Dit soort vragen horen we eigenlijk niet eens zo heel vaak. De meeste IT’ers weten wel zo ongeveer wat de verschillende functies inhouden. Ongeveer, inderdaad. Want eerlijk is eerlijk, soms is het ook voor de betrokkenen niet helemaal duidelijk wat er precies schuilgaat achter een bepaalde functiebenaming.

En waar de grens ligt tussen twee rollen. Ook zien we regelmatig dat twee bedrijven ongeveer eenzelfde rol hebben gedefinieerd, maar er een verschillende naam aan hebben geven. Bijvoorbeeld bij beheerfuncties. Je hebt functioneel beheerders, technisch beheerders, systeembeheerders en applicatiebeheerders. En dan vergeet ik er ook nog wel een paar.

En technisch applicatiebeheer?

Inderdaad, ook technisch applicatiebeheer is zo’n functiegebied waar je vaak over hoort maar waarover binnen de IT nog wel eens discussie is. De één is daadwerkelijk technisch applicatiebeheerder, terwijl de ander juist beweert dat deze functie helemaal niet bestaat. Hoe zit dat eigenlijk?

Drie soorten IT-beheerders

De mensen die stellen dat technisch applicatiebeheer feitelijk niet bestaat als rol, hebben formeel gelijk. Binnen de gangbare beheerframeworks en procesmodellen als ASL, ITIL en BISL kom je een paar beheerfuncties tegen. Functioneel en technisch applicatiebeheer zitten daar niet bij. Deze drie wel:

  • De technisch beheerder: de man of vrouw die zich gespecialiseerd heeft in de technische infrastructuur die nodig is om al die mooie applicaties binnen een organisatie hun werk te laten doen. De technisch beheerder zorgt ervoor dat bijvoorbeeld servers en databases in de lucht blijven, firewalls functioneren en iedereen via het netwerk met elkaar verbonden blijft.
  • De functioneel beheerder: Deze professional is meer ‘mens- en organisatiegericht’ en is veel in contact met klanten over de functionaliteit van IT applicaties. Is er behoefte aan nieuwe functionaliteiten dan gaat de functioneel beheerder daarmee aan de slag. Maar ook als gebruikers moeten worden opgeleid, is de functioneel beheerder vaak betrokken.
  • De applicatiebeheerder. Houden we over de applicatiebeheerder. Dit is de persoon die exact weet hoe de applicatie er van binnen en buiten uitziet en is opgebouwd. Een echte technische applicatiespecialist die tijdens zijn beheerwerkzaamheden met de functioneel beheerder overlegt hoe bepaalde klantwensen kunnen worden ingevuld. Met technisch beheerders overlegt hij hoe de applicatie binnen de verdere IT infrastructuur optimaal kan functioneren en met ontwikkelteams of de leverancier heeft hij diepgaande discussies over het herstellen van bugs en de ontwikkeling van nieuwe features.

Onderscheid tussen functioneel en technisch applicatiebeheer

Dat is de officiële en veelgebruikte driedeling. Toch maken we bij Myler – en dat doen we uiteraard omdat veel van onze klanten dat ook doen – soms ook nog onderscheid tussen functioneel en technisch applicatiebeheer:

  • De functionele applicatiebeheerder is van nature gericht op de functionaliteit – wat kán ik met de applicatie – maar houdt zich daarnaast bezig met hoe die functionaliteit technisch binnen de software is gerealiseerd. De professional die met klanten kan overleggen over hun wensen, maar dus ook ‘technisch onder de motorkap’ durft te kijken. Om vervolgens samen met ontwikkelaars te bespreken hoe we dat gaan oplossen. Deze applicatiespecialist heeft dus technische knowhow van de applicatie(s) maar ook verantwoordelijkheden die bij andere bedrijven wellicht onder een functioneel beheerder vallen.
  • De technisch applicatiebeheerder heeft juist extra veel technische bagage om applicaties in technisch complexe omgevingen toch perfect te laten draaien. Zeker in de huidige online wereld waarin veel applicaties altijd, overal en tegelijk worden gebruikt, is hij een specialist die zowel de applicatie als de onderliggende infrastructuur doorgrondt. Dat maakt hem soms letterlijk ‘mission-critical’ voor zijn omgeving, want wie kan er tegenwoordig meer dan een uur zonder toegang tot zijn of haar favoriete applicaties.

Ben jij die functionele of technische applicatiebeheerder?

Of vind je jezelf een ‘gewone’ applicatiebeheerder? Bij Myler is echter niemand ‘gewoon’. Welke beheerrol jij ook kunt vervullen, we komen graag met je in contact. Want bedrijven leunen steeds meer op hun digitalisering. En juist dan is een professioneel beheer van het grootste belang. Schrijf je snel in en check onze IT-beheeropdrachten.