Vorige week kon je ons webinar ‘Leer het klappen van de zweep bij IT sourcing’ volgen tijdens WebinarWeek. Lees hier de korte samenvatting waarin je ook het webinar terug kunt kijken.

Dat de krapte op de arbeidsmarkt zich nog verder verspreid, is voor niemand onbekend. Tijdens de Werf& WebinarWeek in september vertelde Alexander Reuvers, commercieel directeur bij HeadFirst Group, al over creatieve oplossingen om dit probleem slim af te zijn. Nu was het de beurt aan Friso van de Kolk, manager Business Development & Partnerships bij Myler (onderdeel van HeadFirst Group) om verder in te zoomen op de schaarste van IT-talent. Zijn visie, inzichten en bevindingen deelde hij in zijn webinar op de themadag ‘Professioneel inhuren in de praktijk’. Wij hebben deze voor jou samengevat.

Lerend onderzoek

“Wij vernamen steeds vaker geluiden van HR professionals, die dagelijks te maken hebben met strategische IT sourcing, dat zij worstelen met het aantrekken van talent én graag meer willen weten hoe collega organisaties hiermee omgaan”, trapt Van de Kolk af. Om in deze informatie te voorzien onderzocht Myler, in samenwerking met TIAS Business School, voor welke uitdagingen organisaties worden gesteld op het gebied van IT Sourcing. Hij vervolgt: “Analyses van onder andere kennisborging, het IT-profiel en het veranderende IT-landschap leverden een schat aan informatie op. De resultaten van het onderzoek delen wij graag, zodat iedereen IT sourcing naar een hoger niveau kan tillen”.

Unieke kennis alleen in het hoofd aanwezig

Tijdelijke professionals zijn snel beschikbaar en leveren vrijwel direct toegevoegde waarde. Maar met hun vertrek, verdwijnt ook hun kennis. Vanuit het onderzoek blijkt dat organisaties kampen met problemen op het gebied van documentatie en kennisdeling. “Veel bedrijven beschikken over een documentatieproces, echter werkt deze zelden probleemloos. Daarnaast is het een gewoonte binnen IT om eigen werkmethodieken te ontwikkelen en te gebruiken, met als gevolg een gebrek aan standaardisatie binnen de documentatie.” Volgens van de Kolk is kennisdeling bij de inhuur van externen van uitermate belang: “De meest gebruikte vorm is een samenwerkingsschema, waarbij de externe altijd samenwerkt met een interne medewerker zodat hij/zij de kennis van de externe medewerker kan absorberen. Maar denk ook aan een transitiemeeting of behoud van kennis door development en implementatie van nieuwe systemen alleen door interne medewerkers te laten doen. Externen worden vervolgens ingezet voor het uitvoeren van processen zodra deze zijn geïmplementeerd”, licht hij toe.

Stereotype Nerdy IT’er minder gevraagd

In de markt is steeds meer vraag naar een T-shaped profiel. Dit betekent dat een professional zowel diepgaande kennis van een specifiek onderwerp als algemene kennis van andere zaken gerelateerd aan zijn expertisegebied moet beheersen.

Schaarste maakt het vinden van professionals die de verbinding kunnen leggen tussen IT-vaardigheden en de eisen vanuit de business er niet makkelijker op. “Het gaat niet enkel om expertise, maar ook om vaardigheden: is de expert in staat om op te lijnen met de business?”, aldus Van de Kolk.

“Soft skills zoals communicatie en teamvaardigheden zijn hierbij cruciaal. Door onder andere agile werken is zeker samenwerken belangrijk geworden, maar ook termen als een brede blik en communicatieve vaardigheden worden vaak genoemd.”

Ad hoc of pre-emptive?

Organisaties hebben te maken met een veranderd IT-landschap. Ondertussen lopen aanvragen voor huidige rollen gewoon door. “Stel jezelf eerst de vraag: ‘welke rollen en expertises zijn er nodig in de (nabije) toekomst?’. Voor ons is het interessant om te weten welke IT-visie de organisatie heeft en waar zij over 3-5 jaar willen staan. Zodat wij professionals kunnen voorsorteren, ook wel pre-emptive sourcing genoemd”, legt Van de Kolk uit. Juist door de schaarste is het goed om naar de vraag van de toekomst te kijken. Hij vervolgt: “Leveranciers kunnen hier veel beter op inhaken. Zo gaan wij eerst na of de gewenste professional in Nederland te vinden is, zo niet dan kijken wij buiten de landgrenzen. De inzet van deze professionals moet zo geregeld zijn, dat de drempel van in Nederland specifieke situaties geen obstakel vormen.

Organisaties willen gechallenged worden

Een snel veranderende omgeving, vraagt dus om adequate respons. Met als gevolg dat organisaties om een langetermijnrelatie met hun leverancier vragen. Van de Kolk: “De leverancier moet de organisatie door en door kennen om zijn behoeftes goed te kunnen plaatsen. Door goede kennis van de organisatie ervaren zij dat leveranciers beter inzicht hebben in de problemen en vragen.” Dit vraagt op creativiteit en pro-activiteit van zowel leverancier als de organisatie. “Het gaat echt om een partnership, waarbij je elkaar challenged om tot de juiste oplossing te komen.”

Strategic Workforce Sourcing

Hoe zou dit er in de praktijk uit kunnen zien? Van de Kolk maakt dit inzichtelijk middels een model: Strategic Workforce Sourcing.

“Het model is een combinatie van wat er bij de klant en de leverancier gebeurt. Met de business strategie als vertrekpunt. Vervolgens kan in kaart worden gebracht welke mensen er nu zijn, en welke je nodig hebt. Leg deze vast in een Strategic Workforce plan. De strategische profielen kunnen geformuleerd worden aan de hand van ontwikkelingen als schaarste, veranderend IT-landschap en de verhouding vast/flex binnen de organisatie. Deze informatie helpt je niet alleen rollen beter te vervullen, het zorgt ook voor een houdbare en toekomstgerichte IT-sourcing strategie”, besluit Van de Kolk.

Het webinar terugkijken?

Klik hier voor het  webinar ‘Leer het klappen van de zweep bij IT Sourcing’ door Friso van de Kolk op 12 februari 2019.

Meer weten?

Als je meer wil weten over het Strategic Workforce Sourcing-model of op zoek bent naar meer achtergrondinformatie, neem dan gerust even contact met Friso (06 – 171 234 19 | friso.van.de.kolk@myler.nl ) op! Hij vertel je er graag over en stuurt je met alle plezier ook het onderzoeksrapport toe.