrix-producten zorgt hij voor de dagelijkse beheertaken, maar kan hij ook tweede- en derdelijns problemen oplossen. Ook kan hij scripts ontwikkelen om het beheer steeds verder te automatiseren en digitaliseren. En natuurlijk is hij verantwoordelijk voor change management en documentatie.

Contacten met klanten en gebruikers ziet hij als de perfecte kans om zijn kennis te verrijken. En net als zijn andere systeembeheercollega’s staat hij vaak bij nacht en ontij klaar om nieuwe software uit te rollen of urgente problemen op te lossen.

We zoeken steeds vaker die ideale Citrix beheerder

Regelmatig hebben we uitdagende vacatures of opdrachten voor zo’n ervaren Citrix beheerder.

Maar ook als je nog wat minder ervaren bent, komen we graag met je in contact. Als je het maar leuk vindt om een stap extra te zetten om je kennis en ervaring uit te bouwen. En als je maar uit het juiste ‘systeembeheerdershout’ bent gesneden!

Als dat zo is, meld je dan nu aan en check de laatste beheeropdrachten.

HeadFirst Source Group neemt Myler over

HeadFirst Source Group neemt Myler over

Myler en branchegenoot HeadFirst Source Group NV hebben overeenstemming bereikt over het samengaan van beide organisaties.

Marktleider in kennisbemiddeling

Myler en HeadFirst Source Group vormen samen de marktleider in de Benelux op het gebied van inhuur van externe professionals, met een grote diversiteit aan diensten; search, contract handling, pay-rolling, managed service providing en Global Sourcing.

Dagelijks werken circa 7.000 professionals via de groep bij meer dan 100 opdrachtgevers. De variëteit aan diensten, gecombineerd met de omvang, biedt mogelijkheden om grote internationaal opererende organisaties nog beter van dienst te zijn én de internationale footprint van de organisatie verder uit te breiden tot buiten de Benelux.

Wat betekent het samengaan voor onze professionals en opdrachtgevers?

Het samengaan heeft alleen maar positieve gevolgen voor alle businesspartners van Myler. Wij blijven de betrouwbare partner zoals jij die kent en elke organisatie behoudt haar vaste contactpersoon binnen Myler. De kwaliteit van de dienstverlening zal niet afwijken van onze normale, hoge standaard. Sterker nog, de combinatie vormt de marktleider in de Benelux op het gebied van inhuur van externe professionals; matchmaking en contracting. Hierdoor kunnen wij jou nog meer commerciële kansen bieden bij ruim honderd grote opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Wil je meer informatie?

Lees dan de uitgebreide informatie over het samengaan in dit persbericht. Heb je vragen? Richt je dan tot jouw contactpersoon binnen Myler of stuur een mail naar marketing@myler.nl.

Namens de medewerkers van Myler,

Met vriendelijke groet,

Geo van der Wilk (CEO Myler)

ICTU selecteert Myler opnieuw als preferred supplier

ICTU selecteert Myler opnieuw als preferred supplier

Op 3 juni 2019 vond de ondertekening plaats van de nieuwe ICTU raamovereenkomsten voor de tijdelijke inhuur van externe resources.

Betrokken partijen die in deze nieuwe overeenkomsten deelnemen zijn Myler, Hinttech en Between.

Nieuwe overeenkomsten voor inhuur extern personeel

De nieuwe raamovereenkomsten betreffen de inhuur van extern personeel voor een periode van twee jaar met de mogelijkheid van verlenging van twee keer een jaar. De raamovereenkomsten vervangen de huidige raamovereenkomsten. De uitvraag voor deze raamovereenkomsten vond zoals gebruikelijk plaats via publicatie van de Europese aanbesteding op TenderNed op 21 november 2018.

André Regtop, algemeen directeur van ICTU:

“Voor onze projecten is het essentieel dat we gebruik kunnen maken van een flexibele schil van experts die hun kennis en ervaring bijdragen op de gebieden waar we dat nodig hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook met deze nieuwe raamovereenkomsten hierin kunnen voorzien.”

Uitdagende mogelijkheden voor extern personeel

Met de gekozen constructie maakt ICTU het mogelijk voor extern personeel uit alle segmenten van de markt – van grotere marktpartijen tot zzp’ers – om mee te werken aan maatschappelijk relevante projecten bij ICTU.

Flexibel werken bij ICTU?

Ben je op zoek naar een tijdelijke opdracht bij ICTU? Bekijk dan hier ons opdrachtenaanbod en meld je meteen even aan. We houden je dan automatisch op de hoogte.

Een droombaan in Nederland voor Software Engineer Alexander

Een droombaan in Nederland voor Software Engineer Alexander

Dankzij ons Global Sourcing team heeft een van onze opdrachtgevers binnenkort weer een buitenlandse topper aan het werk. Costa Ricaan Alexander start dan aan zijn droombaan als Software Engineer en vertelt je in dit interview graag hoe dit zo liep.

Hoe heb je Myler gevonden, Alexander?

Ik kende Myler niet tot ik een uitnodiging kreeg via LinkedIn. De recruiter legde me vriendelijk uit hoe jullie werken. Ook stuurde ze me een lijst met beschikbare software developer posities die aansloten op mijn vakkennis, technische achtergrond en interesse.

Ik was aangenaam verrast maar tegelijkertijd ook een beetje sceptisch. Als ingenieur met een Latijns-Amerikaanse achtergrond denk je er wel eens aan hoe het zou zijn om in Nederland te kunnen wonen en werken. Dat leek echter meer een droom dan een reële mogelijkheid. Maar nadat ik me had verdiept in Myler en de potentiële werkgever veranderde mijn aanvankelijke scepsis in opwinding. De twijfels verdwenen en ik realiseerde me dat op een perfect moment de kans van mijn leven voorbij kwam. Op een moment dat ik er totaal niet op rekende.

Wat is je beroep en specialisatie?

Ik ben in 2007 afgestudeerd als elektrotechnisch ingenieur aan het Instituto Tecnológico de Costa Rica (TEC). Ik heb 3 jaar gewerkt aan de ontwikkeling en testen van embedded software voor de luchtvaartindustrie, zoals bijvoorbeeld digitale hoogtemeters en zogenaamde stall warning systemen.

Ruim 7 jaar geleden stapte ik over naar Intel. Daar heb ik zogenaamde ‘Post-Silicon’ werkzaamheden uitgevoerd op het gebied van performance, power en functionele en logische validatie voor servers.

Waarom wil je graag in Nederland wonen en werken?

Mijn verblijf in Nederland betekent een prachtige kans om de wereld buiten mijn eigen comfortzone te verkennen. Onderdeel uitmaken van een andere cultuur, een nieuwe taal leren, mensen met andere denkbeelden leren kennen en prachtige plaatsen bezoeken. Ik heb Nederland twee keer bezocht en vindt de atmosfeer en de vriendelijkheid van de mensen fascinerend. Dat geeft een heel bijzonder gevoel en ik hoop dat dit een geweldige ervaring zal zijn voor mijn gezin en mijzelf.

Ik krijg hier constant de kans mezelf te bewijzen wat ik kan, nieuwe dingen te leren en nieuwe vaardigheden op te doen. Niet alleen technische vaardigheden maar ook ‘people skills’. Ik kan hier werken met de beste professionals bij het beste bedrijf van de wereld.

“Werken in Nederland is een professionele droom voor me.”

Wat vind je van onze samenwerking?

Ik vind de samenwerking tot nu toe geweldig. De recruiter was erg vriendelijk en behulpzaam gedurende het hele traject. Bij het vinden van een geschikte positie en de eerste kennismaking met de Nederlandse cultuur was dat enorm motiverend. Je merkt dat ze écht van haar vak houdt en ze is er bovendien bijzonder goed in.

Bij de afronding van het recruitmentproces werd ik ondersteund door de afdeling Contractmanagement. Zij verzorgden professioneel en met veel betrokkenheid het contract. Ook het juridische papierwerk voor bijvoorbeeld een ‘Machtiging tot Voorlopig Verblijf’ voor mij en mijn gezin is keurig in orde gemaakt. Deze positieve benadering en de constante bereidheid van Myler-medewerkers om te helpen, hebben we heel erg gewaardeerd. Ik ben jullie enorm dankbaar.

Wij zijn blij dat je droom bij ons uitkomt!

Wij zijn jou enorm dankbaar voor je mooie woorden en je prachtige foto. Dat strand zul je hier wel moeten missen 😉 Heel veel succes met je dreamjob!

Wehkamp selecteert Myler opnieuw voor samenwerking

Wehkamp selecteert Myler opnieuw voor samenwerking

Wehkamp verlengt de samenwerking met Myler. De opdracht heeft een looptijd van twee jaar. Binnen dit verlengde contract verzorgt Myler naast het beheren van de flexibele arbeidscontracten, ook (eventuele) screenings en het gehele facturatieproces.

Als vervolg op een succesvolle bestaande relatie de afgelopen drie jaar met Wehkamp, zal Myler wederom binnen het IT-contractdomein invulling geven aan de flexibele arbeidsschil van Wehkamp. Hierbij staat de kwaliteit, snelheid en efficiëntie bij in het samenwerkingsproces voorop.

Geo van der Wilk, CEO van Myler: “Na de geslaagde samenwerking tussen Myler en Wehkamp de afgelopen drie jaar, ben ik verheugd dat we opnieuw geselecteerd zijn om dit succes gezamenlijk voort te zetten. Myler heeft zich de afgelopen jaren bewezen als betrouwbare en gedegen partner voor het volledig ontzorgen van het flexibele inhuurproces van onze opdrachtgevers. Binnen Myler kijken we er naar uit om het partnerschap met Wehkamp verder te optimaliseren.”

Groeistrategie

De verlenging van het contract met Wehkamp staat in lijn met het succesvolle afgelopen jaar en de daarin gewonnen aanbestedingen en partnerschappen. Zo voegde Myler in 2017 DICTU, het CAK op IT en daarna ook op non-IT expertise, Compello en de Belastingdienst aan zijn portfolio toe. En stond dit jaar voor Myler in het teken om, ondanks de schaarste in IT-expertise, een zeer krachtig inhuurapparaat te zijn voor zijn opdrachtgevers, waaronder door de Global Sourcing dienstverlening. Geo van der Wilk: “We zien dat onze opdrachtgevers echt het partnerschap zoeken om kennis te delen en samen versterkend de markt te betreden. Met de expertise die we binnen Myler in huis hebben en de organisaties om ons heen onderscheiden we ons in de markt als een ontzorger voor onze opdrachtgevers. Dit uit zich niet alleen op het gebied van flexibele inhuur, maar ook op compliancy, de wet DBA, trends en ontwikkelingen en innovatieve oplossingen. Eén van die innovatieve oplossingen is onze Global Sourcing dienstverlening waarbinnen we professionals met schaarse expertises uit Oost-Europa inzetten bij onze opdrachtgevers in Nederland.”

Klaar met je werk, AVG privacy specialist?

Klaar met je werk, AVG privacy specialist?

Kom je nog aan slapen toe, AVG privacy specialist? Of werk je momenteel het klokje rond? Feit is dat de AVG-invoeringsdatum – of beter gezegd de handhavingsdatum – voor de deur staat.

25 mei is het zover en gaat de Autoriteit Persoonsgegevens de wet actief handhaven en kan men boetes uitdelen. Voor jou als AVG privacy specialist zal het werk er dan zeker nog niet opzitten. Naarmate de deadline nadert komen steeds meer bedrijven en zelfs hele sectoren er achter dat de invoering toch iets meer voeten in de aarde heeft dan men oorspronkelijk dacht. Zo bleek uit recent onderzoek van DDMA, de branchevereniging voor data (!) en marketing – dat ruim 60% van haar leden nog niet eens een privacy-beleid heeft.

Nog even over 25 mei, D-day voor de AVG privacy specialist

Op 25 mei moeten bedrijven voldoen aan de regels zoals de zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze AVG is de Nederlandse versie van de EU-breed afgesproken General Data Protection Regulation (GDPR). Nederlands betekent in dit geval enkel een vertaling want de wetgeving is daadwerkelijk overal in de EU hetzelfde. Ruwweg moeten bedrijven de 25e de volgende zaken op orde hebben:

 • Een sluitende registratie van welke persoonsgegevens ze opslaan, wie er bij kan en waarvoor. Inclusief de elektronisch geregistreerde toestemming van de klanten. De tijd van de automatisch verzonden nieuwsbrief omdat je ooit iets hebt gedownload, ligt dan definitief achter ons.
 • De toestemming van klanten moet bovendien snel getoond kunnen worden, evenals welke data dan exact zijn opgeslagen. En op verzoek moet het bedrijf de gegevens ook weer kunnen verwijderen.
 • Bij de IT systemen en processen moeten privacybeschermende maatregelen zijn ingebouwd (Privacy by Design). Bovendien moeten alle privacy settings standaard zo veilig mogelijk zijn ingesteld (Privacy by Default).
 • Organisaties die veel of extra gevoelige persoonsgegevens verwerken, moeten een zogeheten Data Protection Officer (DPO) of Functionaris Gegevensbescherming (FG) hebben aangesteld. Deze professional is met een grote mate van autonomie verantwoordelijk voor de compliance met de wetgeving.
 • Men moet er op zijn voorbereid dat eventuele datalekken direct worden gemeld aan de autoriteiten en zo nodig ook aan de betrokkenen klanten.
 • En dat alles op straffe van stevige boetes als zaken niet op orde blijken te zijn. Boetes die miljoenen kunnen bedragen of een fors percentage van de wereldwijde omzet, afhankelijk van welk bedrag hoger uitvalt.

En daarna? Omscholen van de AVG Privacy specialist?

Als we 25 mei achter ons hebben, wat dan? Heeft dan iedereen dikke handboeken gemaakt die onderin een kast worden gelegd? Kunnen alle privacy specialisten op zoek naar iets anders? AVG als het nieuwe Millennium project, zoiets?

Integendeel. De invoering van de AVG is slechts het begin. Eigenlijk begint in veel gevallen op 25 mei pas het echte werk. De introductie van de AVG betekent vooral dat vanaf nu bij veel zaken privacy centraal zal staan. Er zal geen IT-project meer starten zonder dat de impact op de privacy moet worden meegenomen. Voor jou als AVG Privacy specialist is dat goed nieuws. Ook bij Myler zien we veel vacatures en interim opdrachten rondom privacy en beveiligingsvraagstukken. Meld je nu aan en check direct het overzicht van onze huidige opdrachten. We gaan uiteraard voorzichtig om met je gegevens.

Cyber Security Raad vreest tekort aan cybersecurity specialisten

Cyber Security Raad vreest tekort aan cybersecurity specialisten

De vraag naar cybersecurity specialisten groeit enorm hard. Tegelijkertijd constateert de Nederlandse Cyber Security Raad dat er een braindrain dreigt. Veel kansen dus voor cybersecurity specialisten om door te groeien.

De vraag naar cybersecurity specialisten groeit enorm hard. Een van de oorzaken in Nederland is de aanstaande invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Tegelijkertijd constateert de Nederlandse Cyber Security Raad dat er een braindrain dreigt. In een markt waarin steeds meer werk voor cybersecurity specialisten ligt, ziet deze raad veel specialisten naar het buitenland vertrekken. Genoeg kansen dus voor cybersecurity specialisten die blijven.

Braindrain van cybersecurity specialisten?

Hoogleraar Bibi van den Berg van de raad spreekt daadwerkelijk van een noodsituatie. In een interview met het FD constateert ze dat er steeds meer cybersecurity specialisten worden opgeleid, maar dat de hoeveelheid werk nog veel sneller toeneemt: Van den Berg heeft het hier specifiek over onderzoekers en docenten, maar automatisch geldt dit ook voor de specialisten die daadwerkelijk de projecten bij bedrijven en overheid moeten gaan bemensen. Ook daar lijkt steeds meer behoefte aan specialisten te ontstaan.

“We leiden steeds meer studenten op in cybersecurity. In Delft sprong het aantal studenten in een jaar van 400 naar 1000 en bij mij in Leiden gaat het komend jaar naar verwachting van 150 naar 300. Maar een groot deel vertrekt na de studie naar het buitenland. In Duitsland krijgen postdocs zomaar een riant onderzoeksbudget en een eigen onderzoeksgroep.”

350.000 extra cybersecurity specialisten nodig binnen 5 jaar?

Vorig jaar al meldde het International Information System Security Certification Consortium dat binnen 5 jaar in Europa 350.000 cybersecurity-vacatures zouden ontstaan. En dat alleen al als gevolg van de invoering van de GDPR (General Data Protection Regulation). Dat is de Europese wetgeving, die in Nederland AVG wordt genoemd. Mede dankzij deze nieuwe strenge wetgeving groeit cybersecurity als vakgebied in Europa harder dan elders in de wereld.

Overigens geeft hoogleraar van den Berg in het genoemde interview aan dat de vraag nadrukkelijk méér omvat dan puur technische cybersecurity specialisten: Er zijn dus meer mensen nodig die kunnen schakelen tussen techniek en business. En dat beperkt zich niet alleen tot organisatorische, bedrijfseconomische en regelgeving vraagstukken. Kennis van psychologie en gebruiksgedrag lijkt soms nog veel belangrijker. Waarom maken mensen bijvoorbeeld toch gebruik van USB sticks, zelfs als de IT afdeling de USB-poorten afplakt? Waarom worden desktop telefoons conform bedrijfsbeleid met een pincode beveiligd, maar geeft de beheerafdeling vervolgens iedereen dezelfde pincode omdat er anders zoveel naar de helpdesk wordt gebeld?

“Mij valt op dat er steeds meer vraag komt naar mensen die begrijpen wat er speelt aan de niet-technische kant. Hoe en waar zit cybersecurity in je organisatie? Hoe zit het juridisch en internationaal? Hoe volg je de wet- en regelgeving? Zijn er economische prikkels om iets te doen?”

Veel kansen voor beginnende en ervaren cybersecurity specialisten

Je ziet het. Als je als cybersecurity specialist op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, zijn er kansen genoeg. Of het nu om vaste vacatures gaat of om tijdelijke interim opdrachten, check zeker even de mogelijkheden voor security experts op de Myler site. Schrijf je nu in en je krijgt direct toegang tot de laatste opdrachten voor cybersecurity specialisten.

Enterprise Architectuur in de zorg, van patiëntenkluis tot ziekenhuis

Enterprise Architectuur in de zorg, van patiëntenkluis tot ziekenhuis

Hoewel het vakgebied Enterprise Architectuur niet altijd even duidelijk is afgebakend, werd me deze week wel weer duidelijk wat een prachtige uitdagingen er spelen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Van 17 t/m 19 april werd de vakbeurs Zorg & ICT georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht – bijna een thuiswedstrijd voor Myler – en daar werd duidelijk wat voor complexe enterprise architectuur vraagstukken spelen in de zorg. En niet alleen in de zorg overigens.

Zorg en ICT toont enterprise architectuur uitdagingen

Voor veel mensen is de zorg een glashelder voorbeeld van hoe ingewikkeld het is om met verschillende organisaties een samenhangende dienst te bieden aan klanten en in dit geval dus patiënten. De hele keten – van huisarts tot ziekenhuis en van specialist tot apotheek – moet naadloos samenwerken om patiënten te helpen.

Er zijn indrukwekkende digitale ontwikkelingen binnen de zorg. Sommigen daarvan helpen bij specifiek zorgtaken, zoals slimme software voor diagnostiek of geavanceerde zorgrobots. Anderen hebben bijvoorbeeld betrekking op het verzamelen en gebruiken van informatie uit verschillende bronnen (patiëntdata, vakliteratuur, medische databases) om diagnostiek en behandeling te verbeteren. Of zorgen voor een eenvoudiger ontsluiting van patiënt- en zorggegevens voor alle betrokkenen. Van dashboards waarmee het Elektronisch Patiënt Dossier (EPD) goed is te beheren tot een digitaal patiënten kluisje waarin iemand zelf zijn of haar actuele medicatiedossier kan bewaren en inzien.

Tegelijkertijd is vaak nog volkomen onduidelijk hoe we al die prachtige zorginnovaties kunnen laten samenwerken. Op een dusdanige manier dat de zorg betrouwbaar en veilig blijft, terwijl de privacy van patiënten gewaarborgd is. Dat zijn uitdagende Enterprise Architectuur vraagstukken, zo bleek tijdens een expert sessie over dit onderwerp.

Debat over centrale architectuur binnen de zorg

Tijdens het door Computable georganiseerde debat op Zorg & ICT werden deze uitdagingen nog maar eens helder neergezet. Vertegenwoordigers van grote IT-dienstverleners, zorgverleners en architecten kruisten de degens over hoe het verder moet met de digitalisering binnen de zorg. Duidelijk werd dat er bij veel spelers de behoefte is aan een meer centraal georganiseerde architectuur tussen alle partijen in de zorgketen. Op zo’n uniforme zorgarchitectuur kunnen allerlei partijen vervolgens hun eigen onafhankelijk zorgdiensten aanbieden en systemen koppelen. Waarbij zo’n centrale architectuur zorgt dat zaken als privacy, efficiency en kwaliteitsbewaking op een toekomst vaste wijze zijn georganiseerd. Dat is overigens allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de deelnemers verwees naar landen waar zulke zaken iets meer top-down door de overheid worden afgedwongen en verzuchtte dat op dit vlak een beetje ‘Poetinisme in de zorg’ geen kwaad zou kunnen.

Nieuwe uitdagingen op enterprise architectuur gebied?

Het is zomaar een voorbeeld van hoe uitdagend het werk van enterprise architectuur professionals is. Ik noemde al dat hun rol niet altijd even duidelijk is binnen de organisatie. Een onderzoek uit 2017 door het Nederlands Architectuur Forum (NAF) onder 47 enterprise architecten toont dat velen van hen worstelen met de definitie van hun rol, de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die ze hebben en hoe ze hun werk moeten inrichten. Enterprise architecten zijn betrokken bij belangrijke besluiten als het gaat om de inrichting van organisatie en IT. Maar tegelijkertijd moeten ze vaak knokken om de eigen positie en rol binnen de organisatie vorm te geven.

De beloning is echter groot. Als enterprise architect doe je werk dat er toe doet. Je bent direct betrokken bij de digitalisering van ondernemingen, organisaties en – zie het voorbeeld van de zorg – zelfs complete sectoren. De uitdagingen zijn enorm. Inhoudelijk natuurlijk want het gaat om complexe vraagstukken in een steeds veranderende omgeving. Maar ook van je organisatorische en persoonlijke vaardigheden wordt veel gevraagd. Want hoe zorg je dat binnen een organisatie of branche één gezamenlijke visie op de enterprise architectuur wordt ontwikkeld? Als enterprise architect ben je daar wellicht niet alléén verantwoordelijk voor. Maar jouw communicatie en overtuigingskracht zijn wel cruciaal om dat resultaat te bereiken.

Als architect op zoek naar nieuwe enterprise architectuur uitdagingen?

Meld je dan zeker aan op onze website of check onze laatste architectuur vacatures en opdrachten. Voor jou als enterprise architect zijn het mooie tijden met volop uitdagende projecten.

Debriefing? Maak je opdrachtgever blij met een evaluatie!

Debriefing? Maak je opdrachtgever blij met een evaluatie!

Een debriefing? Al dat extra werk, zit je daar wel op te wachten? Mijn antwoord: ja. Het weglaten van een goede debriefing en evaluatie kunnen je potentieel veel werk opleveren.

Waarom een debriefing?

Een gebrek aan een duidelijke debriefing kan je in een later stadium problemen opleveren. Het is leuk als je opdrachtgever jou begrijpt, maar begrijp jij de opdracht goed? Koppel terug aan je opdrachtgever:

 • Kort samengevat wie je bent/wat je doet
 • Wat de huidige situatie van de opdrachtgever is in jouw visie
 • Wat het resultaat moet zijn, in je eigen woorden. Heeft je opdrachtgever geen duidelijk doel omschreven?
 • Formuleer dit dan zelf. Laat zien dat je de wensen van je opdrachtgever begrijpt.
 • Wat jouw plan is om daar te komen
 • Wat je vanuit jouw professie ziet als mogelijke risico’s

Zet dit niet in een losse mail, maar maak een bestandje aan dat je keer op keer kunt gebruiken. Professioneel. En handig als handvat bij je evaluatie.

Hoe ga je evalueren?

Geef vooraf bij je opdrachtgever al aan dat je aan het einde van de opdracht een evaluatie doet. Een evaluatie hoeft geen dagen in beslag te nemen. Maak een eenvoudig format dat je na iedere opdracht gebruikt. Vraag de opdrachtgever bijvoorbeeld om drie goede punten en drie verbeterpunten. Vraag of de prijs-kwaliteitsverhouding volgens hem juist was. Vergeet niet om ook zelf even kort terug te blikken.

Splits de evaluatie op in twee delen: inhoudelijk en werkwijze. Een goede evaluatie betekent werken aan je toekomst. Het geeft jou informatie over wat je bij toekomstige klussen beter aan kunt pakken. Misschien levert het je wel een nieuwe klus op, omdat je laat zien dat je jezelf en je werk serieus neemt!

Op zoek naar een leuke en uitdagende opdracht? Iedere dag komen er tientallen nieuwe opdrachten online op Myler.nl. Registreer je snel en kosteloos op onze website, maak een profiel aan en start vandaag nog met solliciteren. De leukste IT-opdrachten vind je op Myler.nl – Where great people team up.

Technisch applicatiebeheer, wat is dat ook alweer?

Technisch applicatiebeheer, wat is dat ook alweer?

Dit soort vragen horen we eigenlijk niet eens zo heel vaak. De meeste IT’ers weten wel zo ongeveer wat de verschillende functies inhouden. Ongeveer, inderdaad. Want eerlijk is eerlijk, soms is het ook voor de betrokkenen niet helemaal duidelijk wat er precies schuilgaat achter een bepaalde functiebenaming.

En waar de grens ligt tussen twee rollen. Ook zien we regelmatig dat twee bedrijven ongeveer eenzelfde rol hebben gedefinieerd, maar er een verschillende naam aan hebben geven. Bijvoorbeeld bij beheerfuncties. Je hebt functioneel beheerders, technisch beheerders, systeembeheerders en applicatiebeheerders. En dan vergeet ik er ook nog wel een paar.

En technisch applicatiebeheer?

Inderdaad, ook technisch applicatiebeheer is zo’n functiegebied waar je vaak over hoort maar waarover binnen de IT nog wel eens discussie is. De één is daadwerkelijk technisch applicatiebeheerder, terwijl de ander juist beweert dat deze functie helemaal niet bestaat. Hoe zit dat eigenlijk?

Drie soorten IT-beheerders

De mensen die stellen dat technisch applicatiebeheer feitelijk niet bestaat als rol, hebben formeel gelijk. Binnen de gangbare beheerframeworks en procesmodellen als ASL, ITIL en BISL kom je een paar beheerfuncties tegen. Functioneel en technisch applicatiebeheer zitten daar niet bij. Deze drie wel:

 • De technisch beheerder: de man of vrouw die zich gespecialiseerd heeft in de technische infrastructuur die nodig is om al die mooie applicaties binnen een organisatie hun werk te laten doen. De technisch beheerder zorgt ervoor dat bijvoorbeeld servers en databases in de lucht blijven, firewalls functioneren en iedereen via het netwerk met elkaar verbonden blijft.
 • De functioneel beheerder: Deze professional is meer ‘mens- en organisatiegericht’ en is veel in contact met klanten over de functionaliteit van IT applicaties. Is er behoefte aan nieuwe functionaliteiten dan gaat de functioneel beheerder daarmee aan de slag. Maar ook als gebruikers moeten worden opgeleid, is de functioneel beheerder vaak betrokken.
 • De applicatiebeheerder. Houden we over de applicatiebeheerder. Dit is de persoon die exact weet hoe de applicatie er van binnen en buiten uitziet en is opgebouwd. Een echte technische applicatiespecialist die tijdens zijn beheerwerkzaamheden met de functioneel beheerder overlegt hoe bepaalde klantwensen kunnen worden ingevuld. Met technisch beheerders overlegt hij hoe de applicatie binnen de verdere IT infrastructuur optimaal kan functioneren en met ontwikkelteams of de leverancier heeft hij diepgaande discussies over het herstellen van bugs en de ontwikkeling van nieuwe features.

Onderscheid tussen functioneel en technisch applicatiebeheer

Dat is de officiële en veelgebruikte driedeling. Toch maken we bij Myler – en dat doen we uiteraard omdat veel van onze klanten dat ook doen – soms ook nog onderscheid tussen functioneel en technisch applicatiebeheer:

 • De functionele applicatiebeheerder is van nature gericht op de functionaliteit – wat kán ik met de applicatie – maar houdt zich daarnaast bezig met hoe die functionaliteit technisch binnen de software is gerealiseerd. De professional die met klanten kan overleggen over hun wensen, maar dus ook ‘technisch onder de motorkap’ durft te kijken. Om vervolgens samen met ontwikkelaars te bespreken hoe we dat gaan oplossen. Deze applicatiespecialist heeft dus technische knowhow van de applicatie(s) maar ook verantwoordelijkheden die bij andere bedrijven wellicht onder een functioneel beheerder vallen.
 • De technisch applicatiebeheerder heeft juist extra veel technische bagage om applicaties in technisch complexe omgevingen toch perfect te laten draaien. Zeker in de huidige online wereld waarin veel applicaties altijd, overal en tegelijk worden gebruikt, is hij een specialist die zowel de applicatie als de onderliggende infrastructuur doorgrondt. Dat maakt hem soms letterlijk ‘mission-critical’ voor zijn omgeving, want wie kan er tegenwoordig meer dan een uur zonder toegang tot zijn of haar favoriete applicaties.

Ben jij die functionele of technische applicatiebeheerder?

Of vind je jezelf een ‘gewone’ applicatiebeheerder? Bij Myler is echter niemand ‘gewoon’. Welke beheerrol jij ook kunt vervullen, we komen graag met je in contact. Want bedrijven leunen steeds meer op hun digitalisering. En juist dan is een professioneel beheer van het grootste belang. Schrijf je snel in en check onze IT-beheeropdrachten.

Leuke ZZP IT opdrachten op blockchain gebied?

Leuke ZZP IT opdrachten op blockchain gebied?

Op zoek naar nieuwe en uitdagende ZZP IT opdrachten? Dan kijk je wellicht ook wel eens naar alle actuele blockchain ontwikkelingen. 

Want hoewel veel blockchain projecten nog een verkennend karakter hebben, zien we de technologie al steeds meer terug in businessprojecten. Niet zo gek dus dat het aantal ZZP IT opdrachten hierin groeit. En ook niet vreemd dat steeds meer IT-ers zich verdiepen in dit nieuwe vakgebied. Zo lag het aantal inschrijvingen voor een masteropleiding bij het Blockchain Lab van de TU Delft maar liefst drie keer hoger dan het aantal beschikbare plaatsen.

Waarom zijn ZZP IT opdrachten op blockchain gebied interessant?

Dat begint natuurlijk met het blockchain concept zelf. Veel mensen kennen blockchain van de bitcoin hype, maar daarmee doen we het concept eigenlijk tekort. Want het is zoveel meer. Via een blockchain zijn we in staat om alle mogelijke complexe transacties tussen meerdere deelnemers op een snelle, betrouwbare en relatief goedkope manier te verwerken. Als je op dit ogenblik bijvoorbeeld geld overschrijft gaat dat via een ‘trusted third party’, de bank. Die ontvangt de opdracht, zorgt dat de betaling wordt verwerkt en dat alle betrokken rekeningen worden bijgewerkt. Dat is een gecentraliseerde oplossing die verre van kosteloos is en om veel veiligheidsmaatregelen vraagt. En zo zien we op allerlei plaatsen centrale, dure en moeilijk te beveiligen oplossingen.

Met blockchain technologie introduceren we een zogeheten ‘distributed ledger’, een gedistribueerd grootboek. Alle betrokkenen in het blockchain netwerk slaan kopieën van alle goedgekeurde transacties op in versleutelde gegevensblokken. Als één node wordt gehackt, is dat direct duidelijk voor de anderen en herstelt het systeem de fout automatisch. Het maakt de kans op misbruik veel kleiner en zorgt voor goedkopere transacties omdat er geen ‘middle man’ meer nodig is. En dankzij zogeheten ‘smart contracts’ kunnen blockchains nu al uiterst ingewikkelde transacties afhandelen. Zo kan een groot aantal processen waar nu nog tussenpersonen, notarissen of makelaars bij nodig zijn, in de toekomst volledig automatisch in een blockchain worden verwerkt. Direct ‘peer-to-peer’ tussen de eindgebruikers.

Grote variatie in blockchain ZZP IT opdrachten

Het leuke aan blockchain technologie is ook dat we die in de toekomst werkelijk overal tegenkomen. Niet alleen in financiële processen waarvan we de blockchain kennen. In de energiemarkt wordt blockchain technologie straks ingezet zodat partijen onderling direct energie kunnen verhandelen. Zonder dat daar nog een energieleverancier tussen hoeft te zitten. In de zorg biedt blockchain straks een veilige oplossing om te zorgen dat medische gegevens alleen worden geraadpleegd door de specialisten die de informatie ook daadwerkelijk nodig hebben. Terwijl de patiënt te allen tijde zicht houdt op wie zijn of haar informatie allemaal gebruikt. En op dit ogenblik loopt in de kraamzorg een proef met een blockchain oplossing om registratie, controle en verwerking van de gewerkte uren eenvoudig en efficiënt uit te voeren.

Op zoek naar leuke blockchain of andere ZZP IT opdrachten?

Blockchain is natuurlijk maar een van de vele IT innovaties van deze tijd. Ook onderwerpen als kunstmatige intelligentie zorgen voor nieuwe uitdagende trajecten. Terwijl zaken als big data die al wat langer op de radar staan, in de praktijk nog lang niet uitontwikkeld zijn. Voor jou als IT professional zijn het dan ook prettige tijden. Want als je op zoek bent naar vernieuwende ZZP IT opdrachten, zijn er meer dan genoeg aantrekkelijke projecten beschikbaar. Meld je dan ook snel aan op onze website.

Zzp en arbeidsongeschiktheid: de feiten

Zzp en arbeidsongeschiktheid: de feiten

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers: daar kun je veel over lezen. Veel zzp’ers hebben bijvoorbeeld geen AOV. Veel zzp’ers kiezen daar zelf voor, want het scheelt een hoop verzekeringskosten. Wat zijn de feiten en cijfers? We zetten ze voor je op een rij.

De meeste Nederlanders zijn een beetje tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd. Iemand in loondienst hoeft zich over ziekte of ongevallen geen grote zorgen te maken. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid, verlies de werknemer hooguit een deel van het loon. Maar zelfstandig ondernemers moeten zelf iets regelen. Doen ze dit ook? Lang niet allemaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed daar onderzoek naar. Er zijn 850.000 zzp’ers. In juli 2017 schreef het CBS dat maar 1 op de 5 een AOV heeft.

Steeds minder verzekerden

Er zijn steeds minder zzp’ers die verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. In 2011 had nog 23,2% een AOV. Nu is dat nog maar 19,7%. Heb je een creatief beroep? Kleine kans dat je dan een AOV hebt. Werk je in bouw? Dan is die kans juist het grootst. Niet vreemd: in de bouw loop je meer risico op arbeidsongeschiktheid.

De kosten zijn een drempel

Waarom de meeste zzp’ers geen AOV afsluiten? Ze vinden een verzekering te duur. Dat staat in de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO. Ruim 70% sluit daarom geen AOV af. Zzp’ers houden liever de hand op de knip. Daarvoor krijgen ze minder zekerheid. Maar is een AOV ook echt duur? De premies voor een AOV kunnen best pittig zijn. Op zich niet gek, want als je arbeidsongeschikt wordt, kost dat veel geld. Maar de premie hangt ook af van de keuzes die je maakt. Een goedkopere AOV kun je dus zelf kiezen. Hoe je dat slim aanpakt, lees je in ‘Slim een AOV afsluiten? Zo doe je dat.’.

Uitkeren bij arbeidsongeschiktheid

Met een AOV verzeker je eigenlijk je inkomsten. Je weet dan zeker dat je nog geld op je rekening hebt, als je niet meer kunt werken. Maar veel zzp’ers denken dat verzekeraars bij ziekte niet uitkeren. Zo’n 14% van de zzp’ers vertrouwt verzekeraars niet – en daarom sluiten ze geen AOV af. Maar klopt dat wel? Nee: in de meeste gevallen keert de verzekeraar gewoon uit. Soms komt het niet tot een uitkering. Bijvoorbeeld omdat de verzekerde al beter is geworden voordat zijn wachttijd om is. Of omdat de verzekerde zijn premie niet betaalt. Of als de zzp’er niet eerlijk is geweest over zijn ziekteverleden. Gelukkig gebeurt dat laatste maar weinig.

Uitkering bij zwangerschap

En hoe zit het met een zwangerschap? En de eerste weken van een nieuwe baby? Valt dat ook onder arbeidsongeschiktheid? Niet bij alle AOV’s. Soms verlagen verzekeraars de uitkering – bijvoorbeeld als de zwangere zzp’er een ZEZ-uitkering (Zwanger en Zelfstandig) heeft. Ben je een vrouw met kinderwens? Dan is het slim om dat uit te zoeken: hoe gaat jouw verzekeraar met zwangerschap om?

Alternatieven voor een AOV

Je kunt ook iets anders regelen. Bijvoorbeeld een broodfonds. Dat is een fonds van een groep zelfstandigen. Samen leggen zij geld in. Zo bouwen zij een buffer op. Als een van hen iets overkomt, krijgt hij of zij een uitkering. We weten overigens niet hoe populair broodfondsen zijn.

Minder ziek

Zzp’ers werken vaak door. Ook als ze zich niet fit genoeg voelen. Daar deed ZZP Barometer onderzoek naar. Zzp’ers zeggen dat ze gemiddeld maar 2 dagen per jaar ziek zijn. Werknemers in loondienst zijn wel 6 dagen per jaar ziek. Waarom dat zo is? Zzp’ers verliezen omzet als ze op bed liggen. Werknemers in loondienst krijgen gewoon doorbetaald. We kunnen dus niet zeggen dat zzp’ers gezonder zijn. Vaak werken ze gewoon door – ziek of niet.

Je moet je eigen opvang regelen

De premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is pittig. In 2015 betaalden zzp’ers gemiddeld 7% van het ondernemersinkomen aan premie. Goed om te weten: als ondernemer kun je een deel daarvan aftrekken van de belasting. Dat scheelt in de werkelijke kosten. Het kan tot wel 52% schelen, afhankelijk van je inkomen.

Maak ook eens de vergelijking met werknemers in loondienst. Zijn die net zo veel geld kwijt? Ben je in loondienst, dan ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat gaat via de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de WIA. Werkgevers betalen daaraan mee. Dat kost ze een basispremie van een kleine 6% van het loon. Sommige bazen betalen nog extra, zodat hun werknemers meer zekerheid krijgen.

Jij bent ondernemer. Dus ben je je eigen werkgever. Dan moet je die investering zelf doen. Pak je het slim aan, dan reserveer je een percentage van je uurtarief voor je AOV-premie. Wil je weten welke premie bij jouw onderneming past? Ga er dan even voor zitten en bereken de premie van je AOV.

Werk jij als php developer al met Docker?

Werk jij als php developer al met Docker?

Als php developer ontwikkel je je steeds verder. Want in jouw vakgebied is stilstand achteruitgang. Ook bij Myler volgen we de ontwikkelingen op de voet.

We zien dat opdrachtgevers vragen om nieuwe kennis en technologieën. Terwijl onze professionals door middel van coachingsgesprekken met nieuwe innovaties komen waarin ze zich verder willen verdiepen. Eén van de onderwerpen die we regelmatig tegenkomen is Docker container technologie. Voor veel php developers is Docker kennis steeds belangrijker.

Wat is Docker ook al weer?

Docker is in korte tijd gegroeid van een technisch innovatieve start-up tot marktleider op het gebied van de container software. In de ‘echte wereld’ maken containers het eenvoudig om allerlei verschillende producten eenvoudig met zowel treinen, vrachtwagens als schepen naar hun eindbestemming te vervoeren. Op soortgelijke wijze maakt Docker containertechnologie het mogelijk een applicatie die jij als php developer hebt ontwikkeld eenvoudig te verplaatsen van het ene hardware platform naar het andere.

Docker technologie voor de php developer

Schaalbaarheid van applicaties is steeds belangrijker. Niet alleen voor cloud toepassingen maar ook in de hybride en on-premise omgevingen waar jij aan werkt. In al die gevallen is het belangrijk dat een applicatie bijvoorbeeld bij groeiende gebruikersaantallen snel kan worden overgezet naar zwaardere systemen. Of in testtrajecten snel kan worden uitgerold van het testplatform naar de operationele servers.

Daarvoor is Docker steeds vaker de oplossing. Docker zorgt dat jouw applicatie en de hardware niet op een ingewikkelde manier met elkaar zijn vervlochten. In plaats daarvan omvat een Docker container alle code, runtime, libraries en instellingen van de software. Zo’n container kan als geheel worden overgezet naar een ander hardware platform en daar zonder problemen functioneren. Containers doen dat bovendien uiterst efficiënt, waardoor je veel meer toepassingen op een server kunt plaatsen.

Is Docker voor jou als php developer relevant?

Regelmatig zien we dan ook dat Docker kennis wordt gevraagd voor php developer opdrachten. Wellicht heb je dan ook zelf al Docker kennis opgedaan binnen je projecten. Zo niet, dan is het zeker de moeite waard om die kennis op te bouwen. Bijvoorbeeld in een van de vele opdrachten die we online hebben staan voor php developers.

Nieuwe uitdagingen voor php developers

Het is zomaar een voorbeeld van nieuwe ontwikkelingen waar jij als php developer regelmatig mee te maken krijgt. Bij Myler proberen we je daarin zo goed mogelijk te begeleiden. Met leuke opdrachten natuurlijk, bij onze veelzijdige en vooral interessante opdrachtgevers. Opdrachten die het uiterste van je vragen en je persoonlijke ontwikkeling volop stimuleren. Neem dan ook zeker even een kijkje bij ons recente overzicht van developer opdrachten.

Stoppen als zzp’er: ik ben er klaar mee! 6 aandachtspunten

Stoppen als zzp’er: ik ben er klaar mee! 6 aandachtspunten

Zolang je fris en fruitig bent en alles goed gaat met je eigen bedrijf, is het leuk om zzp’er te zijn. Maar soms zijn er redenen om te stoppen als zzp’er. Vrijwillig of niet. Lees dit even door om niet te floppen bij het stoppen als zzp’er.

Houdoe en bedankt, ik ga stoppen als zzp’er!

Toch maar in loondienst gaan, overgaan naar een BV, de Staatsloterij winnen en dus helemaal stoppen met werken, failliet gaan of zelfs langdurig ziek zijn. Allemaal redenen om te stoppen als zzp’er. Wel of niet leuk, wat moet er allemaal gebeuren?

 • Als je wil stoppen als zzp’er zet je de eerste stap door je uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel (een formulier is te downloaden op de site van de KvK, dat je kunt opsturen met een kopie van je legitimatiebewijs).
 • Meld je af bij de Belastingdienst (dit bestaat tevens uit een schriftelijke verklaring van jezelf, van de KvK of van de curator).
 • Kijk goed naar de zaken die bij het ondernemerschap horen, zoals het lidmaatschap product- of bedrijfschap of van beroepsorganisaties, abonnementen op vakbladen, verzekeringen, webhosting, parkeervergunning etc. Omdat je gaat stoppen als zzp’er heb je wellicht niet alle hierboven geschreven diensten nodig.
 • Heel belangrijk: bewaar je administratie voor tenminste 7 jaar, vooral nog niet wegkieperen dus!
 • Zeg je leveranciers af en vergeet niet met hen of nog met anderen af te rekenen.
 • Vertel je bank dat je gaat stoppen als zzp’er en informeer ook eventuele andere sponsors.

Heb je recht op een uitkering als je gaat stoppen als zzp’er?

Hopelijk heb je van tevoren al rekening gehouden met het feit dat je gaat stoppen als zzp’er. We refereren ook wel naar het ‘stop – niet verder dan hier – moment’, door winst te reserveren of een verzekering af te sluiten. Als (ex)ondernemer heb je in principe geen recht op een uitkering, zoals WW. Maar wie weet heb je mazzel. Check vooral even de volgende opties:

IOAZ Regeling (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) – stoppen als zzp’er

Je krijgt komt als je stop als zzp’er wellicht in aanmerkingen voor een aanvulling van je inkomen tot bijstandsniveau

 • wanneer je langdurig (gedeeltelijk) arbeidsongeschiktheid bent (tot 65 jaar);
 • je ouder bent dan 50 jaar;
 • je noodgedwongen moet stoppen met je bedrijf;
 • wanneer je tenminste de afgelopen tien jaar hebt gewerkt waarvan je de afgelopen drie jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam was;
 • je binnen deze drie jaar als zzp’er jouw inkomsten uit je onderneming minder zijn geweest dan € 23.938.

BBZ regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) – stoppen als zzp’er

Kom jij in aanmerking voor financiële ondersteuning tot aan bijstandsniveau? Dit kan waarschijnlijk in de vorm van een renteloze lening tijdens de beëindiging van je bedrijf

 • als je moet stoppen omdat er geen inkomsten uit je bedrijf komen, maar er nog wel schulden moeten worden afgelost;
 • op het moment dat je bedrijf al minimaal anderhalf jaar bestond;
 • wanneer je tussen de 18 en 65 bent;
 • als je er al enige inkomsten uit je bedrijf kwamen.

AOW (Algemene Ouderdoms Wet) – stoppen als zzp’er

Je ontvangt als (ex)zzp’er een basispensioen na je 66e levensjaar. Omdat je geen werknemer bent, is het niet mogelijk om gebruik te maken van extra pensioenfondsen. Misschien heb je wel een lijfrente, spaargeld, beleggingen of een levensverzekeringen zelf geregeld. Tip: stop het maximaal toegestane bedrag in de FOR (Fiscale Oudedagsreserve) in het laatste jaar dat je je bedrijf nog hebt. Daarover hoef je voorlopig geen belasting te betalen en wanneer dat wel moet, gaat het (hopelijk & waarschijnlijk) om veel minder belasting. Let op: een FOR heeft ook nadelen en kan ook grote risico’s met zich meebrengen. Laat je daarom altijd goed informeren over de verschillende opties die je hebt als (ex) zzp’er!

Belastingen – stoppen als zzp’er

Als je stopt met je bedrijf om welke reden dan ook, dan moet je afrekenen met de Belastingdienst. Niet alleen de inkomsten- en omzetbelasting zullen nog open staan, maar denk ook aan je bedrijfsmiddelen en eventuele voorraden. Deze tellen mee als vermogen. Inventaris dat je niet verkoopt, gaat naar je privévermogen. En ja hoor, deze overgang wordt gezien als het leveren van goederen naar jezelf als privépersoon en daar moet BTW over betaald worden! Gelukkig telt niet de nieuwwaarde, maar de dagwaarde; even opletten dus!

Stakingswinst – stoppen als zzp’er

Stakingswinst is de winst die het stoppen met je bedrijf oplevert. Daarover moet je natuurlijk ook belasting betalen. Het bestaat uit de stille reserves, fiscale reserves en de goodwill.

Stakingsaftrek – stoppen als zzp’er

Van de stakingswinst mag je de stakingsaftrek aftrekken. In 2018 is dit € 3.630. Voorwaarden:

 • De stakingsaftrek is nooit hoger dan de stakingswinst. Sterker nog: er moet überhaupt sprake zijn van winst.
 • De stakingsaftrek geldt per ondernemer, je kunt deze regeling maar eenmaal in je leven gebruiken. Kom je niet aan het volledige bedrag van € 3.630, dan kun je het restant aftrekken voor het geval je nog eens stopt met een eigen bedrijf.
 • Eventueel een geruisloze doorschuiving (je hebt je bedrijf verkregen door omstandigheden in de familiesfeer, bijvoorbeeld na overlijden of echtscheiding, of omdat je medeondernemer of werknemer was).
 • Zet je je bedrijf om in een BV, dan wordt de waarde van je bedrijf ingebracht in je BV en hoef je als de boekhouding van je bedrijf wordt voortgezet binnen je BV, niet af te rekenen met de belastingdienst. De stakingsaftrek wordt doorgeschoven naar de toekomst.

Succes

Stoppen gaat dus zo maar niet en kan nog een hele klus zijn. Als zzp’er ben je het wel gewend om alles in je eentje te rooien, maar misschien is het niet zo’n gek idee om eventueel een financieel adviseur te raadplegen. We zijn er natuurlijk niet om je bang te maken, goed voorbereid is het halve werk. Toch maar niet stoppen? Toevallig hebben we hele toffe opdrachten voor zzp’ers!

Security consultant! Klaar voor het jaar van de privacy?

Security consultant! Klaar voor het jaar van de privacy?

Voor een security consultant is de Internationale Dag van de Privacy niet zo heel bijzonder. Bescherming van gevoelige data is toch iedere dag je uitdaging?

En eigenlijk vraagt 2018 ook om veel meer dan een Dag van de Privacy. Is 2018 voor jou als security consultant niet gewoon het ‘Jaar van de Privacy’? Want naast veel andere IT trends staat dat onderwerp het komende jaar nadrukkelijk op de agenda.

Nog een paar maanden voor de AVG

Op de Internationale Privacy Dag (28 januari) hebben we nog exact 117 dagen tot 25 mei 2018. Op die datum moet iedereen voldoen aan de nieuwe AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Die nieuwe wetgeving is erop gericht dat we op een veilige manier omgaan met de persoonsgegevens van klanten, medewerkers, patiënten of leerlingen. Voor een security consultant betekent dat wellicht behoorlijk wat extra werk. En leuke kansen bij uitdagende projecten uiteraard.

Wat betekent de AVG voor de security consultant?

De AVG is de Nederlandse implementatie van wat binnen de EU bekend staat als de GDPR, de General Data Protection Regulation. Een Europese set regels voor de bescherming van persoonsgegevens. Feitelijk is het hele vakgebied even stevig op de schop genomen om de zwaar verouderde wetgeving van de verschillende EU-lidstaten met één nieuwe wet op te frissen.

Dat begint met het feit dat organisaties veel beter in beeld moeten krijgen welke gegevens men eigenlijk verzamelt. En voor welk doel. Ook moet de betreffende persoon er expliciet toestemming voor hebben gegeven. ‘Zomaar’ om klantgegevens vragen omdat de marketingafdeling dat wil, is niet langer een optie. Als de klant erom vraagt, moeten we bovendien per omgaande kunnen vertellen welke gegevens van hem of haar zijn verzameld. En desgewenst moeten we die gegevens ook direct weer kunnen verwijderen.

Privacy by Design en Privacy by Default

Al onze systemen en processen moeten in mei zodanig zijn ontworpen en georganiseerd dat ze voldoen aan de ‘Privacy by Design’ en ‘Privacy by Default’ richtlijnen. Vanaf het eerste klantcontact tot en met het afscheid moet de beveiliging van gegevens gegarandeerd zijn. Met de privacy instellingen standaard op het hoogste niveau.

Pittige boetes en bewijslast

De AVG is geen papieren tijger. Niet een kwestie van formulieren invullen, handtekeningen verzamelen en het geheel in een diepe la opbergen. De boetes bij een daadwerkelijk datalek kunnen desastreus zijn voor je opdrachtgever. Afhankelijk van de mate waarin het bedrijf zelf nalatig is geweest, kunnen ze oplopen tot 20 miljoen euro. Of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet als dat een hoger bedrag oplevert. Daarnaast is er een nadrukkelijke meldplicht en zal in sommige gevallen ook de buitenwereld worden ingelicht. Die naming and shaming zijn vaak nog erger dan een boete.

Zijn bedrijven klaar voor de AVG?

Belangrijk dus om goed voorbereid te zijn op de AVG. Maar zijn we dat ook? Dat blijkt tegen te vallen. Onderzoeksbureau Team Vier onderzocht dit recent in opdracht van Microsoft. Ze ondervroegen meer dan 600 directeuren en IT-managers. Iets meer dan 20 procent weet zeker dat ze er op 25 mei klaar voor zijn. Een kleine 15 procent denkt niet klaar te zijn of weet dat zelfs zeker. De overige bijna 65 procent vermoedt tegen die tijd ‘waarschijnlijk wel’ aan de eisen te voldoen. Waarbij een behoorlijk aantal overigens aangeeft niet exact te weten wáár ze dan precies aan moeten voldoen…

Als security consultant klaar voor de AVG?

Heb jij een meivakantie gepland dit jaar? Of sla je als security consultant in het jaar van de privacy een keertje over? Er is namelijk een hoop te doen op het gebied van IT-beveiliging. We hebben je nodig!

5 tips voor een succesvol profiel!

5 tips voor een succesvol profiel!

Op zoek naar een nieuwe opdracht? Een goed profiel is het halve werk. Met een goed opgebouwd en ingevuld profiel val je op voor recruiters en word je sneller actief benaderd voor nieuwe opdrachten. Lees hier waar onze Resourcers bij Myler op letten!

1. Zorg voor een goede profielfoto

Tijdens een selectiegesprek heb je slechts een halve minuut om een goede eerste indruk achter te laten. Uit onderzoek blijkt dat je gesprekspartner al binnen 30 seconden een volledig beeld van je heeft gevormd. Zo werkt het ook bij een online profiel op Myler of bijvoorbeeld je cv. Er wordt veel vaker op een profiel geklikt, als deze ook een professionele profielfoto bevat. Hiermee kun je dus gemakkelijk jouw online succes als professional vergroten. Lees hier waar je op moet letten voor een goede profielfoto.

2. Maak jouw expertises duidelijk

Resourcers bij Myler zoeken vaak naar bepaalde expertises die worden gevraagd bij een nieuwe opdracht. Expertises geven aan op welk gebied je veel kennis en ervaring hebt, zorg er dus voor dat je de goede expertises kiest in je profiel op Myler.nl en deze ook naar voren laat komen. Op deze manier staat jouw profiel altijd bovenaan als er wordt gezocht naar de expertise die jij bezit.

Voorbeelden van expertises zijn:

 • Facebook Marketing
 • Java
 • Projectleider
 • Scrum

3. Omschrijf jouw werkervaring duidelijk en concreet

Omschrijf jouw werkervaringen in je online profiel op Myler.nl altijd concreet en duidelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je werkervaringen volgens de STAR-methode* te beschrijven. Op deze manier geef je kort en bondig weer wat je toegevoegde waarde is geweest bij de opdrachtgever en of de opdracht succesvol hebt afgerond.

*STAR-methode:

– Situatie
– Taak (wat werd van je verwacht)
– Activiteit (concreet, hoe heb je het aangepakt)
– Resultaat

4. Zorg ervoor dat beschikbaarheid en tariefrange altijd up-to-date is

Als je weer beschikbaar bent, is het altijd goed om dat aan te geven in jouw online profiel. Op deze manier word je uiteraard sneller benaderd. Ook is het goed om een tariefrange aan te geven, zodat het duidelijk is voor welke opdrachten je wel of niet benaderd hoeft te worden. Uiteraard begrijpen we dat het tarief altijd afhankelijk kan zijn van de soort opdracht, duur van de opdracht, opdrachtgever en bijvoorbeeld locatie. Twijfel je over je tarief? Stuur dan een mail naar de resourcemanagers van Myler, zij geven je graag advies.

5. Houd jouw profiel actief bij

Log regelmatig in op Myler.nl om deze even bij te werken. Een up-to-date en actief profiel wordt altijd beter gevonden. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe cursus gevolgd? Voeg deze dan toe, op deze manier ben en blijf je op verschillende zoektermen goed vindbaar. Hier vind je 4 tips van onze Resourcers zodat je meer kans maakt op een nieuwe opdracht!

Global Sourcing What and Why?

Global Sourcing What and Why?

Ever wondered what global sourcing is? The “what where why” and everything else you need to know about Global Sourcing. Educate yourself on the phenomenon and see what Myler is up to!

Myler: becoming an innovator on a global scale

Global sourcing. If you’ve been monitoring the IT industry you have undoubtedly come across this term before. This term can be defined as the process in which an organization looks for resources, services, or expertise (on an international scale) that allow said organization to operate in a more efficient way. You may be asking “How does this relate to the IT industry?”. Well, in recent years central European countries have been experiencing a severe lack of professionals in many IT professions. These include fields such as Java development. This has caused many companies to develop Global Sourcing strategies to fulfill the needs of expertise within their organizations.

Myler launched a Nearshore and Global Sourcing project some time ago. This has been done in partnership with ASML where they have been experiencing a crucial need for professionals. The project aims to find professionals of scarce competencies abroad to fulfil the need in the Netherlands. Many organizations are apprehensive in pursuing this course of action however. Language and culture barriers, coupled with the fact that it is difficult to gauge the level of quality of foreign professionals, make many organizations stay away from Global Sourcing.

Myler is an innovator however, and believes that with the ever growing investment and importance of technology in the Dutch economy, it is essential to equip our clients with the people they need. The establishment of the Nearshore service has allowed Myler to deploy international professionals in both the physical and the virtual workspaces of our clients. We are not the only ones who have pursued Global Sourcing, but we believe our form of sourcing is unique. Whatever your challenge or need is, Myler has the personalized solution for you.

The industry is slowly understanding the importance of an approach like ours, causing legislation to be instated that makes it easier for us to bring in foreign expertise. An example of this is the 30% tax reduction on all expats who can prove to be working in a field with a scarcity of expertise (Essentially all of our professionals). Furthermore, international organizations have also come out in firm support of the trend, pressuring governments to encourage these developments even further. The ICC (International chamber of commerce) was one of the most recent to come out, sharing a report that showed Global sourcing pushed forward the boundaries of innovation and competition. According to the ICC governments should have no choice but to support it if they wish to maintain their competitiveness in the market.

At the end of the day, an important factor to note is that unless there are radical changes in education, Global Sourcing will ultimately be the only solution for many companies. The amount of expertise we have in the Netherlands cannot keep up with the exponential growth we have been experiencing. We at Myler are not afraid to be at the forefront of development, and with our nearshore program we hope to satisfy companies of their need for expertise.

To achieve this Myler works with a number of suppliers who collect expertise from abroad. The process is illustrated as follows.

However, without the expertise of quality organizations this is not possible. They are an integral part, and as such Myler only looks to work with the best. Myler works with those that deliver professionals that are well equipped to take on the projects we have for them. Are you interested in teaming up with Myler? Or are you a professional interested in becoming an expat in the Netherlands? Then you can contact Menno van Barneveld (menno.van.barneveld@myler.nl)

Hoe bepaal ik mijn uurtarief – alles behalve een grove schatting!

Hoe bepaal ik mijn uurtarief – alles behalve een grove schatting!

Wat is het uurtarief dat je kunt vragen aan jouw opdrachtgever zonder dat je jezelf tekort doet? Door deze berekening toe te passen weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Veel startende zzp’ers hebben het moeilijk wanneer het aankomt op het bepalen van hun uurtarief. Dit is erg begrijpelijk omdat er veel factoren meespelen in de prijsbepaling. Zo spelen de branche, werkervaring en de duur van de opdracht een belangrijke rol. Je wil graag je expertise voor een aantrekkelijke prijs aanbieden, maar kijk uit dat je jezelf niet tekort doet.

1. Bereken je onkosten

Wil je van je werk kunnen leven, dan moet je een goed inzicht in je kosten hebben. Allereerst je persoonlijke- en privé-uitgaven, vaste kosten, belastingen, verzekeringen, eventuele pensioenpremies, vervanging van apparatuur etc. Vergeet ook niet dat een (noodzakelijke) arbeidsongeschiktheidsverzekering, een rechtsbijstandsverzekering en een  aansprakelijkheidsverzekering aardig in de papieren kunnen lopen. Maak het daarom inzichtelijk welk bedrag je minimaal moet verdienen om jouw jaarlijkse onkosten te kunnen dekken. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke kostenposten:

 • Verzekeringen
 • Pensioenregeling
 • Administratie
 • Vervoer
 • Inventaris
 • Cursussen of opleidingen

2. Bereken je declarabele uren

Breng goed in kaart hoeveel uur jij jaarlijks denkt te gaan werken. Een gemiddeld fulltime werkjaar heeft zo’n 260 dagen; deze dagen kan je als zzp’er niet volledig wijden aan je corebusiness. Je hebt namelijk ook te maken met andere zaken zoals administratie, ziektedagen, vakantiedagen, bijscholing, netwerken en reistijd. Deze uren zijn niet direct te declareren, het is dus noodzakelijk om dit soort kosten door te berekenen in je tarief. Houd er daarnaast rekening mee dat je als zzp’er niet verzekerd bent van een volgeboekte agenda. Maak dus een reële schatting van je declarabele uren.

3. Bereken je ideale uurtarief

Wat natuurlijk ook meespeelt in de bepaling van het uurtarief, is jouw ideale uurtarief. Wat is het netto bedrag dat jij aan het einde van de maand wil overhouden? Over dit gewenste bedrag betaal je nog inkomstenbelasting: reken dit dus bovenop jouw gewenste maandinkomen. Profiteer je van bepaalde aftrekposten? Trek dit dan weer van het bedrag af. Vergeet ook niet om 8% vakantiegeld te reserveren.

Sprout heeft een hele mooie voorbeeldberekening gemaakt voor zzp’ers, zie hieronder:

1. De jaarlijkse onkosten zijn € 25.000
2. De gewenste maandelijkse nettowinst is € 2.000. Inclusief vakantiegeld is  dat 25.920 euro per jaar. Bereken over dit bedrag de inkomstenbelasting en aftrekposten van zo’n 35%. Hiermee kom je op een gewenste jaarlijkse brutowinst van € 34.992
3. Bij een fulltime werkweek, heb je jaarlijks 260 werkdagen. Daar gaan nog ziekte,- vakantie en feestdagen vanaf en dan kom je op ongeveer 220 werkdagen uit, oftewel 1760 uur (8 uur per dag). Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn je declarabele uren: 880 uur
4. 25.000 + 34.992 = 59.992 euro. 59.992 : 880 uur = 68,17 euro per uur

4. Beoordeel de opdracht

Nadat je jouw ideale uurtarief hebt vastgesteld, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je tarief aan te passen per opdracht. Krijg je bijvoorbeeld een opdracht aangeboden voor lange duur? Dan kun je wellicht wat coulanter zijn in je uurtarief omdat je meer zekerheid hebt qua declarabele uren.

5. Zorg voor een marktconform uurtarief

Last but not least: onderzoek hoe jouw uurtarief zich verhoudt tot de tarieven van je concullega’s. Op www.loonwijzer.nl vind je een overzicht van uurtarieven van zzp’ers in 50 beroepen.

Ook interessant:

– Bereken je ideale uurtarief: zes handige links
– Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers: dit moet je weten
– 5 tips voor nieuwe opdrachten als zzp’er

ZZP’er én in loondienst: het beste van twee werelden?

ZZP’er én in loondienst: het beste van twee werelden?

Als ZZP’er ben je vrij en onafhankelijk. Geen baas, dus zelf je opdrachten kiezen , je werktijden en werkplek bepalen. Maar ook minnen als wisselende inkomsten, gedoe om een hypotheek krijgen en wat dies meer zij. De oplossing: deeltijd-ZZP’er worden en daarbij werken in loondienst. Of toch niet?

Let op: Vanaf 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de modelovereenkomst. Meer informatie over de vervanging van de VAR, onze modelovereenkomst of over de wet DBA  kun je hier vinden.

De plussen

Heerlijk die zekerheid van vaste inkomsten uit loondienst. Kun je mooi de hypotheek en andere vaste lasten van betalen. Want als je voltijds ZZP’er bent, is de vraag of je daar (in het begin) wel genoeg voor verdient. Of dat de bank vindt dat je daar genoeg voor verdient.

Wil je een zakelijke lening bij de bank aangaan, dan zal dat (met een goed ondernemingsplan) makkelijker gaan met een vast inkomen erbij. Je kunt je bedrijf rustig opbouwen en je komt nog eens iemand tegen bij de koffieautomaat.

De minnen

Ondertussen gaat je vaste baan voor. Dat wordt time managen! En nachtwerk. Want je hebt lang niet zoveel tijd als je zou willen voor die leuke opdracht en kunt vaker wel dan niet tijdens kantooruren. Daarbij ben je niet altijd bereikbaar voor je eigen klanten, want mailen en bellen in de baas zijn tijd kan natuurlijk niet. En acquisitie plegen ook niet. Daar gaat je groei. Oh, en nog een minnetje: dat je in loondienst zo griezelig weinig verdient, vergeleken met je ZZP-werk.

Verzekeringen/sociale zekerheid

Via je werkgever ben je verzekerd (of krijg je salaris of een uitkering) in geval van vakantie, ziekte, arbeidsongeschiktheid en je spaart voor je pensioen. Maarrrrr: dat geldt alleen voor de uren die je werkt in loondienst, niet voor de uren die je in je bedrijf stopt als zelfstandig ondernemer. Dat wordt dus bijverzekeren, als je dat inkomen ook nodig hebt. En denk ook aan de verzekeringen als een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Goed regelen

Het is wel zo netjes om toestemming voor je ZZP-werkzaamheden te vragen aan je werkgever waarbij je in loondienst bent. Misschien ben je dat zelfs verplicht volgens je arbeidsovereenkomst, CAO-voorwaarden of personeelsreglement. Het draait natuurlijk allemaal om belangenverstrengeling: kaap je geen werk of relaties weg van je werkgever? Ga na of je een concurrentie- of relatiebeding hebt en zo ja, voor hoe lang of voor welke regio die geldt. Is afkopen een mogelijkheid? Overleg met je werkgever. En komen jullie er niet uit, dan kun je altijd nog naar de rechter stappen. Let op: Ben je bij je opdrachtgever ook in loondienst? Dan is het risico wel heel groot dat je ZZP-werkzaamheden worden aangemerkt als dienstbetrekking.

Ook met de Belastingdienst

Vallen je ZZP-werkzaamheden voor de inkomstenbelasting onder ‘winst uit onderneming’, dan gelden normaliter fiscale aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar dan moet je wel minstens 1225 uur per jaar (gemiddeld 24 uur per week) als ondernemer werkzaam zijn. Lastig, als je ook nog in loondienst bent. En jammer, want deze aftrekposten verlagen je winst en dus je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Andere aftrekposten zijn misschien wel van toepassing. Checken loont.

Denk je toch aan die 1225 uren te komen, houd er dan rekening mee dat hiervoor een zware bewijslast geldt voor de
Belastingdienst. Die geloven niet zomaar dat je tijd hebt voor én een baan én een zaak. Je urenadministratie dient dus meer dan volledig te zijn.

BTW-vrijstelling

Werk je niet zoveel uren als ZZP’er en maak je weinig winst, niet getreurd. Draag je minder af dan € 1883 aan BTW, dan val je misschien onder de ‘kleine ondernemingsregeling’. Dan hoef je weinig of helemaal geen BTW te betalen. Vraag een ontheffing van de BTW-aangifte aan. Bewaar wel je facturen voor een eventuele controle.

Wel of niet doen?

Als deeltijd ZZP’er moet je aan dezelfde formaliteiten voldoen als iedere voltijds ZZP’er. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, VAR verklaring, verzekeringen afsluiten, administratie bijhouden en aangiftes doen. Je overhead in tijd (en geld; voor bedrijfsruimte, verzekeringen, telefoonabonnementen, apparatuur etcetera) is dus relatief hoog voor de uren die je als zelfstandige werkt. Vraag je af of je dat kunt bolwerken. En natuurlijk of de voordelen voor jou tegen de nadelen opwegen. We zijn benieuwd naar je keuze!