Dat het vinden van professionals in de freelance ICT markt een uitdaging vormt, is geen ‘breaking news’. Maar deze week werd weer eens bevestigd dat de enorme behoefte aan IT’ers voorlopig nog wel even aanhoudt.

Dat was in ieder geval de conclusie bij de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 op de Brainport Industries Campus te Eindhoven. De nieuwe voorzitter van de Landelijke Regiegroep Techniekpact – Thea Koster, bestuurder bij het Deltion College Zwolle – maakte duidelijk dat we ondanks alle inspanningen, vooral bezig zijn om niet verder achterop te raken.

Het Nationaal Techniekpact 2020

Eerst even terug naar dat Nationaal Techniekpact, want wat hield dat ook alweer in? Het samenwerkingsverband is in 2013 gesloten door bedrijven, overheden, onderwijs en vakbonden. Doelstelling was om veel meer mensen warm te maken voor een beroep in de techniek. Destijds was de waarschuwing dat er in 2020 zo’n 70.000 technisch geschoolden (waaronder veel IT’ers) met pensioen zouden gaan. Dat lag toen nog 7 jaar in de toekomst en we waren net de crisis aan het wegspoelen, maar inmiddels is 2020 dus nog maar 7 maanden weg.

Wat zeggen de cijfers?

Laten we het eens concreet maken met wat cijfers die door het Techniekpact werden gepresenteerd. Allereerst is tussen 2013 en 2018 het aantal personen met een ICT baan met 81.000 gestegen. En nee, niet slechts in rollen die ‘iets met IT doen’, 62.000 van die mensen zijn daadwerkelijk bezig met software en applicatieontwikkeling. In absolute aantallen een uitpuilende Johan Cruijff Arena vol, maar qua percentages zijn de cijfers al wat minder indrukwekkend. Als onderdeel van de totale beroepsbevolking is de groei van het aantal IT’ers minder dan een procent in 5 jaar tijd.

Tegelijkertijd rapporteert het UWV dat over het laatste kwartaal van vorig jaar er ruim 71.000 vacatures in de techniek open stonden, waarvan 15.000 alleen al in de IT. Dat waren er twee jaar eerder nog iets meer dan 11.000. Het aantal IT professionals is met minder dan een procent gegroeid, het aantal openstaande vacatures met ruim 30 procent, we hebben dus nog wat te doen de komende tijd. Met name het aantal vrouwen in de IT en het docententekort op middelbare scholen vormen daarbij volgens het Techniekpact een uitdaging.

Te weinig vrouwen, ook in de freelance ICT markt

Om met de vrouwen te beginnen, daar is wat vreemds aan de hand. Hoewel het aantal vrouwen in bèta beroepen in de periode tussen 2013 en 2018 met bijna een kwart is gestegen, stagneert het percentage vrouwelijke IT’ers al jaren op zo’n 11% van de gehele beroepsgroep. Kennelijk is er behalve het veelbesproken glazen plafond ook nog zoiets als een glazen firewall. Het gaat daarbij tijdens de werving van vrouwelijke IT’ers vaak al mis volgens een interessant onderzoek van Booking.com. Overigens geeft Booking.com zelf het goede voorbeeld. Een vrouwelijke ceo, de Nederlandse Gillian Tans, geeft leiding aan dit ‘IT-centric’ bedrijf.

Meer ICT docenten nodig

Een ander pijnpunt is het tekort aan ICT docenten in het voortgezet onderwijs. Daar is ICT een relatief nieuw vak dat erg belangrijk is om scholieren enthousiast te krijgen om een IT richting te kiezen. Er zijn alleen geen docenten te vinden. Het aantal moeilijk te vervullen vacatures is in het hele onderwijs natuurlijk groot, maar ICT spant de kroon. Van alle vacatures voor ICT docenten is maar liefst 70% moeilijk in te vullen. Tegelijkertijd zijn er wellicht zat IT’ers die het eigenlijk wel leuk lijkt om ook een dag per week les te geven als parttime freelance ICT docent, maar part-time en IT zijn ook nog geen gelukkige combinatie. Wat ongetwijfeld mede komt door het tekort aan IT’ers, waarmee de cirkel weer rond is. Uitdagingen genoeg dus de komende jaren.

Kansen genoeg voor de freelance ICT professional

Als je nu als freelance IT’er werkzaam bent, betekent het bovenstaande in eerste instantie natuurlijk vooral dat je volop kansen hebt. Je zult het de komende jaren druk hebben om alle freelance opdrachten en onvervulde vaste vacatures in te vullen. En tegelijkertijd heb je alle ruimte om goed na te denken over de volgende stap in je ontwikkeling (waaronder een dagdeel lesgeven wellicht?). Daar helpen we je graag mee bij Myler. Niet alleen met opdrachten, maar bijvoorbeeld ook met concrete ondersteuning bij je verdere loopbaanplanning via ons Myler Premium programma. Meer weten over je mogelijkheden? Schrijf je vandaag nog in, dan houden we je up-to-date in de freelance ICT markt.